Σάββατο, 24 Φεβ.
12oC Αθήνα

Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο: Σύμβαση με ΕΤΑΔ 19,13 εκατ. ευρώ για ποδηλατόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο: Σύμβαση με ΕΤΑΔ 19,13 εκατ. ευρώ για ποδηλατόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Σύμβαση παραχώρησης εδαφικών τμημάτων για τη δημιουργία Ποδηλατόδρομου και Πεζόδρομου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, εκτελών χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Π. Μπαλωμένος, με την οποία αλλάζει ουσιαστικά το παραλιακό μέτωπο.

Η υπογραφή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της Αθηναϊκής Ριβιέρας για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, της κατασκευής του ενιαίου ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου από την Καλλιθέα έως τη Βούλα.

Με τη σχετική σύμβαση η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» ΕΤΑΔ ΑΕ, παραχωρεί «ελεύθερα εδαφικά τμήματα ακινήτων αρμοδιότητάς της συνολικής επιφάνειας 46.891 τ.μ., με στόχο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου μήκους 13,5 χιλιομέτρων.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Το έργο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 19,13 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αναθέτουσα Αρχή του Έργου πρόκειται να είναι η Περιφέρεια Αττικής, φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αρμόδια υπηρεσία για την ωρίμανση, τη διενέργεια του διαγωνισμού και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του είναι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας ο κ. Πατούλης και ο κ. Μπαλωμένος προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη: «Σήμερα, με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης 70 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ προς την Περιφέρεια Αττικής, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου στην Αττική Ριβιέρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και για όλη τη Νότια Ευρώπη.

Το έργο θα συνδέσει με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα, τους 7 όμορους δήμους της περιοχής. Η ολοκλήρωση του θα έχει τεράστια σημασία για την Αττική και θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής. Αφενός θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου θα αναδείξει την περιοχή σε έναν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μπαλωμένο, για την άμεση ανταπόκρισή της ΕΤΑΔ ΑΕ. Επίσης, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς και τα στελέχη που συνέβαλαν για να μπει στη φάση της υλοποίησης το έργο. Όπως και τους 7 όμορους δήμους των οποίων η συμβολή είναι καθοριστική. Το έργο θα προχωρήσει και θα προσδώσει υπεραξία στην Αττική».

Δήλωση Π. Μπαλωμένου: «Η ΕΤΑΔ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να λειτουργεί προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, παραχωρεί σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, τμήματα των ακινήτων της στο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου, που έχει επισήμως ανακοινωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση. Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου είναι 13,5 χιλιόμετρα και έχει στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας και προσβάσιμης ακτογραμμής στην Ευρώπη.

Η συνολική επιφάνεια της ζώνης που διατρέχει τα ακίνητα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας υπολογίζεται σε 70 στρεμμάτων περίπου. Νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε βασικοί συντελεστές αυτής της σημαντικής προσπάθειας και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Πατούλη και όλους τους εμπλεκόμενους για την άψογη συνεργασία».

Το έργο

Το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ειδικότερα την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου -που εκτείνεται από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

Στόχος του Έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις