Τετάρτη, 8 Μαΐ
23oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Πρέπει να προστατέψετε την Ελλάδα από αυτούς που θέλουν να κλέψουν τη φωτιά της»

«Πρέπει να προστατέψετε την Ελλάδα από αυτούς που θέλουν να κλέψουν τη φωτιά της»

Η έρευνα ξεκινά με αφορμή ένα πρόβλημα, ένα ερώτημα, ένα πρόσωπο που έχει κάτι σημαντικό να πει και κάνοντας έναν κύκλο 360ο καταλήγει πάλι πίσω στην αρχή, στην αφετηρία, αλλά έχοντας πει μία ιστορία.

Για αυτό και ο τίτλος της εκπομπής του ALPHA που παρουσιάζει η Σοφία Παπαϊωάννου είναι «360°», αφού η δημοσιογράφος με τους συνεργάτες της επιλέγει θέματα που θεωρεί ότι αξίζει κάποιος να σταθεί παραπάνω, να τα ερευνήσει για να τα αισθανθεί και να τα κατανοήσει.

Η εκπομπή κάνει απόψε πρεμιέρα για την καινούργια σεζόν και όπως μου είπε η Σοφία Παπαϊωάννου «Στην εκπομπή επιλέγουμε θέματα που θεωρούμε ότι το τηλεοπτικό κοινό επιθυμεί να κατανοήσει πιο βαθιά και θέματα που οπωσδήποτε ενδιαφέρουν και εμάς.

Φέτος θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο και με θέματα που θα θυμίζουν την ιστορία, τις αξίες και τις ρίζες της Ελλάδας που μας εμπνέουν και μας στηρίζουν». Στην πρώτη εκπομπή λοιπόν οι «360ο» ταξιδεύουν στα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας. Όταν τον 8 αιώνα π. Χ. Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας, χαρίζοντας σε αυτή την περιοχή το όνομα Μεγάλη Ελλάδα, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι τα χωριά αυτά θα παρέμεναν ζωντανά και ελληνικά μέσα στους αιώνες μέχρι σήμερα. Και εκεί σήμερα οι κάτοικοι, οι γκρεκάνοι, αισθάνονται περισσότερο έλληνες από τους έλληνες.

«Αποφάσισα να ξεκινήσω την φετινή σεζόν με ένα “θαύμα της ιστορίας”, όπως λένε οι ελληνόφωνοι κάτοικοι της Κάτω Ιταλίας για την ύπαρξή τους. Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Κάτω Ιταλίας στην αρχαιότητα χαρίζοντας σε αυτή την περιοχή το όνομα Μεγάλη Ελλάδα. Από ένα θαύμα της ιστορίας, η γλώσσα και η παράδοσή τους διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες και θα ήταν αμαρτία να δούμε σήμερα αυτή την παράδοση να χάνεται. Αποφάσισα να ξεκινήσω με αυτή την εκπομπή λοιπόν, για την ιστορία, τη συγκίνηση και μία ανεξήγητη νοσταλγία που πιστεύω ότι θα προκαλέσει σε όσες και όσους την παρακολουθήσουν», μου είπε η δημοσιογράφος, ενώ στην ερώτησή μου για το πώς υποδέχτηκαν οι άνθρωποι εκεί, οι γκρεκάνοι, τους έλληνες απάντησε πως «Με μία μεγάλη αγκαλιά, με χαμόγελο, με αληθινή φιλοξενία και μία ελπίδα ότι εμείς θα μπορέσουμε να σώσουμε τη γλώσσα και την ελληνόφωνη παράδοση που χάνεται».

Τα μάτια τους, αλλά κυρίως οι καρδιές τους, είναι εδώ στην Ελλάδα και για αυτό όπως μου είπε η Σοφία Παπαϊωάννου φεύγοντας από εκεί «πήρε» μαζί της «Μία βαθιά συγκίνηση, γνωριμία με αξέχαστους, γνήσιους ανθρώπους, ένα χαμόγελο απ’ όλους, την αίσθηση ότι έξω από την Ελλάδα συχνά καταλαβαίνουμε και αγαπάμε την χώρα μας πιο πολύ αλλά και την φιλοσοφία του γκρεκάνου κατοίκου από το Γκαλιτσιανό στην Καλαβρία ο οποίος λέει στην κάμερα της εκπομπής με συγκίνηση πως “Όποιος πατά το πόδι του στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να βγάλει τα παπούτσια του από σεβασμό. Γιατί η Ελλάδα είναι ιερή και πρέπει να την προστατέψετε από όλους αυτούς που θέλουν να κλέψουν τη φωτιά της”».

Απόψε, στις 24:00, η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την εκπομπή της στον ALPHA ξεκινά τις έρευνες «360ο» σε θέματα και πρόσωπα «ξετυλίγοντας» τις ιστορίες τους μπροστά στις κάμερες.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε