Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Δίπλα στη Γυναίκα με Καρκίνο»: Σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο Pampering Room – Η σημασία του

«Δίπλα στη Γυναίκα με Καρκίνο»: Σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο Pampering Room – Η σημασία του

Ένας χώρος που δε θυμίζει νοσοκομείο αλλά περισσότερο χώρο χαλάρωσης, φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης, για γυναίκες με καρκίνο, δημιουργείται μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, εισάγοντας στη χώρα μας μια μεγάλη καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στο πρώτο Pampering Room της Ελλάδας, οι γυναίκες με καρκίνο θα μπορούν να ηρεμούν με την οικογένειά τους, μια φίλη ή με ένα βιβλίο, να κάνουν θεραπευτική άσκηση, να μιλάνε με ψυχολόγο, να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική, αργότερα να λαμβάνουν συμβουλές για τον τρόπο της ζωής τους και ειδικά τη διατροφή, ώστε συμπληρωματικά με την αγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την ασθένεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το pampering room είναι πρακτική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία και η ευεργετική του δράση έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες.

«Εκτός από το σώμα, πρέπει να θεραπεύουμε και την ψυχή γι’ αυτό και έχουμε στόχο να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη μετά τη διάγνωση του καρκίνου, πριν και μετά το χειρουργείο, στη διάρκεια των θεραπειών και στη νέα τους ζωή μετά τον καρκίνο». Αυτό ήταν το μήνυμα της προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου και Ιατρού, Πόπη Καλαϊτζή, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης –συζήτησης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες με καρκίνο. 

Η διαμόρφωση του χώρου που θα στεγάζει το Pampering Room αποτελεί ευγενική δωρεά της εταιρείας doValue Greece. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί όχι μόνον να αναλάβει το κόστος των απαραίτητων εργασιών για τη διαμόρφωση της απαιτούμενης υποδομής αλλά και να στηρίξει για τον πρώτο χρόνο την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών.

Το Pampering Room της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειο Νοσοκομείου αναμένεται να ξεκινήσει να φιλοξενεί ασθενείς εντός του Απριλίου. «Θέλουμε αυτός ο χώρος να λειτουργήσει ως πρότυπο-ως πιλότος και να είναι μια παρακαταθήκη για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και η Ελλάδα να πρωτοτυπήσει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα από καλές πρακτικές με επιστημονική τεκμηρίωση», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Καλαϊτζή.

Τα οφέλη

Όπως τόνισε ο Διευθυντής Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος: «Είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την είδηση ότι έχουν μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη ώστε να τους δώσει ώθηση να παλέψουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος Αττικού Νοσοκομείου, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ Αμάντα Ψυρρή, και εθελόντρια του Συλλόγου ανέφερε ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο οι ασθενείς να απευθύνονται σε αυτοαποκαλούμενους ειδικούς στη διατροφή για καρκίνο οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τους υποβάλουν σε μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δίαιτες.

Όπως τόνισε η Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της doValue Greece, Νατάσα Κουκουράκη, με τη δωρεά της οποίας διαμορφώνεται το Pampering Room: «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς ότι συμβάλλουμε σ’ ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο μιας ολιστικής προσπάθειας τον άνθρωπο και δίνουν έμφαση σε προσωποποιημένες ανάγκες των ασθενών. Είμαστε υπερήφανοι συνεπώς που μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε να απλώσουμε μαζί ένα χέρι υποστήριξης σε γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και να τις βοηθήσουμε να κερδίσουν. Αντλώντας έμπνευση από τις εταιρικές μας αρχές και δύναμη από τις προσωπικές μας ευαισθησίες επιδιώκουμε να δημιουργούμε ουσιαστική αξία για το κοινωνικό σύνολο».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις