Σάββατο, 13 Απρ.
23oC Αθήνα

Αllianz Trade: Αύξηση των πτωχεύσεων εταιρειών φέτος αναμένει ο ασφαλιστικός κολοσσός των εμπορικών πιστώσεων

Αllianz Trade: Αύξηση των πτωχεύσεων εταιρειών φέτος αναμένει ο ασφαλιστικός κολοσσός των εμπορικών πιστώσεων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το 2024 είναι πιθανό να καταθέσουν αίτηση αφερεγγυότητας πολύ περισσότερες εταιρείες στη Γερμανία από ό,τι τα προηγούμενα έτη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο κορυφαίος ασφαλιστής εμπορικών πιστώσεων στον κόσμο, η Allianz Trade, στη νέα παγκόσμια έκθεσή της για την αφερεγγυότητα.

«Οι πτωχεύσεις εταιρειών στη Γερμανία θα αυξηθούν κατά 13% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Μίλο Μπογκαερτς (Milo Bogaerts), διευθύνων σύμβουλος της Allianz Trade, για τις αγορές της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας.

Η αύξηση αυτή είχε ήδη αρχίσει να παρατηρείται ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Κατά το παραπάνω διάστημα, ο αριθμός των πτωχεύσεων επιταχύνθηκε με έντονο ρυθμό με αύξηση 25 % σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την Allianz Trade, ο κλάδος της φιλοξενίας, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώχευση.

Η Allianz Trade παρατηρεί επίσης μια «ταχεία και ευρεία αναζωπύρωση» των εταιρικών πτωχεύσεων παγκοσμίως.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αύξηση το 2023 επηρέασε κυρίως βιομηχανικές χώρες όπως οι Κάτω Χώρες (αύξηση 52%), οι ΗΠΑ (αύξηση 40%) και η Γαλλία (αύξηση 35%). Για το τρέχον έτος, η Allianz αναμένει περισσότερες πτωχεύσεις στην οικονομία, ιδίως σε πλουσιότερες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες.

Στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδία, από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων μειώθηκε πρόσφατα.

Ακόμη και στην Τουρκία, παρά τον πληθωρισμό ρεκόρ και την καταστροφική σειρά σεισμών, ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2023 έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ο αναμενόμενος αριθμός εταιρικών αφερεγγυοτήτων φέτος υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν του 2019, του τελευταίου έτους πριν από την πανδημία. Η Allianz Trade αναμένει πάνω από 20.000 περιπτώσεις φέτος, έναντι 15.481 περιπτώσεων το 2019.

«Οι ασφαλιστές εμπορικών πιστώσεων ασφαλίζουν τις πιστώσεις των προμηθευτών», σημειώνει η Handelsblatt.

Αυτή με τη σειρά της αναφέρεται στην πίστωση που χορηγεί ένας προμηθευτής στους πελάτες του, χορηγώντας μια προθεσμία πληρωμής για την εξόφληση του τιμολογίου του.

Εάν ο πελάτης δεν είναι σε θέση να τηρήσει την προθεσμία πληρωμής – λόγω αφερεγγυότητας, για παράδειγμα – ο ασφαλιστής εμπορικών πιστώσεων παρεμβαίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις και πληρώνει το τιμολόγιο.

Οι οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία φέτος είναι μικτές – δεν είναι ρόδινες. Ενώ το Ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο προβλέπει ανάπτυξη 0,7%, το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW) αναμένει μείωση κατά 0,5%.

Ανακατατάξεις στην αγορά της βιομηχανίας κρέατος

Σύμφωνα με τον ασφαλιστή εμπορικών πιστώσεων Atradius, με έδρα την Κολωνία, η βιομηχανία κρέατος στη Γερμανία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. «Η γερμανική βιομηχανία κρέατος, η οποία αξίζει δισεκατομμύρια, βρίσκεται σε ιστορικό κλονισμό της αγοράς», εξηγεί ο Kλάους – Μάρτιν Φίσερ (Klaus-Martin Fischer), εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας RSM Ebner Stolz.

Οι εταιρείες υποφέρουν από την πτώση της ζήτησης, τη χαμηλή προσφορά και το υψηλότερο κόστος παραγωγής. Για πολλές εταιρείες, οι οικονομικοί τους πόροι έχουν εξανεμιστεί. Ως εκ τούτου, ο Fischer αναμένει έναν αυξανόμενο αριθμό κλεισίματος εγκαταστάσεων, αναγκαστικών πωλήσεων και πτωχεύσεων.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ο αριθμός των χοίρων που σφάζονται έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία επτά χρόνια. Συνεπώς, τα σφαγεία και τα εργοστάσια αλλαντικών έχουν μεγάλες πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες και έχουν ήδη κλείσει εγκαταστάσεις.

«Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Οι τέσσερις ισχυρές αλυσίδες λιανικής πώλησης, ορισμένες από τις οποίες διαθέτουν δικά τους εργοστάσια κρέατος, πιέζουν σκληρά τις τιμές και τις συνθήκες», λέει ο εμπειρογνώμονας Fischer.

Μετά από 140 χρόνια, ο κατασκευαστής Halko, γνωστός για τα λουκάνικα Halberstadt, αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Halko ανακοίνωσε τότε ότι αντιμετώπιζε «κρίση ρευστότητας ως αποτέλεσμα των σημερινών συνθηκών της αγοράς». Στόχος ήταν η αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Ακόμα και η εταιρεία παραγωγής λουκάνικων αρκούδας The Family Butchers, το νούμερο δύο στη γερμανική αγορά λουκάνικων, μειώνει περισσότερο από το ένα πέμπτο της δυναμικότητάς της. «Σε δέκα χρόνια, η αγορά λουκάνικων είναι πιθανό να έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο. Από τους περισσότερους από εκατό παραγωγούς, πολλοί θα παραιτηθούν ή θα καταβροχθίσουν», δήλωσε ο επιχειρηματίας Wolfgang Kühnl στην Handelsblatt πριν από ένα χρόνο.

Ο διευθυντής της Atradius, Μίκαελ Κάρενμπεργκ (Michael Karrenberg), βλέπει αύξηση των αναφορών μη πληρωμής, ιδίως μετά το 2021 – για τον ίδιο, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία ξεπέρασε την κρίση κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τη βοήθεια των κρατικών προγραμμάτων στήριξης. Στη συνέχεια, οι εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με την αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και με τον υψηλό πληθωρισμό λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Πολλές εταιρείες μπόρεσαν να τα μετακυλήσουν στους πελάτες τους μόνο εν μέρει και μόνο με καθυστέρηση, επειδή στο τέλος της αλυσίδας βρίσκεται συνήθως το λιανικό εμπόριο τροφίμων, το οποίο συχνά βάζει φρένο στις αυξήσεις των τιμών», εξηγεί ο Karrenberg.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις