Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Landis+Gyr: Προσφεύγει στο ΣτΕ για τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ

ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ετοιμάζεται να προσφύγει άμεσα η ελβετική εταιρεία έξυπνων μετρητών ρεύματος Landis+Gyr, μετά από εσωτερικές πληροφορίες ότι αποκλείστηκε στη διαγωνιστική διαδικασία του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια έξυπνων μετρητών και λογισμικού ηλεκτρικής ενέργειας, με την αιτιολογία ότι δεν υπέδειξε την Κόρινθο ως εργοστάσιο παραγωγής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σχετικά με το εργοστάσιο που θα αναλάβει την παραγωγή των έξυπνων μετρητών ρεύματος, καθώς θεωρήθηκε ότι η Landis+Gyr δεν συμπλήρωσε το κατάλληλο «κουτάκι» στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, με το οποίο επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή θα γίνει από το εργοστάσιο της Κορίνθου.

Το εργοστάσιο στην Κόρινθο

Μετά και από την πρόσφατη ξενάγηση εκπροσώπων του Τύπου στο εργοστάσιο που διατηρεί στην Κόρινθο κι απασχολεί 900 άτομα προσωπικό η Landis+Gyr επισημαίνει ότι: «Τα τελευταία χρόνια, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στο εργοστάσιό μας που βρίσκεται στην Κόρινθο στην Ελλάδα, σε αναλογία με το γεγονός ότι αυτό το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής θα είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των έξυπνων μετρητών και των μονάδων επικοινωνίας για το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης. Η παραγωγική ικανότητα των ανωτέρω εγκαταστάσεων ξεπερνά τις πέντε εκατομμύρια μονάδες ετησίως».

Επιπλέον, με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει στο ΔΕΔΔΗΕ και υπογράφουν οι κκ. Αριστείδης Παππάς αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος και Πέτρος Λαγκούβαρδος πρόεδρος Δ.Σ., αναφέρουν ότι «Εμείς, η Landis+Gyr Α.Ε., που αποτελούμε κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Landis+Gyr AG και έχουμε εργοστάσιο στο 78ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθηνών, 20132, στην Ελλάδα, δηλώνουμε ότι οι μετρητές που θα παραδοθούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ RFQ 519102 θα κατασκευαστούν στις ανωτέρω εγκαταστάσεις. Η παραγωγική μας δυναμικότητα στο ανωτέρω εργοστάσιο ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια μετρητές ετησίως».

Οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ

Εφόσον τελικά η Landis+Gyr υλοποιήσει την απόφασή της να προσφύγει στο ΣτΕ, τότε εύλογα θα σημειωθούν καθυστερήσεις και στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά στο διαγωνισμό 7 εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, από τις οποίες προκρίθηκαν τελικά τέσσερα επενδυτικά σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών, Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, τη ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh, τη σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., από κοινού με τη γαλλική Oracle France SAS και την ελληνική Protasis A.E., κοινοπραξία από κοινού με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις