Πέμπτη, 30 Μαΐ
27oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Τρία εκατομμύρια ευρώ τα αυτοκίνητα για τους βουλευτές

Τρία εκατομμύρια ευρώ τα αυτοκίνητα για τους βουλευτές

Άλλα μέτρα… άλλα σταθμά! Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, μιλάμε για άλλα μέτρα… ακόμα και στους σταθμούς διοδίων.

Ενώ λοιπόν πολλοί από τους έλληνες πολίτες καταθέτουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τα αυτοκίνητα ( μέσω leasing) για τους βουλευτές κοστίζουν στη Βουλή γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα και τα… μέτρα από την αρχή!

Απόψε το βράδυ, η Σοφία Παπαϊωάννου κάνει έρευνα «360°» για τα προνόμια των βουλευτών. Η δημοσιογράφος μέσα από την εκπομπή της στον ALPHA παρακολουθεί το 24ωρο δύο βουλευτών, σε Αθήνα και περιφέρεια καταγράφοντας ένα ένα τα προνόμιά τους, ανοίγοντας τα «ταμεία» τους. Πάρτε λοιπόν μολύβι και χαρτί και σημειώστε ορισμένα από αυτά: εκτός από τους μισθούς των 5700 ευρώ, τα ποσά που λαμβάνουν για βενζίνη μπορεί να ξεπεράσουν τα 600 ευρώ το μήνα, τα επιδόματα για την οργάνωση γραφείου είναι στα 700 ευρώ, ενώ για ταχυδρομικά τέλη που μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν, αλλά τα εισπράττουν, 900 ευρώ!


Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κάμερα της εκπομπής, η Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη Β’ Πειραιώς παραδέχεται ότι δεν δίνει παραστατικά για τα χρήματα που ξοδεύει για βενζίνη. «Αν εγώ επέλεγα να πηγαίνω με τα πόδια ή να πηγαίνω με το λεωφορείο, αυτά τα χρήματα τα παίρνω ούτως ή άλλως», λέει και συμπληρώνει πως όταν προσπάθησε να δώσει πίσω το αυτοκίνητο που της παρείχαν ως προνόμιο για τις μετακινήσεις της δεν τα κατάφερε. «Ακόμα και αν κάποιος βουλευτής πει ότι δεν το θέλει, δεν γυρίζει πίσω! Κάθεται στο υπόγειο της Βουλής και περιμένει», επισημαίνει η βουλευτής για το αυτοκίνητο που νοικιάζεται με leasing με χρήματα που πληρώνει η Βουλή. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα όταν η Σοφία Παπαϊωάννου ρωτά τον γενικό γραμματέα της Βουλής Θάνο Παπαϊωάννου πόσο κοστίζουν στη Βουλή τα αυτοκίνητα (leasing) για τους βουλευτές, ο γ.γ απαντά: «Νομίζω τρία εκατομμύρια ευρώ»!

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι και η ταχυδρομική ατέλεια, τα ταχυδρομικά έξοδα δηλαδή που έχει ένα γραφείο βουλευτή για να στέλνει κάρτες κλπ. Η Σοφία Παπαϊωάννου ρωτώντας λοιπόν τη Μαρία Γιαννακάκη πόση είναι η ταχυδρομική ατέλεια, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ λέει «Πρέπει να είναι γύρω στα 700 ευρώ το μήνα και αυτό είναι ενσωματωμένο στο μισθό μας» και ακολουθεί ο εξής διάλογος μεταξύ δημοσιογράφου και βουλευτού:


Σ. Παπαϊωάννου: Δηλαδή παίρνετε 700ευρώ το μήνα για ταχυδρομική ατέλεια.
Μ. Γιαννακάκη: Ναι
Σ. Παπαϊωάννου: Για να στείλετε κάρτες…που δεν στέλνετε…
Μ. Γιαννακάκη: Ναι.
Σ. Παπαϊωάννου: Δηλαδή εσείς αν πείτε εγώ δε θέλω, τις στέλνω ηλεκτρονικά που δεν κοστίζει, παίρνετε άλλα 700 ευρώ.
Μ. Γιαννακάκη: Ναι.

Από την άλλη μεριά, η Σοφία Παπαϊωάννου στο πλαίσιο της έρευνάς της εξετάζει και τι γίνεται απέναντι από τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα προνόμια των βουλευτών και έτσι απλοί πολίτες, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, ανοίγουν τα ταμεία τους και μιλάνε στην εκπομπή για το αβάσταχτο βάρος των φόρων και των εξόδων τους.

Απόψε το βράδυ λοιπόν, στις 23:45, η εκπομπή «360°» με τη Σοφία Παπαϊωάννου βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνάς της το θέμα των βουλευτικών αποζημιώσεων και προνομίων και φέρνει στο φως μαρτυρίες και στοιχεία που δείχνουν τις γκρίζες ζώνες μίας άλλης μισθολογικής πραγματικότητας: επιδόματα για τα οποία δεν ζητούνται αποδόσεις και λογαριασμοί, αφορολόγητα ποσά, αλλά και αυτοκίνητα τα οποία παραμένουν επί μήνες  αχρησιμοποίητα. Μία εκπομπή, μία έρευνα που σίγουρα θα προκαλέσει πολλά σχόλια για τα ισχύοντα «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» μεταξύ βουλευτών και πολιτών!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε