Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ακίνητα: Τα περιζήτητα «φιλέτα» της Εκκλησίας και οι «έριδες» που προκαλούν

Ακίνητα: Τα περιζήτητα «φιλέτα» της Εκκλησίας και οι «έριδες» που προκαλούν
Φωτογραφία: Eurokinissi

Περιζήτητα είναι το τελευταίο διάστημα τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές τα αναξιοποίητα οικόπεδα – «φιλέτα» των Νοτίων Προαστίων που ανήκουν στην Εκκλησία. Πιο έντονο ενδιαφέρον μάλιστα υπάρχει για τις ελεύθερες εκτάσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη, οι οποίες σταδιακά βγαίνουν σε διαγωνισμό με σκοπό της αξιοποίησή τους.

Πρόκειται για μια διαδικασία ωστόσο που έχει συναντήσει αρκετές δυσκολίες, καθώς για την αξιοποίηση ορισμένων οικοπέδων της η Εκκλησία έχει βρει απέναντί της τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο οποίος ζητεί ένα μέρος των εν λόγω εκτάσεων να παραμείνουν χώροι πρασίνου.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένα ακίνητο της Εκκλησίας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Μεγάλου Καβουριού στη Βουλιαγμένη και θεωρείται το απόλυτο «φιλέτο». Συγκεκριμένα πρόκειται για έκταση 45 στρεμμάτων απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, για το οποίο η Μονή Πετράκη προκήρυξε προ ημερών διαγωνισμό, προσκαλώντας τους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με σκοπό να αποκτήσουν το εν λόγω ακίνητο για περίπου 99 χρόνια.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η Ιερά Μονή θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα κυριότητας επί του εδάφους της προς αξιοποίηση έκτασης, ενώ ο επενδυτής θα έχει την κτήση εμπράγματου δικαιώματος επί των κτιρίων που θα ανεγερθούν με δικές του δαπάνες. Το ακίνητο, όπως φαίνεται, προορίζεται για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας για την οποία ο επενδυτής -εκτός από το ετήσιο τίμημα- θα πρέπει να καταβάλλει και επιπλέον ποσό επί του τζίρου.

Το πρόβλημα ωστόσο με το εν λόγω ακίνητο, που αποτελεί και ο κύριος λόγος που αντιδρά ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης είναι ότι είναι πολεοδομικώς ατακτοποίητο και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Δήμου και της Εκκλησίας μέχρι σήμερα, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει χρήσεις γης και όρους δόμησης.

Η Εκκλησία ωστόσο ξεκαθαρίζει στους υποψήφιους ότι θα αναλαμβάνουν το βάρος της πολεοδομικής του ωρίμανσης, προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα και για το πλήθος των εκκρεμοτήτων που βαρύνουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις.

Ο Δήμος από τη δική του πλευρά ζητεί την παραχώρηση περίπου του 35% αυτών των εκτάσεων προκειμένου να διατηρηθούν ως χώροι πρασίνου, καθώς μετά την προσωρινή αναστολή αδειών, οι οποίες χρησιμοποιούν τα μπόνους του ΝΟΚ, δεν πρόκειται να αφήσει να δημιουργηθούν μεγάλες αναπτύξεις.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έρχεται σε κόντρα με τον Δήμο. «Μήλον της έριδος» αποτέλεσε το 2023 το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, το οποίο βρίσκεται πλησίον του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η Εκκλησία και τότε έβγαλε σε διαγωνισμό το εν λόγω ακίνητο, με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, που όπως είχε γίνει τότε γνωστό, σχεδίαζε να αξιοποιήσει την έκταση με σκοπό την ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μιας μικρής τουριστικής μονάδας.

Ταυτόχρονα, από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εγείρονταν από την αρχή της διαδικασίας ζητήματα νομιμότητας, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του ακινήτου.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει κανένα σχέδιο αξιοποίησης της περιβόητης έκτασης, με πολλούς να κάνουν λόγω ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα άλλο εκεί, πέρα από επενδύσεις κοινωφελούς χρήσης.

Ένα ακόμη εκκλησιαστικό ακίνητο, το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί είναι αυτό που απέκτησε προ μηνών η Τεχνική Ολυμπιακή. Η εν λόγω έκταση βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή θέση, κάτω από τον λόφο της Φασκομηλιάς και πολύ κοντά στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

Η εταιρεία έχει αναλάβει την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών, καθώς είναι γνωστό ότι είναι γνωστό ότι τα οικιστικά ακίνητα στα Νότια είναι ιδιαίτερα περιζήτητα από τους υποψήφιους αγοραστές παρά τις υψηλές τιμές της περιοχής.

Ταυτόχρονα, τον περασμένο Οκτώβριο η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ανακοίνωσε δημόσιο ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τριώροφη πολυκατοικία ιδιοκτησίας της στην ίδια περιοχή. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Θαλείας και στον αριθμό 47 – 49, εντός του οικονομικού τετραγώνου 58.

Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα στην προκήρυξη, το ελάχιστο αποδεκτό προσφερόμενο τίμημα για το ακίνητο έχει οριστεί στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για πολυκατοικία τριών ορόφων με πυλωτή και απόληξη δώματος με συνολικό εμβαδόν 864,12 τ.μ. σε οικόπεδο με εμβαδό 1.548,95 τ.μ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις