Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο ερημίτης και οι επιστήμονες μοναχοί του Ολύμπου

Ο ερημίτης και οι επιστήμονες μοναχοί του Ολύμπου

Ένα βουνό που είναι συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία. Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της χώρας μας όμως, ακόμα και σήμερα κρύβει πολλά «μυστικά».

Ο όγκος του επιβλητικός όπως και η ιστορία που κουβαλά και έχει εμπνεύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Στον Όλυμπο λοιπόν, μας ταξιδεύει αυτή τη βδομάδα ο Νίκος Μάνεσης καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του «60’ Ελλάδα» πολλά από αυτά που συμβαίνουν εκεί.
Την «κατοικία» των Ολύμπιων θεών έχουν επιλέξει κάποιοι που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και αποφάσισαν να μείνουν στις σπηλιές του. Όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «εκεί συναντήσαμε τον Στάθη, ο οποίος δεν ξέρει ότι υπάρχει ιδιωτική τηλεόραση, δεν γνωρίζει ότι υπάρχει οικονομική κρίση, τα έχει παρατήσει όλα. Ζει στο φαράγγι του Ενιπέα που είναι μια από τις πύλες του Ολύμπου, δηλαδή μπαίνεις στον Όλυμπο από αυτό το φαράγγι. Βρήκαμε, λοιπόν, έναν άνθρωπο που ζει μόνος του εκεί. Τρέφεται από ό,τι του προσφέρει η φύση, πλένεται σπάζοντας τον πάγο στα ποτάμια. Αισθάνεται ευτυχισμένος μακριά από τον πολιτισμό. Η εκπομπή τον βρήκε να παίζει φλογέρα κοντά στην σπηλιά στην οποία μένει. Είναι ένας άνθρωπος που μέσα από την καθημερινή του επαφή με τη φύση έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σοφία, μας ταξιδεύει αλλού και μας δείχνει ότι πολλές φορές αυτά που κυνηγάμε, χρήματα, καριέρα, υλικά αγαθά, είναι προσωρινά. Η ζωή του είναι σαν να μας λέει ότι το μυστικό βρίσκεται κάπου αλλού αρκεί να το τολμήσουμε. Εμείς δεν τολμήσαμε, εκείνος τόλμησε. Τόλμησε τα άφησε όλα πίσω του και έγινε κομμάτι της φύσης. Θέλω να σου τονίσω ότι αυτός ο άνθρωπος έχει σώας τα φρένας, γιατί κάποιοι θα πουν ότι ενδεχομένως δεν είναι καλά. Μου είπε ότι το νόημα της ζωής δεν είναι στον πολιτισμό, αλλά κοντά στη φύση. Είναι μια επιβλητική φυσιογνωμία».

Εκτός όμως, από τον Στάθη, ο Νίκος Μάνεσης, στο καταφύγιο της Κορομηλιάς, σε υψόμετρο 1000 μ., στην πλήρη απομόνωση συναντά και ένα νεαρό ζευγάρι με το μωρό τους που εγκατέλειψαν την πόλη και ζουν στον Όλυμπο. Ο Δημήτρης και η Σίσσυ επέλεξαν να ζήσουν στην απομόνωση και για πολύ καιρό κάθε χρόνο ζουν αποκλεισμένοι από τα χιόνια. Όπως λένε στην εκπομπή του ALPHA, αυτό που τους προβληματίζει είναι για το πώς θα κοινωνικοποιηθεί το παιδί και για το τι θα γίνει όταν θα πρέπει να πάει σχολείο. Έχουν αποφασίσει όμως, ότι ακόμα και τότε δεν θα εγκαταλείψουν τον Όλυμπο και όταν έρθει η ώρα να πάει σχολείο θα κατέβει η μητέρα και το παιδί στην πόλη και ο πατέρας θα τους βλέπει τα Σαββατοκύριακα.

Στις παρυφές του Ολύμπου υπάρχει κι ένα μοναστήρι όπου εκεί οι περισσότεροι μοναχοί είναι επιστήμονες. Όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «κάποια στιγμή στη ζωή τους, για τους δικούς τους λόγους, αποφάσισαν να απαρνηθούν τα εγκόσμια. Είναι πτυχιούχοι που έχουν δουλέψει στην ελεύθερη αγορά εργασίας, είναι ηλεκτρονικοί, μηχανικοί, μηχανολόγοι, είναι μορφωμένοι άνθρωποι οι οποίοι με τις γνώσεις που έχουν, έχουν κάνει το μοναστήρι τους αυτόνομο ενεργειακά. Δηλαδή χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση, χρησιμοποιούν βιοκαύσιμο. Έχουν φτιάξει λέβητες όπου καίνε κουκούτσια ελιάς και όταν τελειώσουν τα κουκούτσια παίρνουν ξύλα από την περιοχή, τα μετατρέπουν σε πριονίδι και έχουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο θέρμανση σε μια περιοχή που η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Κι όλα αυτά πέρα των άλλων πρωτοβουλιών που έχουν, όπως για παράδειγμα να φτιάχνουν τυριά, αλλαντικά. Είναι εντυπωσιακό γιατί αυτοί οι μοναχοί – επιστήμονες χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να κάνουν το μοναστήρι τους πρότυπο. Είναι ένα οικολογικό και αυτόνομο ενεργειακά μοναστήρι».

Μακριά όμως, από τις σπηλιές και την ησυχία του Ολύμπου, ο Νίκος Μάνεσης καταγράφει με την κάμερα της εκπομπής του μία επιχείρηση που εξάγει με επιτυχία στο εξωτερικό. «Απ’ ότι φαίνεται ο Όλυμπος και οι γύρω περιοχές γεννούν ιδέες. Κοντά στην Κατερίνη, βρήκαμε έλληνες κατασκευαστές αυτοκινήτων. Έχουν μια μεγάλη μονάδα όπου κάνουν ρεπλίκες, δηλαδή απομιμήσεις αυτοκινήτων. Αυτοί, λοιπόν, φτιάχνουν τις ελληνικές Porsche, αυτοκίνητα το οποίο είναι στο 1/3 της τιμής σε σχέση με την Ευρώπη. Συνήθως, φτιάχνουν παλαιά μοντέλα, φτιάχνουν για παράδειγμα το μοντέλο της Porsche του Τζέιμς Ντιν. Τι γίνεται λοιπόν μ’ αυτούς; Αυτοί δουλεύουν με το εξωτερικό, φτιάχνουν 30 με 40 αυτοκίνητα χειροποίητα το χρόνο και τα πουλάνε σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει ελληνικό αυτοκίνητο πολυτελείας το οποίο κατασκευάζεται εδώ και εξάγεται. Να ένα αντίδοτο στην κρίση. Αυτοί οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει μυαλά που γεννούν ιδέες και κάνουν πράγματα. Ναι, είναι απίστευτο αλλά αυτή τη στιγμή εξάγονται ελληνικά αυτοκίνητα, βέβαια δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από το ελληνικό κράτος και όχι μόνο δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος, αλλά συμβαίνει και κάτι εξωφρενικό. Αν εγώ αγοράσω κάποιο από τα αυτοκίνητά τους δεν μπορώ να το κυκλοφορήσω γιατί δεν προβλέπεται από το ελληνικό κράτος να μου δοθεί πινακίδα. Αν λοιπόν θέλω να το κυκλοφορήσω στην Ελλάδα θα πρέπει αυτό το ελληνικό αυτοκίνητο να εξαχθεί στην Γερμανία και μετά η ελληνική εταιρεία να το εισάγει ώστε να πάρω ελληνικές πινακίδες κι αυτό επειδή είναι απομίμηση αυτοκινήτου, υπάρχει κενό στη νομοθεσία».

Απόψε, στις 24:00, ο Νίκος Μάνεσης με την κάμερα της εκπομπής του «60’ Ελλάδα» στον ALPHA, μας οδηγεί στον Όλυμπο, έναν τόπο που ακόμα και σήμερα κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε