Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Evergrande: Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού real estate

Evergrande: Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού real estate

Ντόμινο εξελίξεων στη διεθνή αγορά, προκαλεί η κατάρρευση της Evergrande. Τα «πλοκάμια» του κινεζικού κολοσσού φτάνουν μέχρι την Ελλάδα;

Τριγμούς στο διεθνές real estate, πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα,  προκαλεί η ενδεχόμενη χρεοκοπία του μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας, Evergrande που συνοδεύεται με την απόφαση της Κινεζικής Κυβέρνησης, να μην ανανεώνει τα διαβατήρια που λήγουν, περιορίζοντας έτσι την επενδυτική τους δραστηριότητα σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Η «κατάρρευση» του κινεζικού κολοσσού προκαλεί έντονο προβληματισμό, στους κύκλους του ελληνικού real estate, δεδομένου, ότι τα τελευταία χρόνια, η έλευση Κινέζων επενδυτών «καλλιεργούσε»  ελπίδες τους για τόνωση της κτηματαγοράς.  Μετά από τις νέες εξελίξεις, το «απαγορευτικό» της Κινεζικής κυβέρνησης για ανανέωση των διαβατηρίων, βάζει «φρένο» και στις αγοραστικές προθέσεις Κινέζων υπηκόων και στη χώρα μας.

Ήδη, η ανοδική πορεία στην αγοραστική τάση των Κινέζων, είχε διακοπεί νωρίτερα, από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά. Έτσι, οι golden visa που εκδόθηκαν σε Κινέζους με την αγορά κατοικίας, αξίας 250.000 ευρώ και άνω, έχει «παγώσει».  Την ίδια στιγμή, στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις για golden visa από υποψήφιους αγοραστές.

Οι golden visa

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι άδειες διαμονής σε Κινέζους που απέκτησαν σπίτι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 7.825.  Να σημειωθεί, δε, ότι από την αρχή του θεσμού, συνολικά έχουν εκδοθεί 27.000 χρυσές βίζες με αγορά ακινήτου, ενώ άλλες τόσες είναι οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Κινέζοι εξακολουθούν να διατηρούν τη «μερίδα του λέοντος» μεταξύ των ξένων που κατέχουν σπίτι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις χρυσές βίζες που κατέχουν.  Δεύτεροι με διαφορά είναι οι Τούρκοι επενδυτές, που κατέχουν συνολικά 527 golden visa, οι Ρώσοι με 363, οι Λιβανέζοι 179, οι Αιγύπτιοι 151 και Ιρανοί 121 συνολικά χρυσές βίζες.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Σχετικά με την China Evergrande Group, υπενθυμίζεται, ότι στις 7 Σεπτεμβρίου ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον όμιλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Από την πλευρά της, η εταιρεία με αναφορά στην ιστοσελίδα της, τονίζει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται 778 projects σε 223 πόλεις της Κίνας, τα οποία για να πουλήσει, ζητά από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να τα προπληρώσουν. Πρόκειται για μία «ακραία» πρακτική, που είναι δύσκολη η εφαρμογή της, αναφέρουν στο newsit.gr, παράγοντες της αγοράς, απαντώντας στο ενδεχόμενο, η απόφαση αυτή της Evegrande, να καθιερωθεί από διεθνείς Οίκους του Real Estate. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι η υποχρεωτική προπληρωμή για να αποκτήσει κάποιος ακίνητο στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς το 90% των ακινήτων που πωλούνται είναι προσημειωμένα. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις