Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Philosofish: Έσοδα 120 εκατ. ευρώ κι επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ το 2023 – Τα ψάρια Φθιώτιδας ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου

Philosofish: Έσοδα 120 εκατ. ευρώ κι επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ το 2023 – Τα ψάρια Φθιώτιδας ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου

Νέες επενδύσεις της τάξης των 17 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023, υλοποιεί η εταιρεία Philosofish που ιδρύθηκε το 1986 κι από το 2014 συνεχίζει τη δραστηριότητά της με την είσοδο του επενδυτικού fund Diorasis.

Αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό υδατοκαλλιέργειας μεσογειακού ψαριού, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο, η εταιρεία Philosofish καλλιεργεί λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί και κρανιό, τα οποία διανέμονται στην εγχώρια αγορά και κατά 90% στο εξωτερικό, εξάγοντας σε περισσότερες από 26 χώρες παγκοσμίως.

Οι επενδύσεις

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στο πλαίσιο ξενάγησης στον ιχθυογεννητικό σταθμό που διαθέτει η εταιρεία στις Τάπιες, Φθιώτιδας, ο Νίκος Λυμπέρης διευθύνων σύμβουλος της Philosofish διευκρίνισε ότι το επενδυτικό πλάνο εστιάζει σε ιχθυογενετικές μονάδες, σταθμούς, συσκευαστήρια, μηχανήματα, τεχνολογία, νέα σκάφη συλλογής ψαριών, πιστοποίηση και εκσυγχρονισμό.

Σημαντική επενδυτική κίνηση αποτέλεσε η εξαγορά της εταιρείας μεταποίησης και συσκευασίας καπνιστού σολομού Aurora Salmon, όπου γίνεται η απεντέρωση και φιλετοποίηση ψαριών, που στη συνέχεια διανέμονται στην αγορά.

Η παραγωγή της Philisofish ανέρχεται σε περίπου 20.000 τόνους ετησίως και τα έσοδά της ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη το τρέχον έτος οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι

Αναφορικά με το προφίλ της Philosofish, αποτελεί μια πολυπολιτισμική εταιρεία με πάνω από 550 υπαλλήλους, που προέρχονται από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Τα φρέσκα ψάρια της εταιρείας, εκτρέφονται σε ιδανικές συνθήκες, συσκευάζονται εντός της ημέρας και διακινούνται στην εγχώρια αγορά σε σούπερ μάρκετ, με μεγαλύτερο πελάτη τον Σκλαβενίτη, και σε άλλα σημεία πώλησης σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Οι μονάδες της Philosofish αποτελούνται από 4 εκκολαπτήρια και 27 φάρμες στην Βόρεια Εύβοια, τον Μαλιακό, την Λάρυμνα και την Ρόδο. Αγκυροβολημένες σε βαθιά νερά με υψηλά επίπεδα οξυγόνου, εξασφαλίζουν την υγεία και την ευημερία των ψαριών σε ιδανικά περιβάλλοντα καλλιέργειας.

Στα πάγια της εταιρείας περιλαμβάνονται ακόμη: 4 Εκκολαπτήρια, 27 Φάρμες, 1 Κέντρο R&D, 1 Σταθμός μεταποίησης, 1 Σταθμός διαλογής, ενώ διαθέτει παρουσία σε όλα τα logistics hubs στην Ελλάδα. Όπως τόνισε η διοίκηση, στόχος της Philosofish είναι να φέρνει τα πιο φρέσκα, βιώσιμα, καλλιεργούμενα σε παρθένα νερά ψάρια σε κάθε τραπέζι, με σεβασμό προς τη φύση και το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις