Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο «φύλακας άγγελος» στο δρόμο της προσφυγιάς

Ο «φύλακας άγγελος» στο δρόμο της προσφυγιάς

Την ακολούθησε έτσι όπως ήταν, χωρίς καμία προετοιμασία, θέλοντας να τη βοηθήσει. Μία αληθινή ιστορία δύο ανθρώπων που τα βάσανα του ενός στάθηκαν αφορμή ο άλλος να γίνει ο «φύλακας άγγελός» του διασχίζοντας μαζί του το δρόμο της προσφυγιάς.

Η Ευρώπη αλλάζει και εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι καταφθάνουν μέρα με τη μέρα στα σύνορά της αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, ενώ η Γηραιά ήπειρος δοκιμάζει τις αντοχές της. Το καλωσόρισμα των προσφύγων τους πρώτους μήνες έχει δώσει τη θέση του σε απειλές για κλείσιμο των συνόρων και για αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η ροή προσφύγων από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζεται, ενώ ζωές χάνονται και η Ευρώπη φαίνεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που αποφάσισαν να ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να φύγουν από τη σπαρασσόμενη Συρία και να φθάσουν στην Ευρώπη, είναι η Αΐσα. Έγκυος πέντε μηνών, κρατώντας από το χέρι τις δύο κόρες της, ηλικίας ενός και τριών ετών, πέρασε μόνη της μέσα από τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος για να καταλήξει στα παράλια της Τουρκίας κι από εκεί στη Λέσβο. Εκεί, «ο Θεός της έστειλε έναν άγγελο», όμως αφηγείται η ίδια στη Σοφία Παπαϊωάννου. Όταν αποβιβάστηκε από τη βάρκα, ο Γιώργος, ένας Έλληνας φωτογράφος, βλέποντας πόσο δύσκολο ήταν το ταξίδι της με δύο μωρά παιδιά κι ένα τρίτο στην κοιλιά, ανέλαβε να τη βοηθήσει να πάει μέχρι τα σύνορα, στην Ειδομένη.

«Εκεί τη χαιρέτησα και ένιωσα λίγο περίεργα, γιατί η μεγάλη της κόρη με κοίταζε με μάτια βουρκωμένα και άρχισα να νιώθω ένοχος!», λέει στην κάμερα της εκπομπής «36ΟΟ», συμπληρώνοντας πως «Ένιωσα λοιπόν υποχρέωση να μην την αφήσω μόνη». Έτσι με τα ρούχα που φορούσε, χωρίς καμία προετοιμασία διέσχισε τα σύνορα και τη συνόδευσε σε όλη την πορεία της μέχρι τα γερμανικά σύνορα. Μία πορεία δύσκολη, με κινδύνους, εκμετάλλευση, αλλά και πολλή ανθρωπιά.

Ο Γιώργος και η Αΐσα ξανασυναντιούνται για πρώτη φορά μετά από μήνες μπροστά στο φακό των «3600» σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Δανία, όπου φιλοξενείται σήμερα η Αΐσα με τις τρεις κόρες της. Διηγούνται στη Σοφία Παπαϊωάννου «το ταξίδι της ζωής τους» λεπτό προς λεπτό, αλλά και τις δυσκολίες που συναντά η Αΐσα, μία γυναίκα με σπουδές, καριέρα και μία άνετη ζωή στη Συρία, στην προσαρμογή στη νέα της ζωή στη Δανία, στη χώρα όπου λίγες εβδομάδες πριν πέρασε νόμος για να κατάσχουν τα τιμαλφή των προσφύγων.

Η Γερμανία και η Ελβετία επανέφεραν ελέγχους στα σύνορά τους. Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα. Σε αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού «Κόμματος του Λαού» της Δανίας, αναλύει στη Σοφία Παπαϊωάννου γιατί η ζώνη Σένγκεν πρέπει να καταργηθεί: «Θα είναι ένας πολύ κρίσιμος χρόνος. Πιστεύω ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλάβουν ότι η Σένγκεν είναι νεκρή».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος εξηγούν στην κάμερα της εκπομπής τους λόγους που οι χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης κατηγορούν την Ελλάδα για αποτυχία φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε., τί θα σήμαινε μια αποπομπή της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν και πώς θα επωφελείτο η Τουρκία και τα Σκόπια από μια τέτοια εξέλιξη.
Μέσα σε αυτό το τεταμένο πολιτικό κλίμα, η εκπομπή «360°» ταξίδεψε στη Λέσβο, συμμετείχε σε περιπολία της Frontex κατά τη διάρκεια της οποίας διασώθηκαν 50 πρόσφυγες και επισκέφτηκε το «Hot Spot», το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης που δημιουργήθηκε μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα βρέθηκε στην Ειδομένη, όπου χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται σε ένα βενζινάδικο στην Εθνική Οδό και κατέγραψε την κατάσταση των προσφύγων.

Απόψε, τα μεσάνυχτα, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA η Σοφία Παπαϊωάννου εστιάζει την εκπομπή της«3600» στο προσφυγικό θέλοντας να αποτυπώσει τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε