Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Συγκλονιστικό – Έχασαν τα σπίτια τους και μένουν σε μαντριά!

Συγκλονιστικό – Έχασαν τα σπίτια τους και μένουν σε μαντριά!

Ξεχασμένοι από το κράτος, παρά την έκκληση για βοήθεια που έχουν κάνει αρκετές φορές. Εδώ και ένα χρόνο βλέπουν τα σπίτια τους να βουλιάζουν! Κυριολεκτικά να βουλιάζουν. Κι ίσως, όταν η πολιτεία αποφασίσει να δράσει, να είναι πια πολύ αργά…!

Ο τόπος πανέμορφος. Οι κάτοικοί του ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως είναι οι περισσότεροι έλληνες! Και μπορεί να μην το βάζουν κάτω, ακόμα κι όταν βλέπουν τα σπίτια τους να τα «καταπίνει» το έδαφος…!
Το οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση απόψε μέσα από τη συχνότητα του ALPHA θα μας οδηγήσει στα ορεινά χωριά των Τρικάλων, καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του «60΄Ελλάδα» τις ομορφιές, αλλά και τα προβλήματα των κατοίκων τους λίγο πριν αποκλειστούν από την κακοκαιρία, όπως γίνεται συνήθως κάθε χειμώνα.

Εκτός όμως, από το βαρύ χειμώνα, οι κάτοικοι του Ροπωτού έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμα πρόβλημα: βλέπουν σιγά σιγά το χωριό τους να βουλιάζει! Αιτία ένα φυσικό φαινόμενο και το σαθρό υπόβαθρο της πλαγιάς που είναι κτισμένα τα μισά από τα σπίτια του οικισμού. Η περιοχή έχει μια ευλογία αλλά και μια κατάρα. Είναι η ευλογία του νερού, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ποτάμια και όταν αρχίζει να βρέχει δεν σταματάει για μέρες, όμως τα πολλά νερά είναι και η κατάρα της πανέμορφης περιοχής γιατί εξαιτίας τους φεύγουν οι πλαγιές του βουνού και συμπαρασύρουν τα σπίτια.

Τα 2/3 του χωριού, σπίτια που έχουν χτιστεί με κόπο και οικονομίες δεκαετιών έχουν καταρρεύσει λες και έγινε σεισμός πολλών ρίχτερ! «Συναντήσαμε και μιλήσαμε με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους και μένουν σε μαντριά. Είδαμε ανθρώπους που μένουν μαζί με τα κατσίκια, χωρίς φως, χωρίς νερό, χωρίς τηλέφωνο. Εικόνες πρωτόγνωρες. Άνθρωποι καταστράφηκαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν και αποζημιώσεις δεν υπάρχουν. Μιλάμε για ανθρώπους που καταστράφηκαν και δεν ασχολείται κανείς», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης.

Συγκλονιστική η μαρτυρία ενός κατοίκου, του κτηνοτρόφου Χρήστου Τσούλου που είναι ένας από εκείνους που έχασαν το σπίτι τους. Δείχνει στην κάμερα της εκπομπής ότι θα ξεχειμωνιάσει στο μαντρί με τα ζώα και τα ποντίκια, κάνοντας έκκληση να υποστηριχθούν οι οικογένειες με παιδιά. «Έτσι μένω εδώ, ελάτε να δείτε, μαζί με τα ποντίκια. Είναι πολύ δύσκολα, αλλά πού να πάω, έξω; Κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο πολλές φορές. Δεν με νοιάζει για μένα, είμαι σκληραγωγημένος! Υπηρέτησα στον ελληνικό στρατό είκοσι τόσους μήνες και έμαθα να πολεμώ! Έχω την ξυλόσομπα, τρώω κάνα κριθαράκι στο κατσαρόλι, κάνω μπάνιο έξω, αλλά κρύο βρε παιδιά…» λέει στην κάμερα της εκπομπής, τονίζοντας «Αυτή είναι η χώρα μου, σε αυτήν ζω… και ας μην υπάρχω για αυτήν».

Το μόνο οίκημα στο Ροπωτό που παραμένει όρθιο, αλλά έχει πάρει κι αυτό κλίση, είναι η εκκλησία όπου από το πάνω μέρος έχουν ξεγυμνωθεί τα θεμέλιά της. Οι πολίτες δείχνουν στον τηλεοπτικό φακό τα σπίτια που κάποτε τους φιλοξενούσαν και καλούν την πολιτεία να δράσει. «Το συγκεκριμένο φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται εδώ και χρόνια, αλλά υπήρξε απίστευτη ολιγωρία της πολιτείας. Αν και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσαν να γίνουν κάποια έργα, ώστε να φεύγουν τα νερά, οι αρμόδιοι εμφανίστηκαν όταν έγιναν οι πρώτες καταρρεύσεις, τώρα πλέον είναι αργά. Το χωριό αυτό μας τελειώνει. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα θα είναι με ένα χωριό λιγότερο και η πολιτεία αδιαφορεί», τονίζει ο Νίκος Μάνεσης.


Απόψε, στις 24:00 το βράδυ, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή «60’ Ελλάδα» στον ALPHA συνεχίζει να καταγράφει πολλά από όσα ευχάριστα, αλλά και δυσάρεστα συμβαίνουν στην ελληνική περιφέρεια. Συγκλονιστικές και ανθρώπινες ιστορίες που όπως όμως, φαίνεται οι αρμόδιοι θέλουν να τις αγνοούν…!

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε