Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής μπίρας στην Ελλάδα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής μπίρας στην Ελλάδα

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1963 στην Αθήνα, από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν την παραγωγή της μπίρας Άμστελ στην Ελλάδα. 

Σήμερα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει 3 μονάδες σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου παράγει τις μπίρες Amstel, Heineken, Heineken LIGHT, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler Lemon, Amstel Radler Ginger & Lime, Amstel Free, ΑΛΦΑ, AΛΦΑ Weiss, ΑΛΦΑ Strong, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ, καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης νερού στη Λαμία όπου εμφιαλώνεται το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, η εταιρία εισάγει και διανέμει γνωστές μάρκες μπίρας όπως SOL, McFarland, Erdinger, Affligem, Murphy’s, Duvel κ.α.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ενώ επενδύει επί σειρά ετών στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος και στην ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Παράλληλα, με εμπειρία 40 και πλέον ετών αναπτύσσει την εξαγωγική της δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία στον κλάδο της μπίρας.

Από το 2008 πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της. Οι ελληνικές πρώτες ύλες σε συνδυασμό, με τα σύγχρονα ζυθοποιεία και με τα 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, δημιουργούν μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Παράγει στην Ελλάδα με:
3 παραγωγικές μονάδες
2 ζυθοποιεία
1 μονάδα εμφιάλωσης νερού
15 μάρκες και brand extentions
100% ελληνικό κριθάρι

Σημαντικός Εργοδότης
800 μόνιμοι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα

Συνεργάζεται με:
4.350 προμηθευτές
1.450 χονδρεμπόρους
110.000 καταστήματα
2.000 Έλληνες αγρότες

Επενδύει και συνεισφέρει με:
€1,38 δις σε φόρους κατά την περίοδο της κρίσης
€142 εκατ επενδύσεις (την περίοδο 2010-2017)
Το 95% των δαπανών να μένει στην Ελλάδα
28.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
€1 δις προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία
Αποτελώντας το 0,7% του εγχώριου ΑΕΠ
Εξαγωγές σε 19 χώρες

Πως ξεκίνησε

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε ως εγχείρημα πρωτοπόρων Ελλήνων επιχειρηματιών, με ιδιαίτερη αγάπη για το προϊόν τους: τη μπίρα. Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, η εταιρία δραστηριοποιείται με υπευθυνότητα, συνέπεια και επιχειρηματική ηθική, δημιουργώντας αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μέσα από αυτή την πορεία, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει μέσα από τις δημοφιλείς μάρκες μπίρας, την καινοτομία και τη μακρόχρονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής τόσο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όσο και της ΗΕΙΝΕΚΕΝ. Από το 2010, η στρατηγική αυτή εκφράζεται μέσα από την παγκόσμια πλατφόρμα υπεύθυνης ανάπτυξης «Παράγουμε Έναν Καλύτερο Κόσμο» που ορίζει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά και την καθημερινή δράση. Αποτυπώνει την κοινή δέσμευση να συνεισφέρει η εταιρία θετικά και μακροπρόθεσμα σε ένα βιώσιμο μέλλον, επενδύοντας στο περιβάλλον, τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες, τις υπεύθυνες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τις δράσεις της κατάφερε να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα:

  • Βελτίωσε τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, κατά τη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της
  • Ενδυνάμωσε τους ανθρώπους της, τους συνεργάτες της και τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.
  • Ενίσχυσε το θετικό αντίκτυπό στην κοινωνία, με την καλλιέργεια υπεύθυνων πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης μπίρας, αλλά και με την ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς, ΜΚΟ κτλ.

Οι στόχοι της όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς επιδιώκει, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι εστιάζουμε στους παρακάτω τέσσερις στρατηγικούς άξονες προτεραιότητας για το μέλλον, στους οποίους θεωρεί ότι μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης:

  • προστασία των υδάτινων πόρων
  • μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • προμήθεια πρώτων υλών με κριτήριο την ποιότητα, την τήρηση αρχών βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών
  • προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Έχει υιοθετήσει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι δράσεις της ευθυγραμμίζονται με τους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals- SGDs)..
Η δέσμευση στους στόχους της πλατφόρμας «Παράγουμε Έναν Καλύτερο Κόσμο» είναι κοινή για όλους στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ξεκινάει από τα μέλη της Διοικητικής Ομάδας και φθάνει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε διεύθυνση της εταιρίας, σε κάθε σημείο της δραστηριότητάς της.

Για το συντονισμό των δράσεων, έχει συστηθεί ειδική Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας, στην οποία συμμετέχουν όλες οι διευθύνσεις. Σε συνεργασία με τη ΗΕΙΝΕΚΕΝ, παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη του Προγράμματος και αξιολογεί την επίτευξη των στόχων, ανά άξονα και ενότητα δράσεων. Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν πράξη το σλόγκαν «Παράγουμε Έναν Καλύτερο Κόσμο», εφαρμόζοντας αποτελεσματικά και με συνέπεια το σχέδιό τους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις