Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο Μανώλης Λιδάκης συγκλονίζει: «Εξαφανιζόμουν, γιατί γνώριζα τη ματαιοδοξία των πραγμάτων»

Ο Μανώλης Λιδάκης συγκλονίζει: «Εξαφανιζόμουν, γιατί γνώριζα τη ματαιοδοξία των πραγμάτων»

Ο Μανώλης Λιδάκης, καλεσμένος στο “Μουσικό Κουτί”, μιλάει για τη ζωή του, την πρώτη του δουλειά και την εμεπιρία του από το τραγούδι.

Και τι δεν θα περιλαμβάνει το «Μουσικό κουτί». Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη έχουν προσκεκλημένους δύο σπουδαίους καλλιτέχνες την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 22:00 στην ΕΡΤ 1, όπου ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη έχουν προσκεκλημένους δύο σπουδαίους καλλιτέχνες, τον Μανώλη Λιδάκη και τη Βιολέτα Ίκαρη.

Οι εκπλήξεις στην εκπομπή θα είναι συνεχείς στα 120 λεπτά που διαρκεί το «Μουσικό κουτί», με τους δύο προσκεκλημένους να εκμυστηρεύονται, μάλιστα, ότι η πρώτη τους δουλειά πριν από το τραγούδι ήταν εντελώς απροσδόκητη. Κομμωτήριο για τη Βιολέτα Ίκαρη και συνεργείο αυτοκινήτων για τον Μανώλη Λιδάκη.

Ο Μανώλης Λιδάκης, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές των τελευταίων χρόνων, σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, μιλάει «για τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της ζωής του», τις εποχές που μεσουρανούσε στη δισκογραφία, αλλά και τις εποχές που εξαφανιζόταν στα βουνά της Κρήτης. «Εξαφανιζόμουν, γιατί γνώριζα τη ματαιοδοξία των πραγμάτων… Πολλοί μού λένε ότι, με τα προσόντα που έχεις, έπρεπε να κάνεις περισσότερα πράγματα, κι εγώ απαντώ ότι έπρεπε να αλλάξω την ψυχή μου και δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω».

Η σχέση του με τη μουσική ξεκινάει στην ηλικία των δώδεκα ετών, όταν έπαιζε ευφώνιο και τρομπέτα στη Φιλαρμονική Ηρακλείου. «…Από μικρό παιδί ήθελα να κερδίζω τη ζωή και να μη ζητάω χρήματα από τον πατέρα μου. Δούλευα σ’ έναν ξάδερφό μου, που είχε συνεργείο αυτοκινήτων, και μια μέρα πέρασε ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής, με είδε που κράταγα συνέχεια ένα μαντολίνο του πατέρα μου και μου λέει ‘‘δεν έρχεσαι στη Φιλαρμονική;’’».

Ο Μανώλης Λιδάκης ερμηνεύει, με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο, το «Ούτε που ρώτησα», με τη συνοδεία του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη.

Στα μέσα του ’70 συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι, όταν συμμετείχε στον Μουσικό Αύγουστο του Ηρακλείου, και δεν διστάζει να τον προσκαλέσει στο σπίτι του για φαγητό. «Μπράβο, τόσο μικρούλης και έχεις τόσο θάρρος!» του είπε ο μουσικοσυνθέτης. Το 1982, ανεβαίνει στην Αθήνα και παίρνει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία», ενώ υπογράφει και το πρώτο του συμβόλαιο σε δισκογραφική εταιρεία με τη βοήθεια του Γιώργου Κατσαρού.

Η Βιολέτα Ίκαρη μάς συστήθηκε με το τραγούδι «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου» και ο ομότιτλος δίσκος της, που κυκλοφόρησε το 2018, αποτέλεσε μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις εκείνης της χρονιάς. «Ήρθα από την Ικαρία στην Αθήνα να σπουδάσω την τέχνη της κομμώτριας, τελικά με έκλεψε το τραγούδι και δεν ξαναγύρισα στο νησί.

Πήγαινα σχολή και παράλληλα τραγουδούσα σε κουτουκάκια της περιοχής του Πειραιά… Για να βγάλω τον πρώτο μου δίσκο, δούλευα τέσσερα χρόνια σε ταβέρνα». Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια, με τη χαρακτηριστική χροιά στη φωνή, μας μιλάει για τα ικαριώτικα πανηγύρια, στα οποία τραγούδησε για πρώτη φορά: «Είμαστε πολύ αλληλέγγυοι και τα πανηγύρια που κάνουμε εκεί, τα κάνουμε για να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας. Γίνονται για έναν ιερό σκοπό, γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η συμμετοχή του κόσμου». Η γνωριμία της με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου υπήρξε καθοριστική και πολύ σύντομα βρίσκεται δίπλα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελένη Βιτάλη και ο Γιώργος Νταλάρας.

Σ’ ένα ανεπανάληπτο Jukebox, o Μανώλης Λιδάκης και η Βιολέτα Ίκαρη ερμηνεύουν δικές τους επιτυχίες, αλλά και απροσδόκητα τραγούδια, που δεν έχουν ξαναπεί ποτέ δημοσίως! Διασκευές από την μπάντα του «Μουσικού κουτιού» γίνονται όχι μόνο σε τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη και του Μανώλη Ρασούλη, αλλά και σε παραδοσιακά κρητικά και ικαριώτικα… Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 22:00 στην ΕΡΤ 1

Media Τελευταίες ειδήσεις