Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το λιμάνι «φάντασμα» και ο… μύθος του «Ντιρλαντά»!

Το λιμάνι «φάντασμα» και ο… μύθος του «Ντιρλαντά»!

Μπορεί να το βλέπετε… αλλά δεν υπάρχει. Κι αφού δεν υπάρχει, τότε δεν μπορεί να επισκευαστεί; Τι… μπερδευτήκατε; Ε, τότε πείτε… ντιρλαντά και θα είναι σαν να καταλάβατε…!

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται περίεργα, τότε οι απορίες σας θα λυθούν στην αποψινή εκπομπή «60’ Ελλάδα» που θα μας ταξιδέψει στην Κάλυμνο και εκεί, ή μάλλον δίπλα από εκεί, θα δείτε στη συχνότητα του ALPHA το λιμάνι «φάντασμα». Όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «η Τέλενδος, είναι ένα νησάκι με 25 ψυχές. Εκεί λοιπόν είδαμε το λιμάνι “φάντασμα” και αναφωνήσαμε “Ελλάς, το μεγαλείο σου!”. Πριν από αρκετά χρόνια, οι ντόπιοι ψαράδες έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο λιμανάκι για να δένουν τα καΐκια τους. Αυτό το λιμάνι δεν δηλώθηκε ποτέ, ήταν μια αυθαίρετη κατασκευή. Τα χρόνια πέρασαν και το λιμάνι εξακολουθεί να μην υπάρχει για το κράτος.

Το λιμάνι, λοιπόν, στο οποίο αποβιβαστήκαμε δεν υπάρχει για το κράτος. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι ντόπιοι ζητούν να γίνουν κάποιες εργασίες στο λιμάνι που καταρρέει αλλά το κράτος δεν κάνει τίποτα γιατί το λιμάνι δεν υπάρχει, δεν υπάρχει στα χαρτιά. Αυτό που λένε οι κάτοικοι είναι “παιδιά, αναγνωρίστε το λιμάνι για να μπορέσουν να γίνουν κάποιες εργασίες”. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι οι κάτοικοι σκέφτονται να κάνουν έρανο ώστε να μπορέσουν μόνοι τους, δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες, να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, έλα όμως που αν τελικά το κάνουν αυτό θα μπουν στη φυλακή, θα ακολουθηθούν οι αυτόφωρες διαδικασίες γιατί είναι αυθαίρετο το λιμάνι και όποια εργασία γίνει κρίνεται ως παράνομη. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις: σε μια προβλήτα υπάρχει μια κολώνα της ΔΕΗ κι εδώ και ενάμιση χρόνο  η κολώνα έχει ένα πρόβλημα γιατί είχε γίνει ένα βραχυκύκλωμα και κινδύνευε όποιος ακουμπούσε πάνω της να γίνει… φλαμπέ!

Εδώ και ενάμιση χρόνο, κανείς δεν έχει φτιάξει αυτή την κολώνα, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να παρανομήσουν, γιατί δεν μπορείς να αγγίξεις τη δημόσια περιουσία και να κόψουν την παροχή ρεύματος για να μην καεί κανένας άνθρωπος. Εκεί, τρελαίνεσαι, οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν αλλά η γραφειοκρατία μένει. Τι να σου πω, είναι σαν το κράτος να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Εντάξει το λιμάνι δεν υπάρχει στα χαρτιά, στην πραγματικότητα όμως υπάρχει. Μιλάμε για παρανοϊκές καταστάσεις»!

Εκτός όμως από το… παράλογο η εκπομπή καταγράφει και τον αγώνα των κατοίκων της Καλύμνου που έχει περάσει στην Ιστορία ως «το νησί των σφουγγαράδων». Παλιά υπήρχαν χιλιάδες αλλά σήμερα έχουν απομείνει μόνο λίγοι καθώς η δουλειά τους είναι πολύ σκληρή και επικίνδυνη αλλά και επειδή το τεχνητό σφουγγάρι έχει κατακλύσει την αγορά. Έτσι, όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Ακολουθήσαμε με την κάμερα δύτες, επαγγελματίες σφουγγαράδες οι οποίοι μας έδειξαν όλους τους τρόπους συλλογής σφουγγαριών από τη θάλασσα. Ξεκινήσανε από το παρελθόν που με ελεύθερη κατάδυση και κρατώντας την αναπνοή κατέβαιναν και μάζευαν σφουγγάρια, για δύο λεπτά ή όσο άντεχαν πριν τους τραβήξουν και πάλι πάνω με ένα σχοινί. Μετά μας έδειξαν την κατάδυση με σκάφανδρο το οποίο ευθύνεται για πολλές νόσους των δυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεναγός μας είναι ένας σφουγγαράς ο οποίος έχει τη νόσο των δυτών και αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα. Και τέλος,  βλέπουμε τις καταδύσεις όπως γίνονται σήμερα, με στολές και μπουκάλες οξυγόνου. Απ’  ότι καταλαβαίνεις μας έκαναν μάθημα Ιστορίας για το πώς μάζευαν το σφουγγάρι από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιήσαμε υποβρύχια κάμερα και οι εικόνες που καταγράψαμε είναι εντυπωσιακές»!

Βέβαια, εκτός όμως από τους αγώνες της καθημερινότητας υπάρχουν και αστείες ιστορίες, όπως αυτή που αναφέρεται στο «Ντιρλαντά» και για την οποία ο Νίκος Μάνεσης μου είπε ότι «Το Ντιρλαντά ή ο Ντιρλαντάς είναι ο παραδοσιακός καλυμνιώτικος σκοπός που έγινε ελληνική και διεθνής επιτυχία. Από τους κατοίκους της Καλύμνου μάθαμε και την ιστορία του η οποία προκαλεί γέλιο. Ένας Καλύμνιος καπετάνιος πηγαίνοντας στη Λιβύη, γιατί εκεί υπήρχαν πολύ καλά σφουγγάρια, άκουγε τους ντόπιους να μιλάνε Αραβικά που ήταν ακαταλαβίστικα γι’ αυτόν . Έτσι γεννήθηκε το “Ντιρλαντά”, δηλαδή “δεν καταλαβαίνω τίποτα”. Του μιλούσαν οι Άραβες, δεν τους καταλάβαινε και εκείνος απαντούσε “Ντιρλαντά” γιατί αυτή η λέξη ηχούσε στα αυτιά του. Αυτός λοιπόν είναι το τραγούδι που συντρόφευε και συντροφεύει κάθε σφουγγαρά».

Απόψε, στις 23:50, ο Νίκος Μάνεσης καταγράφει με την κάμερα του ALPHA «60’ Ελλάδα» στην Κάλυμνο, όπου εκτός από τον αγώνα των κατοίκων με τα… φαντάσματα της γραφειοκρατίας και άλλες… ντιρλαντά καταστάσεις, διαπιστώνουμε ότι το νησί είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός για τα αναρριχητικά πεδία, αφού έχει βουνά που είναι κάθετα και ψηλά, γεγονός που τα κάνει πολύ ελκυστικά για αναρριχητές από κάθε γωνιά του κόσμου.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε