Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αγορά ακινήτων: Τα «χρυσά» projects που αλλάζουν την οδό Σταδίου

Αγορά ακινήτων: Τα «χρυσά» projects που αλλάζουν την οδό Σταδίου
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο επενδυτικός αναβρασμός στο πεδίο των ακινήτων που υπάρχει στον άλλοτε δημοφιλή δρόμο της οδού Σταδίου, που για χρόνια λόγω της κρίσης είχε παραμείνει στα «σκοτάδια». Ιστορικά κτίρια παίρνουν ξανά ζωή με τους επενδυτές να τα μετατρέπουν είτε σε γραφεία είτε σε ξενοδοχεία. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντονης κινητικότητας που υπάρχει στην οδό Σταδίου αποτελεί, η πρόσφατη μετακόμιση της Eurobank στο νέο πράσινο κτίριο της συμβολής με την οδό Ομήρου συνολικής επιφάνειας 4.633 τ.μ. σε οικόπεδο 430 τ.μ. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες και η μετακόμιση έγινε σε χρόνο – ρεκόρ προκειμένου η Eurobank να βρίσκεται πριν από το τέλος της χρονιάς στο δικό της σπίτι, αφήνοντας πίσω το Μποδοσάκειο Μέγαρο όπου στεγάζονταν για χρόνια τα γραφεία της. Το νέο στρατηγείο είχε αγοραστεί το 2018 από την Grivalia έναντι 10 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια την Groupama Ασφαλιστική.

Νέα εποχή ξεκινά και για το Μεγάρου Σλήμαν – Μελά που στεγάζει τον ιστορικό κινηματόγραφο ΙΝΤΕΑΛ, ο οποίος έριξε αυλαία και επίσημα προ ολίγων ημερών. Το κτίριο του Σλήμαν κατέληξε στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον e-ΕΦΚΑ, έχοντας ωστόσο ως διαχειριστές τα αδέλφια Σπέντζου, οι οποίοι με τη σειρά τους το παρέδωσαν στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση.

Ο Όμιλος νοίκιασε το ιστορικό ακίνητο, συνολικής έκτασης 8.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 830 στεγάζουν τον κινηματογράφο, για 35 έτη, με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 36 εκατ. που περιλαμβάνει την αναμόρφωση, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελά.

Συγκεκριμένα, το business plan του Ομίλου προβλέπει την ανάπτυξη ξενοδοχείου αλλά και την επαναλειτουργία του ιστορικού εστιατορίου Ιντεάλ και, βέβαια, του κινηματογράφου. Ένα ακόμη έργο αναστήλωσης διατηρητέου κτιρίου που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα είναι η ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος που στεγάζει τους «δίδυμους» κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», το οποίο πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων τον Φεβρουάριο του 2012.

Ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια από την πυρκαγιά και έπειτα από μια σειρά δυσκολιών, κατέστη εφικτή η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία και της εταιρείας του ομίλου επιχειρήσεων του κ. Γιάννη Περρωτή για την πλήρη ανακατασκευή του. Ακόμη δεν είναι γνωστό το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ούτε ποιο είναι το ύψος της επένδυσης, ωστόσο, όπως είχε δηλώσει ο κ. Περρωτής, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν πριν από την ολική ανάπλαση του κτιρίου οι δύο κινηματογράφοι, οι οποίοι έμειναν άθικτοι από τη φωτιά.

Σε πορεία υλοποίησης έχει μπει και η αναγέννηση της Στοάς Αρσακείου, όπου θα μετατραπεί στο πρώτο Αθηναϊκό Food Hall (αγορά τροφίμων). Το έργο το έχει αναλάβει η Legendary Food και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει μεταξύ των 10 με 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Στοά θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και γαστρονομίας με επίκεντρο τους Έλληνες παραγωγούς και την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή. Συγκεκριμένα, θα αποτελείται από περίπου 20 με 25 καταστήματα, τα οποία ως επί το πλείστον θα αφορούν την αγορά τροφίμων και την εστίαση, αλλά ένα σημαντικό μέρος τους θα επικεντρώνεται στον πολιτισμό.

Νέα όψη αναμένεται να αποκτήσει και το εννιαόροφο κτίριο γραφείων στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη το οποίο έχει αναλάβει η Blend Development. Πρόκειται για ακίνητο του 1959, συνολικού εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), το οποίο θα ανακαινιστεί και θα πιστοποιηθεί ως πράσινο κατά το πρότυπο LEED. Στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, δυναμικότητας 117 δωματίων. Η τελική αξία του έργου μετά την αναβάθμισή του φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια κοινή επένδυση με τη Sirec Energy.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις