Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Στο «κόκκινο» η κόντρα ΕΣΡ – Κυβέρνησης

Στο «κόκκινο» η κόντρα ΕΣΡ – Κυβέρνησης

Μέσα από την Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη διετία 2013-2014 συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής και της Κυβέρνησης, αφού η υπογράφουσα αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου κατηγορεί ευθέως τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη ότι επιθυμεί την κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Στην ανακοίνωση προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τη Διάσκεψη των Προέδρων και την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρεται ότι «Το ΕΣΡ έκλεισε 16 χρόνια από την ίδρυσή του. Είναι, όπως γνωρίζετε, από τις πρώτες Ανεξάρτητες Αρχές στη χώρα μας, με συνταγματικά κατοχυρωμένες τις αρμοδιότητές του και το νομικό καθεστώς των μελών του, που απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και οι αποφάσεις του ελέγχονται από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Οι ετήσιες εκθέσεις του υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής και στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δυστυχώς το 2013 και το 2014 δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τις εκθέσεις μας , αν και εγκαίρως σας είχαν υποβληθεί. Σήμερα, ενώ τελειώνει και το 2015 σας αποστέλλουμε τη συνοπτική παρουσίασή τους αν και τελούμε υπό καθεστώς παύσης, βάσει της «νομοτεχνικής βελτίωσης» που προστέθηκε την ύστατη στιγμή στο σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτήν την βελτίωση που κατέστησε ανενεργό το ΕΣΡ, έχουμε ήδη χαρακτηρίσει και αποκρούσει ως αντισυνταγματική, όπως άλλωστε και άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, πόσο μάλλον που παύση θητείας εν ενεργεία μελών του ΕΣΡ δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.»

Όσον αφορά το έργο του ΕΣΡ η αντιπρόεδρος επισημαίνει ότι «Εντός του έτους 2013 το ΕΣΡ εξέδωσε εξακόσιες είκοσι μία (621) αποφάσεις εκ των οποίων πέντε βεβαιώσεις νομίμου λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών. Η θεματολογία των υποθέσεων που εξέτασε το ΕΣΡ και για τις οποίες εξέδωσε σχετικές αποφάσεις αφορά κυρίως σε: έλλειψη αισθήματος ευθύνης, αθέμιτη διαφήμιση, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, παράνομη προβολή βίας, αστροπροβλέψεις – μέντιουμ – χαρτομαντείες, μη υποβολή εκζητηθέντων στοιχείων, παράνομη δικτύωση, παραπλάνηση κοινού, παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας, παραβίαση κανόνων πολιτικής πολυφωνίας, παρότρυνση σε ακραία κοινωνική συμπεριφορά, προβολή απαγορευμένου τυχηρού παιγνίου, προσβολή προσωπικότητας, προστασία ανηλίκων, συγκεκαλυμμένη διαφήμιση, υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου, υποβάθμιση προγράμματος, παράνομη αλλαγή φυσιογνωμίας προγράμματος. Εντός του έτους 2014 το ΕΣΡ εξέδωσε πεντακόσιες εννέα (509) αποφάσεις εκ των οποίων οι διακόσιες ογδόντα είναι κυρωτικές.

Η θεματολογία των υποθέσεων που εξέτασε το ΕΣΡ και για τις οποίες εξέδωσε σχετικές αποφάσεις αφορά κυρίως σε: έλλειψη αισθήματος ευθύνης (6), μη προβολή δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα (5), παραβίαση τήρησης κανόνων πολιτικής πολυφωνίας (12), παράνομη διαφήμιση παιδικών παιχνιδιών (10), παραπλάνηση κοινού (24), προβολή απαγορευμένου παιγνίου (17), προστασία ανηλίκων (18), προστασία ελληνικής γλώσσας (12), υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου (27), υπέρβαση επιτρεπτού επιπέδου ήχου διαφημιστικών μηνυμάτων (6). Το συνολικό ποσόν των επιβληθέντων προστίμων για το έτος 2013 ανέρχεται στα 5.398.000 ευρώ εκ των οποίων 5.270.000 ευρώ έχουν επιβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και 128.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το συνολικό ποσόν των επιβληθέντων προστίμων του έτους 2014 ανέρχεται στα 4.014.000 ευρώ εκ των οποίων 3.905.000 ευρώ έχουν επιβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και 109.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα χρήματα αυτά εισπράττονται από το ελληνικό Δημόσιο. Ο προϋπολογισμός του ΕΣΡ είναι 1.657.000€. Όπως διαπιστώνει εύκολα κανείς το ΕΣΡ δια των κυρώσεων που επιβάλλει εισφέρει στο Δημόσιο σχεδόν τριπλάσιο ποσό από αυτό του προϋπολογισμού του».

Στο τέλος λοιπόν της Έκθεσης Πεπραγμένων η Αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου σημειώνει ότι «Επειδή κάποιοι έχουν αναλάβει ρόλο κατηγόρου των Ανεξαρτήτων Αρχών, μεταξύ αυτών και ο υπουργός κ. Σπίρτζης, κι επειδή οι απόψεις τους –με προφανή στόχο την κατάργηση των Αρχών- διαχέονται σε διάφορα μέσα, είναι αναγκαίο να ειπωθεί ότι οι Αρχές αυτές δεν συγκροτήθηκαν, όταν συγκροτήθηκαν, από κάποιο καπρίτσιο. Οι αρχές αυτές λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η ανεξαρτησία τους απέναντι στην εκτελεστική εξουσία είναι αδιαμφισβήτητη. Αν εδώ, σε μας, αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, αυτοί οι κάποιοι θυμίζουν το “πλην Λακεδαιμονίων”», κατηγορώντας σαφέστατα την κυβέρνηση ότι υποθάλπει την ανεξαρτησία του έργου του ΕΣΡ, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο καθώς είναι η αρμόδια Αρχή για να εξετάσει τις καινούργιες αδειοδοτήσεις, ενισχύοντας έτσι τις απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να διανείμει άδειες σε φιλικά προσκείμενούς της…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε