Πέμπτη, 30 Μαΐ
26oC Αθήνα

Deal: Το 80% της αλυσίδας αθλητικών ειδών Cosmos Sport απέκτησε η διεθνής JD Sports Fashion Plc

Deal: Το 80% της αλυσίδας αθλητικών ειδών Cosmos Sport απέκτησε η διεθνής JD Sports Fashion Plc

Tο 80% της Cosmos Sport που ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και σήμερα αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, εξαγόρασε η βρετανική JD Sports Fashion, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στον κόσμο.

Είχε προηγηθεί δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 30% της Cosmos Sport που ανήκε στην εταιρεία EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., αποκλειστικό διαχειριστή του EOS Hellenic Renaissance Fund, ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τα μέλη της οικογένειάς Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και τους κύριους μετόχους της εταιρείας έως και σήμερα, θα παραμείνουν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.

Με αφορμή τη συμμετοχή της JD Sports Fashion στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Sport, o CEO της εταιρείας Μ. Τσικνάκης δήλωσε «Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο»

Ο Peter Cowgill, Executive Chairman of JD Sports Fashion Plc, δήλωσε: «Είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί».

Πορεία 40 χρόνων

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και λίγο προτού συμπληρώσει 40 χρόνια λειτουργίας, το δίκτυό της έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα με 60 φυσικά καταστήματα, αποτελώντας μία ισχυρή αλυσίδα στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. Επιπλέον, διαθέτει θυγατρική στην Κύπρο, όπου μετράει ήδη 3 νέα καταστήματα και 1 e-shop.

Η επένδυση της EOS πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, όταν η Cosmos Sport διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop. Οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε €47,5 εκ. εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop.

Με τα κεφάλαια της EOS, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου, που μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων, περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας και συστήματα logistics.

Τα τελευταία δύο έτη, η εταιρεία πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA, που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα.

Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners δήλωσε: «Πριν από σχεδόν δύο χρόνια αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην εταιρεία Cosmos Sport, στο χώρο του retail και του athleisure. Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα αλλά και τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου με τη διοικητική ομάδα και τους μετόχους της εταιρείας (την οικογένεια Τσικνάκη και τον κ. Ν. Βαρβαδούκα), επενδύοντας σε ανθρώπους, φυσικό δίκτυο, logistics, στην επέκταση στο εξωτερικό και φυσικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εταιρείας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων και της οργανικής κερδοφορίας όσο και σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο, ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας. Βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός μεταξύ μας. Αυτή η επιτυχία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς retailers στο χώρο, την JD Sports. Είμαι πεπεισμένος ότι η Cosmos Sport θα συνεχίσει να διακρίνεται υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Τσικνάκη και την τεράστια εμπειρία της JD Sports, του νέου κύριου μετόχου της. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία την οικογένεια Τσικνάκη και την JD Sports.»

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις