Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

HIG Capital: Οι νέες εξαγορές σε logistics και τουρισμό – Τα επόμενα βήματα

HIG Capital: Οι νέες εξαγορές σε logistics και τουρισμό – Τα επόμενα βήματα
Φωτογραφία-iStock

Επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει σε ορίζοντα πενταετίας η HIG Capital, το αμερικανικό fund το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται μέσω της Inventio, με γενικό διευθυντή τον Κωνσταντίνο Μπήτρο. Η HIG έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στους τομείς των logistics και των ξενοδοχείων, και συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές αυτής.

H HIG ήρθε πρόσφατα πάλι στην επικαιρότητα καθώς μέσω της Streem Global προχώρησε σε μια ακόμη εξαγορά με σκοπό να ισχυροποιήσει την παρουσία της στον χώρο των ελληνικών logistics. Συγκεκριμένα, απέκτησε μια σύγχρονη εγκατάσταση logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι. Το σημείο είναι σε στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και 12 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Βασικό πλεονέκτημα του εν λόγω logistics είναι ότι αποτελείται από σιδηροδρομική υποδομή εντός της εγκατάστασης που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων, με χρήση τρένου, προς την κεντρική Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη ωστόσο επένδυση στον εν λόγω τομέα σε ελληνικό έδαφος δεν είναι άλλη από το logistics center που πρόκειται να δημιουργήσει η HIG στο παλαιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Ήδη προ ημερών εντάχθηκε στον νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το συνολικό ύψους της επένδυσης θα ανέλθει σε 244,2 εκατ. Ευρώ. To Hull Logistics Park όπως ονομάζεται είναι το πρώτο κέντρο διαχείρισης αποθηκευτικών χώρων που θα διαθέτει δικό του λιμάνι.

Υπό αυτό το πρίσμα, όταν ολοκληρωθεί η ανέγερσή του θα είναι μοναδική μονάδα εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) με δυνατότητα αξιοποίησης tri-modal συνδυασμένων μεταφορών, δηλαδή χερσαίων, θαλασσινών και σιδηροδρομικών υποδομών.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ο κ. Μπήτρος, η επόμενη κίνηση της εταιρείας θα γίνει στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Σερβία, ενώ η θυγατρική της HIG, Streem Global, στοχεύει να δημιουργήσει έναν πανευρωπαϊκό άξονα μεταφοράς εμπορευμάτων, που έχει στόχο να φθάσει έως και τη Γερμανία.

Έως σήμερα, η «H.I.G. Capital Advisors LLC» έχει επενδύσει στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιριών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους, εξυγιαίνοντάς τους και δίνοντάς τους σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και στην εξαγορά εταιριών, με στόχο τη σημαντική ανάπτυξή τους, με έμφαση στην προστιθέμενη αξία.

Ειδικότερα στον χώρο των logistics ήδη η HIG έχει στο χαρτοφυλάκιό τις εταιρείες Μακιός ΑΕ, την Ολυμπιάς-Κανδύλης, τη Βεϊνόγλου ΑΕ, τη Group Unit Hellas, τη Unit Shipping και την Contrade ΑΕ. Στόχος, είναι η ενοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών υπό την λειτουργική πλατφόρμα Logistics-Streem Global ΑΕ.

Ήδη τις πρώτες ημέρες του χρόνου ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγχώνευσης τεσσάρων εταιρειών του ομίλου και συγκεκριμένα των Contrade, Streem Global, Unit Hellas – Διεθνείς Μεταφορές και Unit Shipping. Έπειτα από αυτήν τη συγχώνευση η Contrade μετονομάστηκε σε Streem Global ΑΕ, έχοντας ως βασικό μέτοχο την H.I.G. Capital, ενώ μικρό ποσοστό διατηρεί και ο κ. Γ. Κωνσταντίνου.

Στον τομέα της φιλοξενίας, ο όμιλος αριθμεί αυτή την στιγμή 10 ξενοδοχεία, με ένα από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του να αποτελεί το ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αγία Μαρίνα, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή Αλφέα και άρχισε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ωστόσο, έμεινε ατελείωτο και αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία συμφερόντων Κοσκωτά, για να καταλήξει τελικά στον έλεγχο της Eurobank.

Τη διαχείρισή του θα αναλάβει ο ξενοδοχειακός βραχίονας της HIG στην Ελλάδα, η Hospitality ELLA Resorts A.E που διαχειρίζεται και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία. Το τίμημα εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της επένδυσης θα υπερβεί οριακά τα 100 εκατ. ευρώ, με την μονάδα να προγραμματίζεται να λειτουργήσει από το 2026. Με βάση τις ανακοινώσεις που έχει κάνει η Inventio, στόχος είναι o όμιλος να αποκτήσει 10.000 δωμάτια στη Μεσόγειο, με 6.000 εξ αυτών στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εξαγορά βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την στρατηγική της HIG, εκπρόσωποι της οποίας έχουν αναφερθεί στο αυξημένο ενδιαφέρον για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για δυνατές κινήσεις, ενώ διαθέτει και τα βασικά κριτήρια επένδυσης που είναι: εγγύτητα σε αεροδρόμιο, δυναμικότητα μεγαλύτερη των 250 κλειδιών και δυνατότητα μετατροπής σε πεντάστερο ξενοδοχείο.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, η HIG έχει εξαγοράσει ήδη από το 2019 δύο μονάδες στη Ρόδο, οι οποίες αποκτήθηκαν από την Aldemar, συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών, ενώ αργότερα εξασφάλισε τον έλεγχο τεσσάρων ακόμη ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και ειδικότερα τις μονάδες της Mayor Hotels & Resorts, Mon Repos Palace ART Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.

Νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε την εξαγορά του ξενοδοχείου Aldiana, στην περιοχή Μόχλου στην Κρήτη. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης του ελέγχου του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη στην Κω – ο οποίος ελέγχει πέντε συνολικά μονάδες – καθώς έχει αγοράσει από τις πιστώτριες τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του συγκεκριμένου ομίλου και επιχειρεί να αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου δικαστικά.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις