Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Ακίνητα: Στο «φουλ» η κατασκευαστική δραστηριότητα για επαγγελματικούς χώρους

Ακίνητα: Στο «φουλ» η κατασκευαστική δραστηριότητα για επαγγελματικούς χώρους

Σημαντικά αυξημένη ήταν η κατασκευαστική δραστηριότητα των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα το 2023, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μάλιστα ο τομέας των γραφείων ξεχώρισε, καθώς οι νέες άδειες που εκδόθηκαν ήταν αυξημένες κατά 44,8%, ενώ ο αντίστοιχος συνολικός όγκος ήταν μειωμένος κατά 10,1% σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ στο σκέλος που αφορά τα ακίνητα. Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των νέων αδειών κατά 13,9% για τα εμπορικά καταστήματα.

Οι θετικοί ρυθμοί στις άδειες νέων γραφείων και καταστημάτων επιβεβαιώνουν το συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και την κινητικότητα των χρηστών προς ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών. Τα περισσότερα κεφάλαια σε γραφειακούς χώρους επενδύθηκαν από τις ΑΕΕΑΠ αλλά και από τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και αφορούσαν κυρίως τοποθεσίες πρώτης προβολής όπως είναι το Μαρούσι και το κέντρο. Μεγάλα κεφάλαια επενδύθηκαν και στο λιανεμπόριο αλλά κυρίως για καταστήματα πρώτης προβολής στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στον τομέα των γραφείων οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Στην Αθήνα ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης των τιμών γραφείων ήταν υψηλότερος (7,2%), ενώ μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα (7,3%), μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής στασιμότητας στις τιμές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα τη Savills, στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια για τα παλιά κτίρια γραφείων ανέρχονται στα 18 ευρώ ανά τ.μ. ενώ για τα καινούρια στα  28 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα αντίστοιχα. Τα Βόρεια προάστια διατηρούν υψηλά επίπεδα ελκυστικότητας όσον αφορά τη ζήτηση για ακίνητα πρώτης κατηγορίας. Η Λεωφόρος Κηφισίας παραμένει στην κορυφή, προσφέροντας υψηλής ποιότητας κτίρια γραφείων, αν και με κάποια ηλικία λόγω του περιορισμένου αριθμού συγκροτημάτων γραφείων που αναπτύχθηκαν κατά την οικονομική κρίση. Ορισμένες μάλιστα μισθώσεις για ολοκαίνουργια συγκροτήματα γραφείων έχουν συμφωνηθεί σε υψηλότερα επίπεδα που ξεπερνούν τα 26 € / τ.μ. / μήνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 30€ / τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, τα παλιά κτίρια γραφείων βρίσκονται λίγο κάτω από τα 10 ευρώ ανά τ.μ., ενώ όσα βρίσκονται σε τοποθεσίες πρώτης προβολής και είναι πράσινα, σύγχρονα κτίρια νοικιάζονται για πάνω από 15 ευρώ το τ.μ. 

Αναφορικά με τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημαντικοί θετικοί ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής καταγράφηκαν στους δείκτες τιμών της Αθήνας (8,4%) και της Θεσσαλονίκης (9,8%), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο αντίστοιχος ρυθμός ανήλθε σε 3,7%. Με διαφορά οι ακριβότερες εμπορικές «πιάτσες» της Αθήνας είναι η Βουκουρεστίου και η Ερμού. Την ώρα που στα 215 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές στα εμπορικά καταστήματα μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2024, με τους επενδυτές να διατηρούν ισχυρό το ενδιαφέρον τους για ακίνητα πρώτης προβολής στις κεντρικές εμπορικές πιάτσες της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, στη Βουκουρεστίου  η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη από τα ισχυρά brands, που το προηγούμενο διάστημα μερικές συμφωνίες μισθώσεων έφτασαν και τα 320 ευρώ/τ.μ./μήνα. Στη Ερμού σε σχέση με πέρυσι οι νέες συμφωνίες μίσθωσης που υπογράφηκαν τον τελευταίο χρόνο ήταν αυξημένες κατά 5,7%, ξεπερνώντας σε μερικές περιπτώσεις και το ποσό των 280 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Danos Paribas Real Estate πολλές επιχειρήσεις βολιδοσκοπούν την αγορά, έχοντας ως προτεραιότητα για πρώτη τοποθέτηση την Τσιμισκή. Στο πιο ελκυστικό σημείο της οδού Τσιμισκή, που περιορίζεται μεταξύ της οδού Κούσκουρα και της οδού Κομνηνών, οι μηνιαίες τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 120-140 € τ.μ.

Κατά την ίδια ανάλυση, το τελευταίο εξάμηνο πολλές εταιρείες εξετάζουν και το ενδεχόμενο της Εγνατίας, λόγω της αναμενόμενης λειτουργίας του Μετρό. Οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα καταστήματα έχουν δυσκολίες, επειδή οι ιδιοκτήτες διαπραγματεύονται με τους πιθανούς ενοικιαστές με δύο διαφορετικά επίπεδα ενοικίου, ένα ενοίκιο μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό και μετά ένα υψηλότερο, όταν θα λειτουργήσει το Μετρό.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις