Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Παγώνει» και η αγορά από τις τηλεοπτικές άδειες!

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ Αρχείου
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ Αρχείου

Συνήθως αυτή την περίοδο οι τηλεοπτικοί σταθμοί δημοσιοποιούν τα προγράμματά τους για την καινούργια σεζόν. Όπως μάλιστα έχετε διαβάσει σε αρκετά ρεπορτάζ οι περισσότεροι εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας έχουν σχεδιάσει μεγάλο μέρος των προγραμμάτων τους. Ωστόσο… κρατήστε και μικρό καλάθι γιατί ακόμα και όσα από αυτά πάρουν τις πολυπόθητες άδειες θα αναγκαστούν να… αναπροσαρμόσουν τα προγράμματά τους αφού θα έχουν φύγει πολλά χρήματα από το «ταμείο» για να αποκτήσουν την άδεια.

Δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο καιρό στα επιτελεία των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας έχουν «παγώσει» πολλά από τα προγράμματα που ετοίμαζαν περιμένοντας να δουν πόσο θα μπορέσουν να ανοιχτούν στον τομέα της παραγωγής τη «Μετά τις Άδειες Εποχή». Αν λάβετε υπόψη σας ότι όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί ήταν εντάξει στις συναλλαγές τους και στη φορολόγηση που τους είχε επιβληθεί είχαν υπολογίσει τα χρήματα που θα δώσουν για την παραγωγή της σεζόν αλλά χωρίς να υπολογίσουν τον «ξενοδόχο» και το ότι πρέπει να πληρώσουν ξανά το «πάπλωμα» για να συνεχίσουν να είναι στο τηλεοπτικό τοπίο.

Έτσι, ανάλογα με τα χρήματα που θα δώσουν από το ταμείο τους για την απόκτηση της άδειας θα εξαρτηθεί και το τι από τα προγράμματα που σκόπευαν να βγάλουν στον αέρα θα μπορέσουν τελικά να βγάλουν. Αν μάλιστα, όπως υπολογίζεται, τα χρήματα που θα δώσουν είναι πολλά τότε θεωρείται σίγουρο ότι και οι τέσσερις αδειούχοι θα αναγκαστούν να οικονομία στον τομέα της παραγωγής βγάζοντας λίγα και οικονομικά προγράμματα. Εκτός λοιπόν από τη μείωση θέσεων εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα κλείσουν θα υπάρξουν και εκατοντάδες εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί κλπ) που εργάζονται σε εξωτερικές παραγωγές και που τώρα αναμένεται να είναι πολύ λιγότερες. Την ίδια ώρα μάλιστα που η ΕΡΤ συνεχίζει να εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος χωρίς να έχει… συνδράμει ιδιαίτερα στον τομέα της εγχώριας παραγωγής αλλά κρατά τα χρήματα στα ταμεία της. Βέβαια αν λάβουμε υπόψη μας ορισμένες εξωτερικές παραγωγές που κάνει, τότε ίσως αυτό να ήταν καλύτερο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…!

Συμπέρασμα; Οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα δυσκολευτούν να κάνουν παραγωγές και ο τηλεοπτικός χειμώνας αναμένεται… βαρύς και φτωχός και για χιλιάδες εργαζομένους αλλά και για τους τηλεθεατές που λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν βρει στην τηλεόραση έναν οικονομικό τρόπο διασκέδασης…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε