Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

H Ισλανδία «έρχεται» πιο κοντά στην Ελλάδα: Συνέντευξη με τον Birgir Jonsson, CEO Play Airlines

H Ισλανδία «έρχεται» πιο κοντά στην Ελλάδα: Συνέντευξη με τον Birgir Jonsson, CEO Play Airlines

Η είσοδος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους PLAY Airlines, στην Ελλάδα έγινε τον Ιούνιο του 2023 και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να τοποθετήσει την Ισλανδία στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, ενώ η δυνατότητα επέκτασης της ταξιδιωτικής εμπειρίας σε ΗΠΑ και Καναδά, δημιούργησε μεγάλη ζήτηση, οδηγώντας τη διοίκηση σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της που αφορά τη χώρα μας.

Για τα σχέδια της επόμενης μέρας και τους λόγους που θέλει να δημιουργήσει μεγαλύτερους δεσμούς με την ελληνική αγορά μιλά στο newsit.gr και τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου ο Birgir Jonsson, διευθύνων σύμβουλος της Play Airlines.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι σήμερα για την ελληνική αγορά, λίγους μόλις μήνες μετά από τις πρώτες πτήσεις της Play Airlines που συνδέουν την Ελλάδα με την Ισλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά;

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως οι υπηρεσίες μας στην Αθήνα έτυχαν καλής υποδοχής. Βλέπουμε μεγάλη κίνηση μεταξύ Αθήνας και Ισλανδίας και φυσικά από τους προορισμούς μας στη Βόρεια Αμερική για να φτάσουν στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας για την Αθήνα. Θα έχουμε πτήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 και θα τις συνεχίσουμε ξανά τον Μάρτιο του 2024.

Πιστεύετε ότι η Play Airlines έπαιξε ρόλο στη φήμη της Ισλανδίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε τοπ τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες και όχι μόνο;

Έτσι νομίζω. Έχουμε κάνει αρκετή προβολή στην Ελλάδα για την Ισλανδία ως προορισμό. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας: ο κρύος καιρός, οι μεγάλες καλοκαιρινές νύχτες, οι σύντομες χειμερινές ημέρες, το βόρειο σέλας, οι καταρράκτες, τα γκέιζερ και οι παγετώνες. Αφού πέρασα λίγο χρόνο με ανθρώπους από την Ελλάδα, διαπίστωσα πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο εθνών. Και τα δύο έθνη είμαστε μικρά σε πληθυσμό, έχουμε πλούσια πολιτιστική ιστορία και είμαστε πολύ ανεξάρτητοι. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δύο έθνη ενδιαφέρονται το ένα για το άλλο και για τις αντιθέσεις που προσφέρουν οι δύο χώρες.

Σε τι ποσοστό οι επιβάτες που ταξιδεύουν από Ελλάδα προς Ρέικιαβικ, επιλέγουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;

Κυμαίνεται γύρω στο 50% των επιβατών που ταξιδεύουν μαζί μας από την Αθήνα.

Πόσο ανταγωνιστικά είναι τα εισιτήρια της δικής σας εταιρείας και κατά πόσο επηρεάζουν την αεροπορική αγορά;

Όπου δραστηριοποιούμαστε οι τιμές τείνουν να μειώνονται συνολικά. Είμαστε μια αεροπορική εταιρεία που εστιάζει στις τιμές και έχει ως σύνθημα να προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικές τιμές όπου πετάμε. Θέλουμε οι επιβάτες μας να έχουν την επιλογή να ξοδεύουν λιγότερα για τα εισιτήριά τους και περισσότερα για τον προορισμό τους, και το σύνθημά μας είναι: Πληρώνετε λιγότερο, ΠΑΙΖΕΤΕ (PLAY) περισσότερο. Μελέτες δείχνουν ότι οι επιβάτες ενδιαφέρονται πρώτα για το κόστος όταν επιλέγουν με ποια αεροπορική εταιρεία θα ταξιδέψουν. Και επειδή είμαστε μια νέα αεροπορική εταιρεία στο χώρο που έχει τόσο καλή υποδοχή, θα έλεγα ότι οι τιμές μας είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Υπάρχουν σχέδια για νέα δρομολόγια που να αφορούν την Ελλάδα; Στρατηγικά η εταιρεία σας θα συνεχίσει να εστιάζει στα υπερατλαντικά ταξίδια, στα οποία ειδικεύεται;

Ψάχνουμε πάντα για νέους προορισμούς και, δεδομένης της καλής υποδοχής της Αθήνας, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν προσθέταμε κι άλλον προορισμό στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα υπερατλαντικά ταξίδια, διότι αυτό είναι το επιχειρηματικό μας μοντέλο ενώ χρησιμοποιώντας την Ισλανδία ως στρατηγικό κόμβο μπορούμε να διατηρούμε το κόστος χαμηλό και συνεπώς την τιμή των εισιτηρίων ανταγωνιστική.

Ο αριθμός των αεροσκαφών που διαθέτει η Play Airlines μπορεί να καλύψει νέα δρομολόγια; Υπάρχουν σκέψεις για αγορά νέων αεροσκαφών;

Το δίκτυο δρομολογίων μας είναι δυναμικό και ευέλικτο, ώστε να μπορούμε πάντα να προσθέτουμε προορισμούς. Έχουμε ήδη υπογράψει για δύο νέα αεροσκάφη Airbus A320neo, τα οποία θα παραλάβουμε το 2025.

Όσον αφορά την πολιτική της Play Airlines στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στον οποίο θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε;

Πετάμε ήδη στον πιο δημοφιλή προορισμό με τα αεροσκάφη μας. Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ουάσιγκτον, Τορόντο, Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Άμστερνταμ και Αθήνα. Θα θέλαμε να προσθέσουμε μερικούς ακόμη στο δίκτυό μας και θα δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά βήματα που σχεδιάζει η Play Airlines σε παγκόσμιο επίπεδο;

Θέλουμε να κρατήσουμε το κόστος μας χαμηλό και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στους προορισμούς μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον στόλο μας και τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε μια νεοσύστατη αεροπορική εταιρεία και στην παρούσα φάση στοχεύουμε στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να μεγαλώσουμε, να διευρύνουμε τον κύκλο των εργασιών μας.

Βάσει προτεραιοτήτων στο στρατηγικό σας σχεδιασμό, σε τι θέση τοποθετείτε την ελληνική αγορά;

Η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για εμάς και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές μας στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά σημαντική για το διατλαντικό μας δίκτυο και θα εστιάσουμε ώστε να διατηρηθεί αυτό.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις