Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Θαλασσοπνίγονται για να μάθουν γράμματα…!

Θαλασσοπνίγονται για να μάθουν γράμματα…!

Σε λίγες ημέρες καλωσορίζουμε την καινούργια χρονιά, το 2016, αλλά για κάποιους η καθημερινότητά τους είναι πολύ δύσκολη. Το λυπηρό και εξοργιστικό είναι ότι οι «κάποιοι» είναι μικρά παιδιά που το μόνο που θέλουν είναι να τους δοθεί η ευκαιρία για μάθηση. Για να σπουδάσουν όμως αναγκάζονται να θαλασσοπνίγονται καθημερινά και κάποιες φορές να κοιμούνται μακριά από τα σπίτια τους, μακριά από τους γονείς τους…!

Και πριν βιαστείτε να πείτε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων να σας πω ότι αυτό ίσχυε πάντα, λες και για τους κατοίκους του ευλογημένου σε φυσική ομορφιά τόπου ο χρόνος σταμάτησε τον προηγούμενο αιώνα…! Τη δύσκολη αυτή καθημερινότητα των παιδιών κατέγραψε ο Νίκος Μάνεσης με τους συνεργάτες του στην εκπομπή «60’ Ελλάδα» μέσα από το οδοιπορικό τους στις Τηλεβοΐδες Νήσους.

«Μου αρέσει, κατά διαστήματα, να βρίσκω προορισμούς που δεν τους ξέρω ούτε εγώ. Εάν δεν τους ξέρω ούτε εγώ που έχω γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα, νομίζω ότι ούτε ο μέσος Έλληνας θα τους ξέρει οπότε θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Δεκέμβρης λοιπόν, μας έκανε τη χαρά και την τιμή να έχει μερικές λιακάδες, οπότε αδράξαμε την ευκαιρία και επισκεφθήκαμε τις Τηλεβοΐδες νήσους που είναι ένα σύμπλεγμα νησιών, από τα οποία κατοικούνται τα 3», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης, προσθέτοντας πως «Οι πρώτοι κάτοικοι αυτών των νησιών λέγονταν Τηλεβόες. Πολλοί λένε ότι οι Τηλεβόες ήταν πειρατές. Γιατί όμως λέγονταν Τηλεβόες; Τους είχαν ονομάσει έτσι γιατί τα νησιά αυτά είναι τόσο κοντά που όταν έχει άπνοια φωνάζεις από το ένα νησί στο άλλο και σε ακούνε. Γι’ αυτό λέγονται και τα νησιά Τηλεβοΐδες γιατί η φωνή ακούγεται από μακριά. Λέει λοιπόν, η παράδοση ότι αφού κάθε νησί ήταν κι ένα ορμητήριο πειρατών, όταν βλέπανε κανένα πλοίο να πλησιάζει, φώναζε το ένα νησί στο άλλο “έρχεται πλοίο” οργανώνονταν έτσι όλοι οι πειρατές και κούρσευαν το πλοίο. Αυτά τα μέρη είναι οι τελευταίοι παράδεισοι με τη διαφορά όμως ότι όταν αποφασίσεις να ζήσεις εκεί πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις κάποια προβλήματα καθώς η απουσία του κράτους είναι παντελής. Η ευλογία της Ελλάδας είναι ότι έχει πάρα πολλά νησιά, αλλά και η κατάρα της Ελλάδας είναι επίσης ότι έχει πάρα πολλά νησιά. Δεν αρκούν οι κρατικές δομές να παράσχουν μια αξιοπρεπή ζωή στους πολίτες. Ναι, αλλά αν δεν μπορεί το κράτος ας το αναθέσει στους ιδιώτες, είναι κάτι που το ζητούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι».

Κατά τη διάρκεια όμως των γυρισμάτων οι κάτοικοι ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με την εκπαίδευση τους και όπως μου είπε ο δημοσιογράφος: «Εν έτει 2015, η δημόσια δωρεάν παιδεία για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου του Κάλαμου είναι: “μπαίνω σε ένα σκάφος και με 6 και με 7 μποφόρ, πηγαίνω και θαλασσοπνίγομαι απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία για να μπορέσω να μάθω γράμματα”. Και φαντάσου ότι υποτίθεται ότι αυτά τα παιδιά έχουν ισότιμες ευκαιρίες με τα δικά μας τα παιδιά που ζουν στα αστικά κέντρα και υποτίθεται ότι αυτά τα παιδιά ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για να μπουν στο Πανεπιστήμιο. Κάθε πρωί ξυπνάνε στις 5:30 και στις 6:30 μπαίνουν στο καραβάκι, πηγαίνουν απέναντι, φτάνουν στο λιμάνι, παίρνουν ένα λεωφορείο, πηγαίνουν σε ένα χωριό πιο μακριά από τον Μύτικα, φτάνουν κατά τις 8, κάνουν μάθημα, σχολάνε στις 2 το μεσημέρι και μετά άντε πάλι πίσω, άντε πάλι λεωφορείο, άντε πάλι καραβάκι και επιστρέφουν στο νησί το απόγευμα. Και όταν πιάσει κακοκαιρία, αυτά τα παιδιά μεταξύ των οποίων και παιδάκια 12 ετών ψάχνουν να βρουν κανένα συγγενή, κανένα φίλο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια ώστε να περάσουν τη νύχτα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους την επόμενη ημέρα. Στον Κάλαμο, τα παιδιά ωριμάζουν πολύ γρήγορα. Βεβαίως, η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε προνοήσει ώστε να υπάρχει Γυμνάσιο και Λύκειο στον Κάλαμο γιατί είναι φορολογούμενοι πολίτες ή γιατί αν θες έτσι θα έπρεπε να γίνει. Εντάξει, αυτά τα πιτσιρίκια την άνοιξη και το καλοκαίρι ζουν σε έναν επίγειο παράδεισο, έλα όμως που υπάρχει και ο χειμώνας»!

Και δεν είναι τυχαίο που αυτός, ο επίγειος φυσικός παράδεισος, έχει αγαπηθεί ακόμα και από ξένους. Η διαδρομή της εκπομπής ξεκινά από το Νυδρί της Λευκάδας και όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Κάναμε στάση στον Σκορπιό και ακούσαμε τα εξ’ αμάξης από τους ντόπιους γιατί ο Ριμπολόβλεβ έχει μόνο τον Σκορπιό, που είναι σαφώς δικαίωμά του καθώς είναι ιδιωτικό νησί, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην έχουν πρόσβαση δια θαλάσσης. Μπορεί όμως να αποκλείεται μια θαλάσσια περιοχή; Ε, δεν μπορεί γιατί η θάλασσα είναι δημόσια. Η αποβίβαση βεβαίως και αποκλείεται γιατί πρόκειται για ιδιωτικό νησί. Όταν ο Ριμπολόβλεβ βρίσκεται με τους καλεσμένους του ο αποκλεισμός γίνεται για λόγους ασφαλείας αλλά και για την αποφυγή παπαράτσι. Φαντάζεσαι τι γίνεται όταν ο κροίσος έχει καλεσμένους! Αποκλείεται μια τεράστια θαλάσσια περιοχή είτε με σημαδούρες, είτε με σκάφη πάνω στα οποία υπάρχουν φρουροί, ώστε να μην μπορεί να δει κάποιο αδιάκριτο βλέμμα τους υψηλούς καλεσμένους. Εμείς πάντως ήμασταν τυχεροί γιατί και ο Ριμπολόβλεβ και η κόρη του έλειπαν, δεν υπήρχαν καλεσμένοι και έτσι μπορέσαμε και ακολουθήσαμε τα νόμιμα, προσεγγίσαμε και τραβήξαμε πλάνα του Σκορπιού, τις παλιές εγκαταστάσεις του Ωνάση, το λιμανάκι όπου έκανε μπάνιο η Τζάκι, τις προβλήτες, τους χώρους, τους ξενώνες. Κάναμε δια θαλάσσης ξενάγηση στον Σκορπιό.

Η εκπομπή «60’ Ελλάδα» που θα μεταδοθεί απόψε στις 23:50, καταγράφει όμως και το Μεγανήσι που το μισό περίπου έχει περάσει στην ιδιοκτησία μεγάλου ξένου τραπεζίτη που σκοπεύει να το εκμεταλλευθεί επιχειρηματικά. Ο Νίκος Μάνεσης με τους συνεργάτες του στην εκπομπή του ALPHA θα μας ξεναγήσουν στις Τηλεβοΐδες Νήσους, στο σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται μεταξύ των δυτικών παραλίων της Αιτωλοακαρνανίας και της ανατολικής ακτής της Λευκάδας και είναι σίγουρο ότι παρά τα προβλήματα των κατοίκων οι τηλεθεατές θα γνωρίσουν έναν επίγειο παράδεισο…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε