Σάββατο, 4 Μαΐ
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Οτιδήποτε είναι σκληρότερο από χαρτί μπορεί να γίνει όπλο στην φυλακή»

«Οτιδήποτε είναι σκληρότερο από χαρτί μπορεί να γίνει όπλο στην φυλακή»

Η δολοφονία του υπαρχιφύλακα στις φυλακές Μαλανδρίνου και ο θάνατος μετά από βασανιστήρια του φυλακισμένου που τον είχε μαχαιρώσει, έφεραν ξανά στο φως της δημοσιότητας πολλά που συμβαίνουν στις φυλακές.

Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αυτοσχέδια όπλα, είναι μερικά από αυτά που καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν στα λεγόμενα «σωφρονιστικά ιδρύματα»!

Αρκετοί σιωπούν, φοβούμενοι τι θα γίνει μετά από όσα θα πουν, ενώ κάποιοι σπάνε τη σιωπή τους. Όπως τώρα, στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ που κάνοντας «Αυτοψία» για το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, μιλά μέσω skype με κρατούμενους στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού κι οι οποίοι όπως λένε στην κάμερα της εκπομπής «κάθε μέρα ζούμε ένα πειθαρχείο, για αυτό δεν μας νοιάζει το ενδεχόμενο ενός πειθαρχείου μετά από αυτή τη σύνδεση», τονίζοντας πως «εδώ μας σκοτώνουν σιγά σιγά. Το ότι σκοτώσανε τώρα εργαζόμενο μέσα, για εμάς δεν ήταν κάτι πρωτοφανές, απλά δεν είχε σκοτωθεί κάποιος σωφρονιστικός υπάλληλος για να τα ακούσουνε εδώ πέρα τι γίνεται. Ο θάνατος δηλαδή που παθαίνουμε εμείς κάθε μέρα λίγο λίγο είναι η θανατική καταδίκη όχι μόνο ενός, αλλά άλλων 100-150 ανθρώπων που βρίσκονται εδώ μέσα σε αυτές τις συνθήκες».

Κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών περιγράφουν τις συνθήκες νοσηλείας λέγοντας πως «χειρότερα από φυλακή είναι. Παλαιότερα που είχα υπάρξει το 2000 εδώ, γιατί ήμουν βαριά εγχειρισμένος, ήταν 60 άνθρωποι, 70. Τώρα, βρίσκονται 200», ενώ σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν εξετάσεις. Είσαι σε ένα κελί 2 επί 2 και μπορεί να κοιμούνται 5 και έξι άτομα και δεν ξέρεις ο διπλανός σου τι ασθένειες έχει. Δεν υπάρχουν εξετάσεις όταν μπαίνεις στη φυλακή. Είναι 14.000 άνθρωποι μέσα στις φυλακές χωρίς ιατρικό φάκελο».

Αποκαλυπτικοί είναι όσοι μιλούν στην κάμερα της εκπομπής και για όσα συμβαίνουν μέσα στις φυλακές, λέγοντας πως «αν κάποιος θέλει να κάνει κακό, θα κάνει κακό. Θα πάρει αυτή την τηλεκάρτα, θα την κόψει στη μέση, θα την τρίψει στο πάτωμα, θα την κάνει νυστέρι και θα σου κατεβάσει το μάγουλο. Το θέμα είναι να μην τον αναγκάσεις αυτόν τον άνθρωπο να σου κάνει αυτό το πράγμα. Αν θες να αποτρέψεις το έγκλημα μπορείς να το αποτρέψει σωφρονίζοντας τον. Όχι τιμωρώντας τον. Βάζοντάς τον να ζει σαν το ζώο εδώ. Το ζώο αντιδρά με ζωώδη ένστικτα! ….. Είναι απλά τα πράγματα. Οτιδήποτε είναι σκληρότερο από χαρτί μπορεί να γίνει όπλο στη φυλακή. Η τηλεκάρτα μπορεί να γίνει ξυράφι και του κόβεις το λαιμό. Οτιδήποτε σίδερο σπάει γίνεται μαχαίρι, το τρίβουν επί ώρες και χρησιμοποιούν ξύλα. Όλοι, άπαντες τα φτιάχνουν και το κάνουν όλοι κρυφά για να μην το γνωρίζουν οι άλλοι ότι έχεις μαχαίρι! ….. Το κινητά θα τα περάσει όποιος έχει επαφή με την κοινωνία και συνήθως ο σωφρονιστικός. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά, από 1500 ευρώ και πάνω, ανάλογα τη μάρκα. Τα ναρκωτικά είναι πανάκριβα, ελάχιστες ποσότητες περνάνε οι κρατούμενοι. Δεν μπορούν να τα περνάνε μόνο οι κρατούμενοι! …… Τα ψυχοφάρμακα μοιράζονται με το τσουβάλι στη φυλακή. Στα ηρεμιστικά υπάρχει υπερκατανάλωση. Ντεπόν δεν έχει, αλλά ψυχοφάρμακα υπάρχουν. Γίνεται και εμπόριο σε κάποιες φυλακές. Αν κόψουν τα φάρμακα θα σηκωθούν οι φύλακες στο πόδι»!

Απόψε, στις 24:00, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία», καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του στον ALPHA μαρτυρίες κρατουμένων, αλλά και εικόνες για πολλά από αυτά που συμβαίνουν στις φυλακές της χώρας μας.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε