Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Pitsos: Το σχέδιο για αναβίωση της παραγωγής από την Pyramis και ο ρόλος της γερμανικής Bosch -Siemens

Pitsos: Το σχέδιο για αναβίωση της παραγωγής από την Pyramis και ο ρόλος της γερμανικής Bosch -Siemens

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το μέλλον της άλλοτε κραταιάς παραγωγικής εταιρείας ηλεκτρικών κουζινών Πίτσος (Pitsos).

Η 31η Μαρτίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία τόσο για την Bosch Siemens Hausegerate (BSH), που βάζει οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο του Ρέντη, όσο και για τον Νίκο Μπακατσέλο πρόεδρο της Pyramis, ο οποίος περιμένει να λάβει απάντηση στην πρόταση που έχει καταθέσει για να ξαναβάλει μπρος την παραγωγή.  

Τις επόμενες ημέρες η γερμανική πολυεθνική Bosch Siemens Hausegerate (BSH), βάζει οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο του Ρέντη για να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία, υλοποιώντας την απόφαση που είχε ανακοινώσει το 2017.  Παράλληλα, όμως η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του εργοστασίου και να δώσει μία απάντηση στην πρόταση που έχει ήδη κάνει ο πρόεδρος της Πυραμίς Μεταλλουργία, κ. Νίκος Μπακατσέλος, για αναβίωση της παραγωγής ηλεκτρικών κουζινών.

Καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο της μονάδας είναι η Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 κα μέχρι τότε η BSH θα πρέπει να έχει καταβάλει στους εργαζομένους τις αποζημιώσεις 24,4 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, για το οποίο δεσμεύτηκε η διοίκηση το 2017,  όταν ανακοίνωνε την απόφαση της για να βάλει λουκέτο.  

Η ελληνική πρόταση  

Μέχρι την οριστική αποχώρηση της γερμανικής εταιρείας από την ελληνική αγορά, ο κ. Μπακατσέλος, πρόεδρος της Pyramis και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναμένει να εγκριθεί η πρόταση του για επαναλειτουργία του εργοστασίου και διάσωση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η εταιρεία Pyramis σε πρώτη φάση ενδιαφέρεται να νοικιάσει το εργοστάσιο του Ρέντη, για την παραγωγή  ελληνικών κουζινών, ενώ πρόταση έχει υποβάλει στο γερμανικό όμιλο για παραγωγή φασόν κουζινών.  Η επιχειρηματική του πρόταση προβλέπει επίσης, ότι στην εταιρεία θα εργαστούν 100 άτομα για τον πρώτο χρόνο, με προοπτική να διπλασιαστούν, αμέσως μετά.  Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τα τέλη του 2019 στην εταιρεία εργάζονταν περισσότερα από 400 άτομα, οι οποίο μειώθηκαν στο μισό λίγο προτού κλείσει το εργοστάσιο.

Όσον αφορά την Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ, είναι μία ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο. Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται το υψηλού επιπέδου σε μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοματισμούς εργοστάσιο παραγωγής, οι αποθήκες και τα γραφεία Διοίκησης.  Διαθέτει επίσης εργοστάσιο παραγωγής γρανιτένιων νεροχυτών, στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς.  Η εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις