Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ντοκουμέντο: καρέ-καρέ πώληση ναρκωτικών

Ντοκουμέντο: καρέ-καρέ πώληση ναρκωτικών

Σίγουρα δεν αποτελεί είδηση ότι γίνεται εμπόριο ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Γνωρίζουμε ότι γίνεται κι ίσως, να έχετε δει να γίνεται και μπροστά σας κάποια παράνομη συναλλαγή. Ίσως, κυκλοφορώντας στο κέντρο της πρωτεύουσας να έχετε δει «περίεργες» κινήσεις.

Αυτή τη φορά όμως, δεν υπάρχει «ίσως». Τα όσα έχουν καταγράψει οι κάμερες της εκπομπής «3600» αποδεικνύουν ότι πράγματι γίνεται εμπόριο και μάλιστα μέρα μεσημέρι!
Ώρα τρεις το μεσημέρι στην οδό Πανεπιστημίου. Δύο άντρες, αφρικανικής καταγωγής, ανεβοκατεβαίνουν το πεζοδρόμιο ενός από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Ο ένας από τους δύο κρατά στο χέρι του ένα μικρό μπουκάλι με αναψυκτικό. Κοιτούν γύρω τους για να ασφαλίσουν την περιοχή και να νιώσουν σίγουροι ότι δεν βρίσκονται αστυνομικοί. Κινούνται ανάμεσα στο πλήθος για να μην δώσουν στόχο. Κάθονται στο πεζούλι, στα Προπύλαια, στην Πανεπιστημίου, γελούν, συζητάνε, νιώθουν το χώρο πολύ οικείο δικό τους. Περιμένουν την πελατεία τους.
Είναι Κυριακή μεσημέρι και όλα γίνονται σε κοινή θέα.

Όταν οι τοξικομανείς αντιλαμβάνονται ότι οι διακινητές είναι έτοιμοι να δώσουν τις ουσίες που έχουν στην κατοχή τους, πλησιάζουν. Ο πρώτος χρήστης βγάζει και μετρά τα χρήματα. Ο διακινητής με μια κίνηση βγάζει από το στόμα την ουσία και τη δίνει στο χρήστη. Λέει στο χρήστη να φύγει γρήγορα.

Λίγη ώρα μετά, μια ομάδα χρηστών κατευθύνονται προς τους διακινητές για να προμηθευτούν τη δόση τους. Είναι όλοι τους νέα παιδιά. Ο διακινητής με την ίδια κίνηση από το στόμα του τους δίνει την ουσία.
Οι νέες πιάτσες των ναρκωτικών στην Αθήνα δεν απέχουν πολύ από τις παλιές. Από το 2010 έως το 2013 μεγάλο μέρος της διακίνησης γινόταν στην Ομόνοια και στους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο. Σήμερα, το πλέον επικίνδυνο ναρκωτικό, το σίσα, ή αλλιώς η «κοκαΐνη των φτωχών», έχει πλημμυρίσει το Πεδίον του Άρεως. Μέρα μεσημέρι, λίγους δρόμους μετά την Τοσίτσα όπου ήταν το παλιό στέκι. Το σίσα, όπως ονομάζεται στην αργκό με κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, είναι γνωστό και ως το ναρκωτικό της κρίσης. Είναι όμως άγνωστο τι ακριβώς περιέχει, ενώ οι παρενέργειές του θεωρούνται μη ελεγχόμενες.

Στο Πεδίον του Άρεως η Σοφία Παπαϊωάννου με την κάμερα της εκπομπής της συνάντησε την Ελισάβετ να καπνίζει σίσα μαζί με τον άντρα της. Η Ελισάβετ είναι 4 μηνών έγκυος και γνωρίζει ότι το ναρκωτικό αυτό προκαλεί σήψη των οργάνων. Στο ίδιο μέρος ήταν και ο Κώστας, μακροχρόνιος χρήστης ναρκωτικών.

Μεγάλο μέρος της διακίνησης των παράνομων ουσιών από την Ομόνοια έχει μεταφερθεί στην οδό Ιάσονος, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις προηγούμενες πιάτσες στην πλατεία. Εκεί η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε τη χρήση ενός ακόμα ναρκωτικού που κυκλοφορεί ευρέως σήμερα: το τάι, κακής ποιότητας ηρωίνη με διάφορες προσμίξεις. Οι χρήστες όμως, αν και γνωρίζουν τους κινδύνους συνεχίζουν…!

Στον ίδιο δρόμο, στην οδό Ιάσονος τη νύχτα, οι «3600» συνομίλησαν με τον Νίκο, άστεγο οροθετικό που κόλλησε AIDS από μία μολυσμένη σύριγγα, ο οποίος μετέδωσε τον ιό και στη γυναίκα του. Την ώρα της συνέντευξης ένας άλλος χρήστης τον πλησιάζει για να τον ρωτήσει πού μπορεί να βρει σύριγγα και ο Νίκος του δείχνει ένα σπίτι στο βάθος.

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων AIDS ανάμεσα σε χρήστες τα τελευταία χρόνια οδήγησε στη δημιουργία ενός ειδικού χώρου «εποπτευόμενης χρήσης». Για πρώτη φορά ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο μπαίνει μέσα στο ειδικό δωμάτιο του ΟΚΑΝΑ όπου οι χρήστες φέρνουν τα ναρκωτικά τους και με καθαρές σύριγγες κάνουν ασφαλή χρήση.
Ένα από τα παιδιά που πηγαίνουν καθημερινά στο ειδικό χώρο εποπτευόμενης χρήσης είναι ο Μιχάλης. Η συνέντευξη ξεκίνησε λίγα λεπτά, αφού είχε κάνει ενδοφλέβια ένεση ηρωίνης και στην ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου αν φοβάται μήπως οι σύριγγες στο δρόμο είναι μολυσμένες, λέει πως «φοβάμαι, αλλά μπορώ να σου πω ότι σε κάποιες δύσκολες μέρες, με τα στερητικά μου και μετά από 2 ημέρες στο κρατητήριο, όταν σε αφήνουν ελεύθερο πλέον, έτσι όπως βγαίνεις, άμα δε βρεις σύριγγα… Εγώ έχω πάρει κι από κάτω… Από κάτω στο δρόμο, πεταμένη… Έχω πάρει τρεις φορές»!

Η κάμερα της εκπομπής παραβρέθηκε και στην απόρρητη επιχείρηση καύσης ναρκωτικών που πραγματοποιείται δύο με τρεις φορές το χρόνο, καταγράφοντας την καύση 1000 δεμάτων με διάφορες ναρκωτικές ουσίες, .αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν και 12 κιλά σίσα, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει πιαστεί στην Ελλάδα.


Απόψε, στις 23:45, το βράδυ, η Σοφία Παπαιωάννου μέσα από την εκπομπή «3600» στον ALPHA καταγράφει καρέ καρέ το εμπόριο ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και συνομιλίες με χρήστες. Μία εκπομπή χωρίς «ίσως», αλλά με πολλά «γιατί»…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε