Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Dimand: Ξεκινά το project 160 εκατομμύρια ευρώ για το εργοστάσιο της Softex στον Ελαιώνα – Τι αλλάζει

Dimand: Ξεκινά το project 160 εκατομμύρια ευρώ για το εργοστάσιο της Softex στον Ελαιώνα – Τι αλλάζει

Σε ένα ακόμη εμβληματικό έργο θα εστιάσει το 2023 η Dimand, στην μετατροπή του παλιού εργοστασίου της Softex στην Ιερά Οδό, σε ένα υπερσύγχρονο επαγγελματικό κτίριο. Ήδη, το πρώτο στάδιο των κατεδαφίσεων τέθηκε σε εφαρμογή. Πρόκειται για επένδυση που θα κυμανθεί στα 160 εκατ. ευρώ και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ανερχόμενης περιοχής του Ελαιώνα. 

Η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος μικτών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 79.800 τετραγωνικών μέτρων με χρήσεις γραφείων, καταστημάτων και λοιπών βοηθητικών χώρων, στα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης, με στόχο τη βαθμίδα Gold.

Την έκδοση οικοδομικής άδειας είχε εγκρίνει το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.), τον περασμένο Αύγουστο.

Ειδικότερα, έχοντας λάβει υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και την παρουσίαση της μελέτης αποφάσισε ομόφωνα «υπέρ της έκδοσης οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης 3 υφιστάμενων κτιρίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε γραφεία, προσθήκη 2 επιπέδων εντός υφιστάμενου κέλυφους και ανέγερση νέου ισογείου κτιρίου συνάθροισης κοινού με πατάρι και υπόγειο χώρο στάθμευσης στη θέση “Ελαιώνας Ο.Τ. 35 οδός Χαρτεργατών, Πολύκαρπου, Aδιάνοικτη Oδός και Ιερά Οδός Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πρώην Βιομηχανία SOFTEX».

Το ιστορικό

Η Dimand υπέγραψε το προσύμφωνο αγοράς του βιομηχανικού συγκροτήματος που κάποτε λειτουργούσε η Softex, αρχές του 2021, ενώ η συμφωνία προέβλεπε ακόμη την αγορά κι άλλων ακινήτων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, στο Μεγάλο Πεύκο, την Νέα Πέραμο Καβάλας και Δράμα.  

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο ανάπλασης του βιομηχανικού κτιρίου στην Ιερά Οδό, αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2025. 

Η επιλογή της εταιρείας να αναπτύξει ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα στο πρώην εργοστάσιο της Softex, σχετίζεται με το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υλοποιούνται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, μεταξύ των οποίων και ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων, το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κι εμπορικά κέντρα, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και ο σταθμός μετρό.

H ιστορική Softex

Όσον αφορά την ιστορία του κτιρίου, σχετίζεται με την ιστορία της Softex στην Ελλάδα, που ανέπτυξε η οικογένεια Κεφαλά, μέσω της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1937. Στην ακμή της απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους και παρήγαγε δεκάδες χιλιάδες τόνους χαρτί. Τη δεκαετία του 1970 οι ζημιογόνες χρήσεις και ο υψηλός δανεισμός οδήγησαν σε οικονομική δυσχέρεια. Σταθμός στην ιστορία της αποτέλεσε ο Αύγουστος του 1994, όταν το εργοστάσιο υπέστη πυρκαγιά, καταστρέφοντας τις μηχανές.

Το 1999 πέρασε στην κοινοπραξία New Co, με μετόχους τον ιταλικό όμιλο Bolton, την αμερικάνικη επενδυτική εταιρία Goldman Sachs, τις αμερικανικές συμβουλευτικές εταιρίες Lochridge και Bain και τον κ. Paolo Forlin, οι οποίοι επιχείρησαν να εξυγιάνουν την εταιρεία, όχι όμως με τα αποτελέσματα που τελικά ήθελαν. Το 2015 μια μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ιερά Οδό, έδωσε τη χαριστική βολή, κλείνοντας οριστικά.

Το εμπορικό σήμα ωστόσο της εταιρείας, με την μακρόχρονη ιστορία του στα ελληνικά νοικοκυριά, συνεχίζει να αναπτύσσεται από την Intertrade Hellas, μετά από τη συμφωνία εξαγοράς με τον όμιλο Bolotn τον Οκτώβριο του 2016.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις