Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Όχι! Η πάθηση, η ALS, δεν είναι… μοντέρνα!

Όχι! Η πάθηση, η ALS, δεν είναι… μοντέρνα!

Εδώ και λίγους μήνες παρακολουθούμε κυρίως μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης το «Ice Bucket Challenge», μία προσπάθεια που ξεκίνησε με σκοπό να διαδοθεί στο ευρύ κοινό η ALS, η Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση.

 Αρχικά διάσημοι αμερικάνοι σταρ «μπουγελονόντουσαν» με κρύο νερό γεμάτο παγάκια και στη συνέχεια πρόσφεραν χρήματα για τις έρευνες που γίνονται για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Όπως κι άλλοι «ιεροί σκοποί» όμως, κατέληξαν να γίνονται αστεία βίντεο με πρωταγωνιστές κάποιους που απλά μπουγελονόντουσαν, χωρίς να λένε κουβέντα για τους αρχικούς σκοπούς της καμπάνιας και βέβαια, χωρίς να προσφέρουν ούτε ένα ευρώ, αποδεικνύοντας ότι σκοπός τους ήταν η προσωπική προβολή τους.

Όλον αυτόν τον καιρό λοιπόν τα παρακολουθώ… μουδιασμένος και παγωμένος από την ηλιθιότητα και τη ματαιοδοξία όσων θέλουν με αυτόν τον τρόπο να κερδίσουν like στα social media, με σκοπό να αισθανθούν σταρ. Είναι σίγουρο πως πολλοί από αυτούς που δεν έκαναν τον κόπο να αναφέρουν στα βίντεό τους τους πρωταρχικούς σκοπούς της καμπάνιας αυτής, δεν έκαναν ούτε καν τον κόπο να μάθουν κάτι για αυτή την πάθηση. Είναι σίγουρο πως δεν έχουν καταλάβει πως η ALS δεν είναι τόσο σπάνια όσο φαντάζονται, αλλά απλά άγνωστη.

Απλά λοιπόν ακολούθησαν… τη μόδα. Μία «μόδα» που ατυχώς χρησιμοποίησε και το MEGA, λανσάροντας μέσα από αυτή τον καινούργιο κύκλο επεισοδίων της «Μοντέρνας Οικογένειας». Ομολογώ ότι μόλις το είδα, πάγωσα πώς ένα κανάλι, το Mega-λο κανάλι, χρησιμοποίησε αυτή τη… μόδα!

Βέβαια πληροφορήθηκα ότι το κανάλι της Μεσογείων, εκτός από το super που πρόβαλλε στα συγκεκριμένα τρέιλερ «Το Mega στηρίζει τις έρευνες για το ALS» έδωσε χρήματα. Κάτι που φαίνεται να λέει και σε ένα καινούργιο τρέιλερ που προβάλλει το MEGA με τη Ζέτα Δούκα να εξηγεί τη «στήριξη». Βέβαια, σε άλλο τρέιλερ του MEGA για τη σειρά ακούγεται να λένε πως «Μετά το “Ice Bucket Challenge”» τη selfie και το hashtag, το next best thing είναι η οικογένεια, η “Μοντέρνα οικογένεια”». Μόνο που η ALS, ο καρκίνος, το AIDS και άλλες ασθένειες και παθήσεις δεν είναι «next best think», δεν είναι «μόδα», δεν είναι… μοντέρνο.

Είναι μία πάθηση που καθημερινά τη βιώνουν αρκετοί άνθρωποι που αισθάνονται μέρα με τη μέρα να «χάνουν» το σώμα και τις αισθήσεις τους. Σίγουρα πρόκειται για μία… ατυχή απόφαση του MEGA να εκμεταλλευτεί το «ρεύμα» του «Ice Bucket Challenge» και να το χρησιμοποιήσει για την προβολή της σειράς του. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, όταν ο τρόπος που το χρησιμοποιούν είναι λάθος. Κι αν πράγματι… κόπτονται για την πάθηση θα περιμένουμε να το δούμε όχι σαν… σκετσάκι στη «Μοντέρνα οικογένεια», αλλά με σοβαρές προβολές.
Αναφέροντας όμως, την ALS αξίζει να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο που μπορεί να μην έχει μπουγέλο, αλλά σίγουρα θα σας παγώσει! Ο νεαρός πρωταγωνιστής του κάνει ό,τι κάνει για να μάθει ο κόσμος για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση.

Με σύνθημα «Kiss my ALS» μιλά για τη μητέρα του που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης και τρέφεται πλέον με σωληνάκι, ενώ μάλιστα διαγνώστηκε ότι κι ο ίδιος πάσχει από την ίδια πάθηση.

Ίσως λοιπόν την επόμενη φορά που κάποιοι θα θέλουν να γίνουν… μοντέρνοι να πρέπει να σκεφτούν τι μέσα και τρόπους θα χρησιμοποιήσουν!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε