Από τον Ιούνιο του 2021 ξεκινούν οι επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα – Tι ειπώθηκε στο συνέδριο της ΕΛΕΤΑΕΝ

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Τοsν Ιούνιο 2021 επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση ενέργειας, με σκοπό την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποίησε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσά μας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας καλύπτεται από θάλασσα. Στόχος του Υπουργείου Ενέργειας είναι να κεφαλαιοποιήσει το ενδιαφέρον και την πρόθεση για επενδύσεις που εκφράζουν διπλωματικές αποστολές πολλών χωρών. «Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ θα έχουν γνώμονα τη συντόμευση του χρόνου υλοποίησης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Χρειάζονται φυσικά και άλλες δράσεις: η αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων όπου απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις σύμφωνα με τα 10ετή σχέδια των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Απαιτείται επίσης η ανάπτυξη της αποθήκευσης».

Η θαλάσσια αιολική ενέργεια, μπορεί να στηρίξει μια ισχυρή εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα εμπλέκει τη ναυπηγική βιομηχανία, τα λιμάνια, τις μεταφορές, την βιομηχανία καλωδίων και τσιμέντου και πολλούς άλλος κλάδους. Για την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

Στρατηγική και προοπτικές

Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων κ. Σκάλκος υπογράμμισε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της θαλάσσιας ανανεώσιμης ενέργειας και ειδικά των πλωτών ανεμογεννητριών, που θα διευρύνουν τις δυνατότητες του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης διψάει να χρηματοδοτήσει δράσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως αυτές που απαιτούνται για τη υλοποίηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Andersen τόνισε της συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας στον τομέα της θαλάσσιας αιολικής ενέργειες και υπογράμμισε τα μεγάλο θετικό κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα που θα έχει η ανάπτυξη του τομέα αυτού.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κα. Σδούκου διευκρίνισε ότι τα ΘΑΠ δεν είναι μια απλή νομοθετική πολυτέλεια αλλά ανάγκη αφού υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από παγκόσμιους παίκτες. Η στρατηγική του ΥΠΕΝ έχει δύο βασικούς πυλώνες: Το πλαίσιο να είναι μακροπρόθεσμο (ασφαλές, σταθερό και ξεκάθαρο) Και Να είναι ένα πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί. Δεν θα μείνουν άδειες στα χαρτιά αλλά θα γίνουν έργα. Το πλαίσιο θα πρέπει να προωθεί τον ανταγωνισμό, να επιτρέπει οι επενδύσεις να είναι χρηματοδοτούμενες και να προστατεύει το περιβάλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός για τα θαλάσσια πάρκα πρέπει να είναι γρήγορος αλλά και να προσφέρει ασφάλεια δικαίου οπότε το ΥΠΕΝ σκέφτεται τη θεσμοθέτηση του σχεδιασμού μέσω ενός ΠΔ. Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή αδειοδότηση μιας πιλοτικής εφαρμογής σε μια επιλεγμένη περιοχή ίσως μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης.

Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιαρέντης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κόστος της τεχνολογίας που μειώνεται ραγδαία και για αυτό οι επιλογές που θα γίνουν θα πρέπει να αξιοποιούν αυτή την τάση και να μην επιβαρύνουν τον ΕΛΑΠΕ. Βασική παράμετρος για την επιτυχία του μοντέλου είναι κατά πόσο αυτό θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων. Οι διαγωνισμοί κοιτάνε σε αυτή την κατεύθυνση. Θεώρησε επίσης ότι είναι ρεαλιστικό να τεθεί ελάχιστος στόχος 3GW έως το 2040 και 10GW έως το 2050.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάργαρης τόνισε τη σημασία να ακολουθηθεί ολιστική προσέγγιση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός στο πλαίσιο ενός master plan για την ανάπτυξη των ΘΑΠ. Μέσα σε αυτό πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις βασικές υποδομές των grid hubs που απαιτούνται για την σύνδεση των ΘΑΠ και έτσι να φέρει πιο κοντά το Σύστημα στα νέα ΘΑΠ. Αυτό θα είναι ταχύτερο, φθηνότερο, θα διασφαλίσει την τεχνική αξιοπιστία και διαλειτουργικότητα και θα ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι ενεργειακοί στόχοι

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην εμπειρία του ΚΑΠΕ και στη συνεργασία του με την αγορά, την ΕΛΕΤΑΕΝ και το Υπουργείο σε θέματα τεχνολογίας και θεσμικού πλαισίου. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και ο ρόλος του ΚΑΠΕ στην ανάπτυξή τους θα είναι σημαντικός.

Ο Γενικός Διευθυντής της WindEurope κ. Dickson τόνισε τη σημασία να διαμορφωθεί ένα σαφές, λεπτομερές και συγκεκριμένο πρόγραμμα διαγωνισμών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον προγραμματισμό των επενδύσεων. Εξήγησε επίσης ότι το κατάλληλο πλαίσιο αποζημίωσης των επενδύσεων είναι οι συμβάσεις διαφορών (CfD) που είναι πολύ κοντά στις συμβάσεις διαφορικής προσαύξησης, διότι προσφέρουν επαρκή ασφάλεια και έτσι συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο Πρόεδρος του REN21 κ. Ζερβός αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του ΕΣΕΚ προκειμένου να ενσωματώσει το νέο αυξημένο ευρωπαϊκό στόχο για τη μείωση των εκπομπών το 2030. Αυτό φυσικά θα σημαίνει αύξηση των στόχων ΑΠΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για την ανάπτυξη του υδρογόνου και πώς αυτό θα μπορούσε πιθανόν να συνδυαστεί με την ανάπτυξη ΘΑΠ στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλες Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας στηρίζει τις γυναίκες (video)

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας στηρίζει τις γυναίκες (video)

Τη δημιουργία Δικτύου Ενδυνάμωσης Γυναικών στον χώρο της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας ανακοίνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) με αφετηρία τη ... Διαβάστε περισσότερα
Ο κορονοϊός πλήττει τη γυναικεία εργασία: Τι δείχνει ο δείκτης Women in Work Index 2021 της PwC

Ο κορονοϊός πλήττει τη γυναικεία εργασία: Τι δείχνει ο δείκτης Women in Work Index 2021 της PwC

Υποχώρηση των γυναικείων κατακτήσεων τη τελευταία δεκαετία στο χώρο εργασίας λόγω της πανδημίας διαπιστώνει η PwC, σε έρευνα που δημοσιεύει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ... Διαβάστε περισσότερα
GAP: Ιδρύει e-shop στην Ελλάδα – Τι γίνεται με τα φυσικά καταστήματα

GAP: Ιδρύει e-shop στην Ελλάδα – Τι γίνεται με τα φυσικά καταστήματα

Το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζεται να δημιουργήσει στην ελληνική αγορά η αμερικανική αλυσίδα ένδυσης GAP. Η διοίκηση της εταιρείας Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, που αναπτύσσει ... Διαβάστε περισσότερα
Ανοδική η ζήτηση για «πράσινες» επενδύσεις, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά  Φεβρουαρίου του αρμόδιου φορέα

Ανοδική η ζήτηση για «πράσινες» επενδύσεις, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά Φεβρουαρίου του αρμόδιου φορέα

Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε το στατιστικό δελτίο του μητρώου εγγυήσεων προέλευσης για το μήνα Φεβρουάριο. Το στατιστικό ... Διαβάστε περισσότερα
Athenian Capitol: «Ξαναζωντανεύει» το εμπορικό κέντρο της 3ης Σεπτεμβρίου – Ο νέος μισθωτής

Athenian Capitol: «Ξαναζωντανεύει» το εμπορικό κέντρο της 3ης Σεπτεμβρίου – Ο νέος μισθωτής

«Ζωή» στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας ετοιμάζεται να ξαναδώσει το Athenian Capitol, το πρώην εμπορικό κέντρο που φιλοξενεί το Μουσείο Αυτοκινήτου. Πρόκειται για το ... Διαβάστε περισσότερα
ΣΕΒ: Η Πρωτοβουλία της Επιτροπής Καινοτομίας για τους Innovative Greeks και το όραμα του προέδρου Κ. Κόκκαλη

ΣΕΒ: Η Πρωτοβουλία της Επιτροπής Καινοτομίας για τους Innovative Greeks και το όραμα του προέδρου Κ. Κόκκαλη

Οι Έλληνες που καινοτομούν στο επίκεντρο του συνεδρίου Innovative Greeks που πραγματοποίησε η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ με την Endeavor. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας ... Διαβάστε περισσότερα
ΟΤΕ: Για 2η χρονιά στον διεθνή δείκτη του Bloomberg για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον

ΟΤΕ: Για 2η χρονιά στον διεθνή δείκτη του Bloomberg για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον

Στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index (GEI) για την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον εντάσσεται ο ΟΤΕ για ... Διαβάστε περισσότερα