Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Lamda Development για Ελληνικό: «Σε τρεις εβδομάδες το πράσινο φως»

Lamda Development

Η επένδυση του Ελληνικού αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Παράλληλα, η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Το χρονοδιάγραμμα για την επένδυση μαμούθ στο Ελληνικό περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδ. Αθανασίου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε, οι υπογραφές που θα δώσουν το σήμα εκκίνησης για τα πρώτα μεγάλα έργα, αναμένονται στις αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι, μέσα στο φθινόπωρο θα αδειοδοτηθούν τα δυο πρώτα έργα, ενώ μέσα στον Ιούλιο η Lamda θα προχωρήσει σε υπογραφές έως και 500 έργων. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση της παραλιακής ζώνης το 2025.

Το «εμβληματικό» έργο του Ελληνικού πέρα από την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναμένεται να προσελκύσει ένα με ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε για την οικονομική αυτάρκεια της εταιρείας για την ανάπτυξη των υποδομών στο χώρο του Ελληνικού τουλάχιστον για τα προβλεπόμενα έργα της πρώτης πενταετίας αν και θεωρεί τις συνεργασίες σημαντικές κυρίως για λόγους εξειδίκευσης.

Το Ελληνικό εκτός όλων των άλλων, φιλοδοξεί να είναι ο πρεσβευτής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, λειτουργώντας μέσα στο περιβαλλοντολογικό πλαίσιο που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πράσινη ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Lamda Development για Ελληνικό: Το φιλόδοξο πρόγραμμα

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις πρώην εγκαταστάσεις του αεροδρομίου στο Ελληνικό και θα αναβαθμίσουν όχι μόνο την περιοχή, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αυτές θα κυμανθούν στο 1 δισ. ευρώ από το πρώτο κιόλας εξάμηνο των εργασιών.

«Θέλουμε το Ελληνικό να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας διεθνώς και το αποτύπωμα θα αρχίσει να φαίνεται άμεσα», τόνισε από το Φόρουμ ο Οδ. Αθανασίου, επικεφαλής της Lamda Development, συμπληρώνοντας ότι «θα αποτελέσει μια πράσινη πόλη, κι αυτό θα φανεί μέσα στην πρώτη διετία. Για εμάς είναι ένα έργο εμβληματικό και προϊόντος του χρόνου έγινε οραματικό. Παρά τις δυσκολίες, δεν αμφισβητήσαμε ποτέ ότι θα γίνει».

Ο ίδιος ανέφερε ότι: «Στην παρούσα φάση η σκυτάλη βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και, βάσει της σχετικής ενημέρωσης, σε 3 εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες που εκκρεμούν, ώστε αμέσως μετά σε ορίζοντα νωρίτερα των 7 εβδομάδων (που φέρνει το ορόσημο στις αρχές Ιουλίου) να πέσουν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda.

«Πιστεύω ότι μόλις μπει η υπογραφή, θα έχουμε έναν χείμαρρο επενδυτικών προτάσεων. Χάρη στη δουλειά που έχει γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όλα είναι έτοιμα από πλευράς μελετών για να δημοπρατηθούν μες τον Ιούλιο (εφόσον η μεταβίβαση γίνει ως τις αρχές Ιουλίου) έργα υποδομών, αξίας περίπου μισού δισ. μισό, ενώ θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί ακόμη μισού δισ. μες τους επόμενους 5-6 μήνες. Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ.

Lamda Development για Ελληνικό: Η χρηματοδότηση

Σχετικά με τη χρηματοδότηση ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι: «Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα έργα διεθνώς με πλήρη χρηματοδότηση, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για τα έργα της πρώτης πενταετίας. Ακόμα δηλαδή κι αν δεν κάνουμε καμιά συνεργασία, η επένδυση υλοποιείται κανονικά, όμως θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες, όπως έχουμε ήδη κάνει με την ΤΕΜΕΣ, για παράδειγμα, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, γιατί θέλουμε τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους σε κάθε τομέα».

Τα έργα στο παλιό αεροδρόμιο αναμένεται να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο, με την κατασκευή του salescenter και του κτιρίου για τα ΑμεΑ να ολοκληρώνονται μες τη χρονιά. Η παραλιακή ζώνη θα έχει ολοκληρωθεί το 2025, καθώς και το 1/3 του τεράστιου πάρκου στην περιοχή του Αγίου Κοσμά.

Στόχος της Lamda είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις να ολοκληρωθούν το 2023, ώστε να ανοίξουν για κοινό. Το πάρκο – ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη – θα είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και θα περιλαμβάνει 45 χλμ. διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις