Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Πρόστιμο στο MEGA για την «ψεύτικη» φωτογραφία

Πρόστιμο στο MEGA για την «ψεύτικη» φωτογραφία

Οι ισχυρισμοί τους δεν εισακούστηκαν και η «καμπάνα» έπεσε βαριά στο MEGA μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Έτσι το κανάλι της Μεσογείων πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για τη φωτογραφία που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της 29ης Ιουνίου 2015 και στην οποία εικονιζόταν μία ηλικιωμένη γυναίκα να προστατεύει με το σώμα της ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά από μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών.

Η φωτογραφία μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ με θέμα τα κρούσματα επιθέσεων μετά από αναλήψεις μετρητών και τα μέτρα της ΕΛ. ΑΣ. για την αντιμετώπιση του φαινομένου και σύμφωνα με την αναφορά στο κεντρικό δελτίο του MEGA είχε ληφθεί «από τράπεζα χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας», ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες πρόκειται για φωτογραφία από τη Ν. Αφρική.  

Ο ισχυρισμός του MEGA ότι η φωτογραφία θεωρήθηκε επίκαιρη λόγω δημοσιοποίησης στην εφημερίδα Espresso, σύμφωνα με το ΕΣΡ «δεν μπορεί να γίνει δεκτός, διότι η σχετική δημοσίευση δεν φέρει κανένα στοιχείο (π. χ. στοιχεία φωτογράφου, τοπικός προσδιορισμός) από το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για αξιόπιστη πηγή άξια να αναπαραχθεί από άλλο μέσο ενημέρωσης, όταν μάλιστα το τελευταίο έχει μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με την εφημερίδα χαμηλής κυκλοφορίας Espresso».

Η απόφαση μάλιστα του ΕΣΡ επισημαίνει ότι κατά τη χρονική περίοδο μεταδόσεως του ρεπορτάζ είχε δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στη λειτουργία των τραπεζών λόγω της διακοπής λειτουργίας τους, τονίζοντας δε ότι «η μετάδοση της φωτογραφίας αυτής ήταν δυνατό να προκαλέσει το αίσθημα του κινδύνου σε ορισμένους καταναλωτές, οι οποίοι ενδεχομένως να απέφευγαν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας»!

Έτσι η απόφασή του ΕΣΡ καταλήγει ότι «επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL τη διοικητική κύρωση του προστίμου των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ».

Να σημειωθεί ότι η απόφασή αυτή είχε ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΡ τη 17η Σεπτεμβρίου 2015, αλλά αναρτήθηκε στη Διαύγεια πριν από λίγες ημέρες, ενώ αξίζει να αναφέρω και το λάθος του ΕΣΡ να αναφέρεται ως ημερομηνία συνεδρίασης η 17η Σεπτεμβρίου του 2016!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε