Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Grecotel: Πρεσβευτής στη διάδοση της κρητικής διατροφής στον κόσμο – Για 2η χρονιά φιλοξενεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο

Grecotel: Πρεσβευτής στη διάδοση της κρητικής διατροφής στον κόσμο – Για 2η χρονιά φιλοξενεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο

Θερμός υποστηρικτής στη διάδοση της κρητικής διατροφής – κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής – σε όλο τον κόσμο αναδεικνύεται η Grecotel, καθώς για δεύτερη χρονιά φιλοξενεί στα ξενοδοχεία της στο Ρέθυμνο το διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον” από 13 έως 18 Νοεμβρίου.  Επιπλέον, μέσω του Συνεδρίου η Grecotel στηρίζει έμπρακτα την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Στο 2ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο, συμμετέχουν περισσότεροι από 150 ομιλητές και σύνεδροι από 4 ηπείρους και 15 χώρες, ανάμεσά τους από Αμερική, Καναδά, Ιταλία Ισπανία, Κύπρο, Κίνα, Ταιβάν, Νεπάλ Λίβανο Ρουμανία, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμετοχές φέτος ήταν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και το ενδιαφέρον πολλαπλάσιο για τη διοργάνωση, η οποία έχει γίνει θεσμός, καθώς πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Βιωματικές εμπειρίες 

Αυτό που  κάνει τη διαφορά στα Συνέδρια του Κέντρου Αριστείας είναι ότι επιπλέον του state of the art των ομιλητών, είναι οι καθημερινές βιωματικές εμπειρίες που συμμετέχουν οι σύνεδροι.  Τελειώνοντας τις συνεδρίες στη μία το μεσημέρι, οι σύνεδροι ακολουθούν τις βιωματικές εμπειρίες, ανάλογα με το θέμα του Συνεδρίου.

Συμμετέχουν ομιλητές των Ivy League Πανεπιστημίων Harvard, Yale, John Hopkins και ξακουστών Ιδρυμάτων όπως Cleveland Clinic, Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς επίσης και ακαδημαϊκοί και καθηγητές από φημισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ελλάδος.  Οι ομιλητές τόνισαν ότι το πρότυπο του κρητικού τρόπου ζωής των παππούδων μας, επιστημονικώς αποδεδειγμένα είναι ο καλύτερος τρόπος για ποιοτική μακροζωία και η προτεινόμενη λύση για βιωσιμότητα και Αειφορία.  

Γεύσεις και Πολιτισμός

Μέσω του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, όπως να ζυμώσουν ψωμί και να κάνουν γευστικές δοκιμές με τυριά μικρών παραγωγών της ευρύτερης περιοχής και να τα συνοδέψουν με τα βιολογικά κρασιά της AgrecoFarms και το μοναδικό θυμαρίσιο μέλι παραγωγής του κτήματος.  Στις 15/11 επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, ξεναγήθηκαν στον ιερό χώρο εθελοθυσίας και παρακάθισαν σε δείπνο, δοκιμάζοντας την μοναστηριακή νηστίσιμη υγιεινή κουζίνα, την σημαδιακή ημέρα έναρξης της νηστείας των Χριστουγέννων.  

Σήμερα 16/11 θα επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού για να ενημερωθούν για τον μινωικό πολιτισμό και θα ακολουθήσει επίσκεψη σε  οινοποιείο που έχει αναβιώσει παλιές κρητικές ποικιλίες. 

Αύριο 17/11 η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στα κρητικά – ελληνικά υπερτρόφιμα (superfoods). Θα επισκεφθούν αγρόκτημα, όπου θα ραβδίσουν και θα μαζέψουν με τα χέρια τις ελιές, θα τις αλέσουν σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο με μυλόπετρες και θα γευτούν το φρεσκότερο λάδι που μπορεί να γευτεί άνθρωπος.  Αμέσως μετά σε παραπλήσιο ελαιουργείο με την πιο σύγχρονη γραμμή που παράγει ένα από τα καλύτερα βιολογικά ελαιόλαδα της Κρήτης, το οποίο έχει βραβευτεί με αμέτρητα βραβεία, θα παραστούν στην επίσημη γευσιγνωσία ελαιολάδων. Θα ακολουθήσει γεύμα με την χανιώτικη παραδοσιακή κουζίνα. 


Στην Ιερά Μονή Αρκαδίου 

Tο απόγευμα επιστρέφοντας στο Creta Palace, όπου διεξάγεται το Συνέδριο, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα μιλήσει στους Συνέδρους.  Ακολουθεί στρογγυλή τράπεζα, όπου διάφορα ερευνητικά κέντρα των Ελληνικών Πανεπιστημίων για το ελαιόλαδο θα κάνουν προσπάθεια για δημιουργία ενός κοινού φορέα εκπροσώπησης. 

Πριν από το επίσημο δείπνο που θα κυριαρχούν τα κρητικά – ελληνικά superfoods με αναφορά στον παραγωγό τους, θα γίνει έκθεση των εξαιρετικών αυτών υπετροφών. Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν, να τα δοκιμάσουν, καθώς και να συνδεθούν με τους παραγωγούς τους. 

Κοινό όραμα

Εμπνευστής του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για Υγεία και Ευεξία είναι ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τμήματος Δημόσιας Υγείας, dr. Stefanos Kales, με στρατηγικό συνεργάτη τη Grecotel.  Ο dr. Kales σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, Director of Operations του ομίλου Grecotel υλοποιούν για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο “Κρητικός Τρόπος Ζωής – Παρελθόν και Μέλλον” στα ξενοδοχεία του ομίλου στο Ρέθυμνο. 


Dr. Stefanos Kales και Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης

Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο κ. Καλαϊτζιδάκης “Οι αγράμματοι παππούδες μας ήταν 65 χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Ζούσαν χρησιμοποιώντας μόνο τρόφιμα της εποχής, που καλλιεργούσαν οι ίδιοι, ανακυκλώνοντας με εφευρετικές και νόστιμες συνταγές, οτιδήποτε τυχόν τους περίσσευε. Έζησαν με μηδενικό food waste και zero food miles. Τελικά, η λύση για μακροζωία με ποιότητα ζωής είναι να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τον απλό αλλά πολύ υγιή τρόπο των παππούδων μας”.  

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Grecotel Hotels & Resorts, το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο όμιλος Ελληνικών Αγαθών AgrecoFarms, ενώ η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της αιγίδας του Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις