Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Mυτιληναίος: Ανάπτυξη μεγεθών και διεθνοποίηση δραστηριοτήτων – Τα έργα και ο ρόλος στην ενέργεια

Mυτιληναίος: Ανάπτυξη μεγεθών και διεθνοποίηση δραστηριοτήτων – Τα έργα και ο ρόλος στην ενέργεια

Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2021, η MYTILINEOS στο ξεκίνημα του 2022 έχει εισέλθει πλέον σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης ανταποκρινόμενη με επιτυχία σε μια συγκυρία προκλήσεων που σχετίζονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση, την άνοδο των επιτοκίων, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την εξέλιξη της πανδημίας και ασφαλώς τις γεωπολιτικές αναταράξεις με επίκεντρο την Ουκρανία.

Μοχλό ανάπτυξης για τη MYTILINEOS συνιστά μία σειρά σημαντικών επενδύσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2022 και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στη χρονιά, είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Επενδύσεις σε εξέλιξη

Σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις αποτελούν η αύξηση παραγωγής Αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (Project NEW ERA 250), η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW, η οποία έχει εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να εκκινήσει την εμπορική της λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς και η ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος πάνω από 3GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα καταστήσουν τη MYTILINEOS πρωτοπόρο έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η επείγουσα ανάγκη για ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Ενεργό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826MW, υψηλής απόδοσης με καύσιμο το φυσικό αέριο έχει τεθεί ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα σε πλήρη εμπορική λειτουργία εντός του Γ’ τριμήνου, συνεισφέροντας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και συμβάλλοντας αποφασιστικά στη στήριξη της μετάβασης της χώρας προς ένα ενεργειακό μίγμα με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Το έργο εκτελείται από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας με αξιοσημείωτες συνέργειες, εξασφαλίζοντας σημαντικά μειωμένο κόστος επένδυσης σε σχέση με άλλες παρόμοιες μονάδες.

Η νέα μονάδα, η οποία θα είναι ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά, θα ενισχύσει περαιτέρω τοv στόλο θερμικών μονάδων της MYTILINEOS, του πιο αποδοτικού στη χώρα. 

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της MYTILINEOS, συμπεριλαμβανομένης της νέας μονάδας και των ΑΠΕ, ανέρχεται στα 2,3GW (εκ των οποίων ~211MW είναι ΑΠΕ). Ως εκ τούτου, το μερίδιο αγοράς που κατέχει η Εταιρεία σήμερα, αναφορικά με την παραγωγή αναμένεται σταδιακά να διπλασιαστεί.

Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο

Η MYTILINEOS, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για περαιτέρω ανάπτυξη στο χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και παραμένοντας προσηλωμένη στις φιλόδοξες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχει θέσει, προχωρά σταθερά στην ανάπτυξη του Ελληνικού χαρτοφυλακίου της, συνολικής ισχύος 1,48GW (φωτοβολταϊκών πάρκων), ενώ 43,2MW αιολικών πάρκων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να δοθούν σε εμπορική λειτουργία στο Δ’ τρίμηνο του 2022, εξασφαλίζοντας στη MYTILINEOS ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων σε λειτουργία, περίπου στα 250MW.

Πώς κινήθηκε το τρίμηνο

Σε σύγκριση με το A’ Τρίμηνο του 2021 σε ενοποιημένη βάση: O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.042 εκατ. έναντι €524 εκατ. στο Α’ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 99%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €130 εκατ. έναντι €81 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις