Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το χωριό που καταρρέει, ο πατέρας του «Σοφού της οικονομίας» και το τεράστιο κοντοσούβλι!

Το χωριό που καταρρέει, ο πατέρας του «Σοφού της οικονομίας» και το τεράστιο κοντοσούβλι!

Άνθρωποι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε χαλάσματα ετοιμόρροπων σπιτιών, αλλά και άλλοι που προσπαθούν να βάλουν το χωριό τους στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Αυτό είναι μέρος του «σκηνικού» που περιέχει η εκπομπή «60’ Ελλάδα» με τον Νίκο Μάνεση να καταγράφει με την κάμερα όσα είδε στο οδοιπορικό του στη Λίμνη Πλαστήρα. Εκτός από τις όμορφες εικόνες που προσφέρει το τοπίο, όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε, πέρα της τουριστικής δραστηριότητας, την καθημερινότητα των κατοίκων. Προβλήματα: γιατροί δεν υπάρχουν, τους κτηνοτρόφους τους θερίζει ο καταρροϊκός πυρετός, χάνουν τα ζώα τους, έχουν καταγραφεί συγκλονιστικές εικόνες.

Υπάρχει ένα χωριό, το Λαμπερό, το οποίο κατολισθαίνει σε μια πλαγιά, έχει κριθεί ακατοίκητο και επί Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου αποφασίσθηκε η μετεγκατάστασή του. Είμαστε όμως, στο 2014 και ακόμα δεν έγινε γίνει τίποτα. Κάποια στιγμή αυτό το χωριό θα κατακρημνιστεί. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος, μέσα στη βροχή, μέσα στο χαλάζι, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Ψαρεύει, κάνει ιππασία στη Λίμνη, ρίχνει τα υδροποδήλατα. Ο τουρισμός είναι χειμερινός. Θα έλεγα ότι η Λίμνη χωρίζεται σε δύο κομμάτια, στις περιοχές που είναι ακριβώς πάνω στη Λίμνη, οι οποίες ζουν από τον τουρισμό και στα γύρω χωριά τα οποία είναι ορεινά και έχουν λιγότερο τουρισμό και επιβιώνουν όπως όλα τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας.

Παρ’ όλα αυτά κρατά νέους ανθρώπους, υπάρχουν ιδέες, έρχεται κόσμος για να δουλέψει. Βρήκαμε μέχρι και βιοτεχνίες πλεκτών, βρήκαμε ανθρώπους που ασχολούνται με την παράδοση. Και είναι αυτό που συνήθως λέω, δεν υπάρχει κρίση στην περιφέρεια όπως τουλάχιστον στην Αθήνα. Εκεί, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα πράγματα με άλλη φιλοσοφία. Εμείς πάντα μέσα από την εκπομπή προσπαθούμε να δώσουμε την άλλη εικόνα της περιοχής. Καταγράφουμε βεβαίως τις τουριστικές δραστηριότητες γιατί είναι η “Μύκονος του Χειμώνα”, αλλά δείχνουμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Πέρα από τον τουρισμό υπάρχει και ο κόσμος που ζει εκεί και έχει τα καθημερινά του προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν γιατροί και νοσοκομεία».
 

 
Στο οδοιπορικό του όμως, στη Λίμνη Πλαστήρα, ο δημοσιογράφος έκανε μία ενδιαφέρουσα γνωριμία, αφού όπως μου είπε: «Στο Μορφοβούνι  είχαμε μια καταπληκτική συζήτηση με τον Νικόλαο Ρεφενέ, ο οποίος είναι 80 με 85 ετών κι είναι ο πατέρας του οικονομολόγου Απόστολου Ρεφενέ που είναι σύμβουλος όλων των τελευταίων υπουργών Οικονομικών, σύμβουλος του Αλογοσκούφη, του Παπακωνσταντίνου, του Στουρνάρα, είναι ένας από τους λεγόμενους “Σοφούς”. Αυτός λοιπόν ο παππούς, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που πιάνουν τα χέρια του, μας καθήλωσε στην απλή ερώτηση που του κάναμε “τι σας λέει ο γιος σας για την κρίση;”, λέγοντάς μας πως “Ο γιος μου μού είπε, πατέρα έχουμε ακόμα δρόμο. Φύτεψε κάνα κολοκύθι και καμιά πατάτα για να έχεις να τρως”!

Η απάντησή του μας κατακεραύνωσε: “Πιο καλά είναι αυτά που κάνω εγώ με τα χέρια μου, γιατί αυτά μένουν, ενώ η Οικονομία δεν μένει. Καλύτερα να ασχολείσαι με τη φύση, παρά με την Οικονομία”. Φτιάχνει πολύ ωραία πράγματα από ξύλο, δώσε του μαχαίρι και κλαδιά και θα φτιάξει αριστουργήματα. Ο Ρεφενές υιός πηγαίνει στο χωριό, άλλοι του λένε μπράβο, νιώθοντας υπερήφανοι που ένας τέτοιος επιστήμονας είναι από το χωριό τους και άλλοι του λένε ότι “μας έχετε σχίσει με τους φόρους”. Κάποιοι δηλαδή του χτυπάνε φιλικά την πλάτη, γιατί νιώθουν καμάρι που έχουν έναν διάσημο συντοπίτη και κάποιοι θεωρούν ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την υπερφορολόγηση των Ελλήνων. Τέλος πάντων, επειδή η λέξη “ρεφενέ” είναι… οικονομική μιας και ο καθένας βάζει ότι έχει, η οικογένεια Ρεφενέ είναι όνομα και πράγμα, έχει βγάλει οικονομολόγους κι όπως φαίνεται το όνομα καθόρισε την πορεία που θα ακολουθούσαν τα μέλη της».
 

 
Στην εκπομπή όμως, καταγράφεται και η προσπάθεια ενός έλληνα που επέστρεψε από την Αμερική και μετά από 40 χρόνια που εργαζόταν εκεί ως ψήστης σε εστιατόρια της ομογένειας έφτιαξε ένα κοντοσούβλι μήκους 185 μέτρων σε ψησταριάς  δικής του κατασκευής, θέλοντας έτσι να βάλει το χωριό του στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Απόψε, στις 23:45, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει στη Λίμνη Πλαστήρα, συνεχίζοντας να καταγράφει με την κάμερα της εκπομπής του την καθημερινότητα των ελλήνων στην περιφέρεια.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε