Παρασκευή, 14 Ιουν.
37oC Αθήνα

Noval Property (Viohalco): «Πράσινες» επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ – Πώς θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο

Noval Property (Viohalco): «Πράσινες» επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ – Πώς θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο

Μεταξύ 29 και 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της Noval Property, θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, με την έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των τίτλων στο Χρηματιστήριο να εκτιμάται για τις 5 Ιουνίου.

Σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί και το κάτω εύρος τιμής της δημόσιας προσφοράς, ενώ, ως γνωστόν, το ανώτατο εύρος έχει οριστεί έως τα 2,82 ευρώ ανά μετοχή. Η Noval Property, που έχει ως βασικό μέτοχο τη Viohalco με 82%, ποσοστό που θα μειωθεί στο 69% περίπου μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προωθεί επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

Από την δημόσια εγγραφή εκτιμάται ότι θα αντλήσει κεφάλαια έως 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 49 εκατ. από τη διαδικασία ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από μετατρέψιμο ομολογιακό της EBRD, που θα βρεθεί με μετοχικό μερίδιο 1,25% στην ΑΕΕΑΠ. Η ελεύθερη διασπορά θα είναι στο 15,6% συμπεριλαμβανομένων των νέων μετόχων.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Noval στο πλαίσιο παρουσίασης ενόψει της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από το χαρτοφυλάκιο των 570 εκατ. ευρώ, το 99% της αξίας των ακινήτων είναι στην Ελλάδα, ενώ το 88% είναι στην Αθήνα, και ένα μεγάλο μέρος είναι πιστοποιημένο ως «πράσινο». Σε σχέση με τα έσοδα, το 30% είναι από γραφεία, 10% από ξενοδοχεία, 10% από logistics, 18% από εμπορικά πάρκα, άρα, υπάρχει διασπορά σε όρους εσόδων.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Noval, υπάρχουν μακροχρόνιες μισθωτικές συμβάσεις με ένα ποσοστό 60% να λήγουν από το 2029 και μετά. Μεγαλύτερος μισθωτής είναι το ΙΚΕΑ στον Κηφισό, ενώ ο βασικός μέτοχος, η Viohalco, είναι μισθωτής μόνο κατά 12% και εξασφαλίζει, που δημιουργεί, κατά τη γνώμη των στελεχών της ΑΕΕΑΠ, μία υγιή σχέση.

Όπως αναφέρθηκε, η Noval Property προωθεί επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. ευρώ σε γραφεία, ξενοδοχεία, logistics, κατοικία, εμπορικά πάρκα. Με τα κεφάλαια της εισαγωγής, συν το ταμείο των 75 εκατ. ευρώ δημιουργείται ρευστότητα περίπου 125 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει τις «πράσινες» επενδύσεις.

Η μετοχή θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο με discount περίπου 30%, ενώ οι νέοι μέτοχοι θα δικαιούνται και μέρισμα από την οικονομική χρήση του 2023. Η διοίκηση της Noval, μέσω αυτών των κινήσεων αλλά και των νέων επενδύσεων, θεωρούν ότι η περίπτωση της ΑΕΕΑΠ είναι ενδιαφέρουσα ενώ ανέφεραν ότι θέλουν να έχουν «ευχαριστημένους τους μετόχους».

Η στρατηγική της Noval εδράζεται σε τρείς πυλώνες: το προς ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε ποσοστό 25% (επί του συνόλου των 570 εκατ. ευρώ), επομένως δίνει τη δυνατότητα ενός σταθερού αντικειμένου τα επόμενα έτη για την ανάπτυξη ποιοτικού προϊόντος, δεύτερον, η ΑΕΕΑΠ θα κινείται επιλεκτικά στην αγορά και μάλιστα έχοντας υπόλοιπο ανάπτυξης, ενώ, τρίτον, θα συνεχίσει την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με νέες μισθώσεις, και μάλιστα με καλύτερους όρους, για συμβόλαια που λήγουν.

Η Noval προωθεί σημαντικές επενδύσεις, όπως το ακίνητο πρώην Kodak, η ολοκλήρωση του οποίου εκτιμάται στο τέλος του 2025 (4 κτίρια γραφείων, το μεγαλύτερο πράσινο office campus  με 62.000 τ.μ., σε σχέδια των Foster & Partners), το κτήριο μικτών χρήσεων (Κτήριο κατοικιών και γραφείων) στην οδό Αρδηττού 40 – 42 στο Μετς (το έργο αφορά στην ανάπτυξη μικτών χρήσεων, 4-όροφο κτήριο κατοικιών και γραφείων, συνολικής δομημένης επιφανείας περίπου 4.258 τ.μ. με 2 υπόγεια), το Σύγχρονο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής στη Μαγούλα Αττικής (αφορά στην ανάπτυξη νέου σύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διανομής ξηρού φορτίου συνολικής επιφάνειας 10.163 τ.μ.), και βέβαια, την αστική ανάπλαση στην οδό Πειραιώς 248 – 252 στον Ταύρο.

Η αστική ανάπλαση αφορά στην ανάπτυξη σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου (σχεδόν 100.000 τ.μ.), για το οποίο ολοκληρώνεται φέτος η αδειοδότηση, απομένει Προεδρικό Διάταγμα και ΕΣΧΑΣΕ και από του χρόνου θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του έργου, ενώ θα είναι η πρώτη πράσινη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις