Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Υπογραφή ΑΕΚ… στις στέγες των σπιτιών!

Υπογραφή ΑΕΚ… στις στέγες των σπιτιών!

Είναι παθιασμένος με την ομάδα του και βάζει την… υπογραφή της στις σκεπές των σπιτιών. Οι κάτοικοι όμως, δεν παραπονιούνται, αφού και οι περισσότεροι από αυτούς είναι οπαδοί της ομάδας.

Το περίεργο αυτό συμβαίνει στην Ανάφη και «δράστης» είναι ο ελαιοχρωματιστής του νησιού που αναλαμβάνει να βάφει τα σπίτια, αλλά στο τέλος βάζει και την υπογραφή της ομάδας του στη σκεπή.
Στο κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου πελάγους βρέθηκε ο Νίκος Μάνεσης και με την κάμερα της εκπομπής του «60΄ Ελλάδα» κατέγραψε τις συνήθειες, τους αγώνες, αλλά και τα ευχάριστα της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

«Η Ανάφη είναι ένα μαγευτικό ξερονήσι με υπέροχους κατοίκους. Είναι περίπου 250 ψυχές που αγαπούν τον τόπο τους, δεν τον εγκαταλείπουν και επιμένουν ότι δεν υπάρχει κρίση. Για να φτάσεις στην Ανάφη πρέπει να κάνει ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, θέλεις πολλές ώρες με το πλοίο. Εμείς πήγαμε αεροπορικώς στη Σαντορίνη και μετά με πλοίο στην Ανάφη. Στο μεσοδιάστημα που περιμέναμε στη Σαντορίνη, είπαμε ας κάνουμε και εδώ μερικά ρεπορτάζ.

Ε, λοιπόν, όπου κι αν κινηθήκαμε στη Σαντορίνη είδαμε Κινέζες ντυμένες νύφες και Κινέζους ντυμένους γαμπρούς. Όπου κι αν πήγαμε, όπου κι αν περπατήσαμε είδαμε νύφες με φούξια, κόκκινα και άσπρα νυφικά και γαμπρούς με σμόκιν. Είναι η καινούργια τουριστική ατραξιόν της Σαντορίνης. Μιλήσαμε μαζί τους και μας είπαν ότι φτιάχνουν ένα “βιβλίο όμορφων αναμνήσεων”. Είναι παντρεμένοι και έρχονται για μήνα του μέλιτος στη Σαντορίνη. Τραβάνε συνέχεια φωτογραφίες, τους ακολουθούν τηλεοπτικά συνεργεία από την Κίνα», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης.

Ενώ όμως, η Σαντορίνη βουλιάζει από κόσμο, στον αντίποδα η Ανάφη περιμένει ακόμα τον πρώτο τουρίστα, ενώ όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Η Ανάφη είναι τόπος για πιο εναλλακτικό τουρισμό, πάνε και οι σκηνίτες, πάνε και οι ερημίτες, είναι πιο ήρεμο μέρος, θυμίζει λίγο Γαύδο. Βέβαια, με το που φτάσαμε στην Ανάφη άρχισε να ξυπνά η ζωντάνια των κατοίκων. Με το που φτάσαμε στο νησί είδαμε τους νέους να περιμένουν πώς και πώς το πλήρωμα του πλοίου για να παίξουν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Σαφώς και παρακολουθήσαμε, αλλά και καταγράψαμε αυτόν τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Μιλάμε για απολαυστικές στιγμές. Εν συνεχεία γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου clubbing που γίνεται στο νησί. Όλο το νησί μια συντροφιά να χορεύει, να γλεντάει, να πίνει. Πάρα πολύ ζωντανοί άνθρωποι. Αυτή η εκπομπή επιφυλάσσει πάρα πολλές εκπλήξεις. Βέβαια, υπάρχουν και τα δύσκολα. Και σε αυτό το νησί τα βασικά προβλήματα είναι η υγεία και η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Παραμένουν πολύ καιρό αποκλεισμένοι, ενώ να φανταστείς ότι για να κάνουν τα παιδιά ένα απλό εμβόλιο χρειάζεται δύο ημέρες ταξίδι.

Δηλαδή, ή πηγαίνουν στον Πειραιά ή στη Σαντορίνη και διανυκτερεύουν εκεί. Και όλα αυτά για ένα απλό εμβόλιο, σκέψου δηλαδή τι συμβαίνει όταν ένα παιδάκι χτυπάει ή αρρωσταίνει σοβαρά. Σημείωσε ότι εκεί οι διακομιδές γίνονται ή με ελικόπτερο ή με πλοίο των λεμβούχων της Σαντορίνης. Να θυμίσω ότι το 2012 ένα ελικόπτερο, κατά τη διάρκεια μια διακομιδής, είχε πέσει και είχαν “χαθεί” πέντε άνθρωποι. Πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Και φαντάσου ότι εκεί γίνονται διακομιδές και για απλά περιστατικά καθώς ακόμα και αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί αφού έρχονται κάθε 15 μέρες γιατροί από τη Σύρο.

Η εκπομπή ανέβηκε σε ένα πλωτό ασθενοφόρο και είδε πώς ταλαιπωρείται ο κόσμος. Εντάξει, καταγράψαμε πολλά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, αλλά παρ’ όλα αυτά στην Ανάφη υπάρχει ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα. Άνθρωποι που έχουν καταγωγή από το νησί έχουν επιστρέψει στον τόπο τους προκειμένου να βρουν διέξοδο στην κρίση, αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την Ανάφη έχουν εγκατασταθεί μονίμως εκεί. Εμείς στρέψαμε το φακό μας σε πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή ενός γιατρού του Ωνασείου. Αυτός ο γιατρός έχει ως έδρα του την Ανάφη, φεύγει από εκεί μόνο εάν χρειαστεί να πάει Αθήνα λόγω κάποιου ασθενή στο Ωνάσειο, τον αποκαλούν “σωτήρα του νησιού” γιατί παρέχει και ιατρικές υπηρεσίες κυρίως από συμβουλευτική άποψη, αλλά και για να μεσολαβήσει για διακομιδές. Είναι ο περίφημος γιατρός του Ωνασείου που έγινε αγρότης.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, όπως μου τόνισε ο Νίκος Μάνεσης «σε αυτή την κουκίδα του χάρτη οι άνθρωποι ξέρουν  να περνάνε καλά και να περνάνε και φθηνά, γιατί εκεί το μεγάλο “σούπερ μάρκετ” είναι το μποστάνι, η φύση. Δηλαδή, εκεί με ελάχιστα χρήματα οι άνθρωποι περνούν καλά. Καταγράψαμε πολλά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και πολλά παράξενα, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάφης είναι ελαιοχρωματιστής. Αυτός λοιπόν βάφει όλα τα σπίτια.

Όταν τελειώνει τη δουλειά του ανεβαίνει στην ταράτσα του κάθε σπιτιού που έχει βάψει και βάζει την υπογραφή του και η υπογραφή του είναι ΑΕΚ γιατί είναι αεκτζής. Εμείς τον εντοπίσαμε την ώρα που … υπέγραφε τα έργα του! Να σου πω πάντως πως στην Ανάφη οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ΑΕΚ. Δεν ξέρω από πού ξεκινάει όλο αυτό αλλά όλοι είναι ΑΕΚ. Κυκλοφορούν με ρούχα και φόρμες που γράφουν ΑΕΚ»!

Απόψε, στις 23:45, λοιπόν ο Νίκος Μάνεσης με την κάμερα της εκπομπής του «60΄Ελλάδα» μας ταξιδεύει μέσα από τη συχνότητα του ALPHA στην Ανάφη για να γνωρίσουμε την ομορφιά της φύσης, αλλά και των κατοίκων της.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε