Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΔΕΔΔΗΕ: Αυτοί είναι οι 9 επενδυτές που διεκδικούν το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου

ΔΕΔΔΗΕ: Αυτοί είναι οι 9 επενδυτές που διεκδικούν το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου

Εννέα επενδυτικά σχήματα, από Αμερική, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία περνούν στη δεύτερη και τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Χθες αργά μέσα στην ημέρα (6/4) το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε ότι τα 9 επενδυτικά σχήματα πληρούν τα κριτήρια για τον ΔΕΔΔΗΕ που τέθηκαν στην πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.  

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ είχε προκηρυχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2020, η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε χθες ενώ οι υποψήφιοι τώρα καλούνται να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά της επιχείρησης.  Στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, με την επόμενη φάση, να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ποιες είναι οι εταιρείες

Οι εταιρείες που περνούν στη δεύτερη φάση, αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα funds, που αθροιστικά διαχειρίζονται 10 τρισ. δολάρια. Κατ’ αλφαβητική σειρά οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια είναι οι εξής:

Ardian Infrastructure Funds: Επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Γαλλία κι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με εταιρείες από τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ανέρχονται σε 103 δις. δολάρια.

BCI –  British Columbia Investment Management Corporation: Η κύρια πηγή εσόδων της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας προέρχεται από τη διαχείριση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων δημοσίου τομέα στη Μεγάλη Βρετανία.

Blackrock – BlackRock Alternatives Management, L.L.C: Αμερικανικό επενδυτικό fund με ισχυρή παρουσία και επενδύσεις σε όλον τον κόσμο. Στρατηγικά επενδύει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το όνομα της είναι ήδη γνωστό και στην Ελλάδα.

CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.: Πρόκειται για τον αμερικάνικο επενδυτικό όμιλο που επίσης, έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα, στους τομείς της υγείας, των τροφίμων και των ασφαλειών, με τα πιο πρόσφατα deals να αφορούν την εξαγορά της Vivartia και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A: Ιταλική επενδυτική εταιρεία, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας και της διανομής φυσικού αερίου, καθώς και σε αεροδρόμια.

First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.: Με έδρα την Αυστραλία, η εταιρεία επενδύσει κυρίως σε υποδομές.  Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της έχει τοποθετηθεί σε εταιρείες διανομής φυσικού αερίου και ύδρευσης.

KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.:  Πρόκειται για αμερικάνικο fund, που κι αυτό είναι ήδη γνωστό στην ελληνική αγορά.  Αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς διεκδικητές της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται εταιρείες από την ενέργεια. Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται ξεπερνούν τα 250 δις. δολάρια, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο.

MACQUARIE Group Limited: Γνωστό στην ελληνική αγορά είναι και το αυστραλιανό fund, καθώς παράλληλα με το ΔΕΔΔΗΕ, επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνει και για άλλες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις της χώρας, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

OHA –  Oak Hill Advisors LLP:  Αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο με διεθνή δράση που είχε δημιουργηθεί από τον δισεκατομμυριούχο του Τέξας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μπας, ενώ στους πρώτους που είχαν επενδύσει σε αυτό ήταν ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Nike, Φιλ Κνάιτ. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις