Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

ΕΔΟΚ: Στόχος η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος με βιώσιμες προδιαγραφές – Χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής

ΕΔΟΚ: Στόχος η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος με βιώσιμες προδιαγραφές – Χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής

Στρατηγική εξωστρέφειας χαράσσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Στο πλαίσιο αυτό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της γαλλικής ομοειδούς της Οργάνωσης, της Interbev, να συμμετάσχει μαζί με τις υπόλοιπες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να κηρύξουν την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κτηνοτροφίας (SELMA), στόχος της οποίας αποτελεί η χάραξη κοινής πολιτικής, που θα διασφαλίσει το μέλλον του κλάδου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν Υπουργοί Γεωργίας και ευρωβουλευτές από τις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ζήτησαν την υιοθέτηση μιας κοινής Ευρωπαϊκής Προσέγγισης για τη Βιωσιμότητα. Όπως τονίστηκε, ο κοινός ορισμός ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη συμβολή της κτηνοτροφίας στη βιοποικιλότητα και την τοπική οικονομία.

Κοινοί ευρωπαϊκοί στόχοι

Ό Jean-François GUIHARD, πρόεδρος της INTERBEV, στην εισαγωγή του συνεδρίου και κατά την προσφώνηση του τόνισε ότι: «Δεν είναι η οικολογική μετάβαση που τρομάζει τους εκπροσώπους του κλάδου των βοοειδών, των αιγοπροβάτων και των ιπποειδών. Αυτό που αποδοκιμάζουμε είναι η απουσία οράματος, η ασυνέπεια των αποφάσεων και των δημόσιων πολιτικών, καθώς και οι αντιφατικές εντολές που θολώνουν τις μελλοντικές μας προοπτικές. Θέλουμε να ορίσουμε συλλογικά ποια είναι τα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης βιώσιμων παραγωγών κρέατος που θέλουμε να διατηρήσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Pascal CANFIN, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι: «Για να πετύχει αυτή η μετάβαση, υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αποπολωθεί το θέμα, να ξεφύγουμε από την ιδεολογία, να δούμε τα πράγματα με τον πιο ρεαλιστικό δυνατό τρόπο. Το σημερινό σύστημα επιβάλλει περιορισμούς στον παραγωγό, τον υπεύθυνο που είναι ο λιγότερο σε θέση να κάνει τα πράγματα να αλλάξουν σε όλο το εύρος από μόνα τους, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας».

Στοχευμένη πολιτική

Ο Marc FESNEAU, Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Εθνικής Κυριαρχίας Τροφίμων πιστεύει όπως και η Irena ŠINKO, Υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας, είπε ότι: «Είναι λάθος να πούμε ότι όλα θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε πλέον κτηνοτροφία και παραγωγή. Πρέπει να βάλουμε σε προοπτική τη θέση της κτηνοτροφίας με τη χρησιμότητά της: τόσο για τη διατροφή του πληθυσμού, όσο και για την απεξάρτηση μας από τον άνθρακα , χάρη στις φυσικές εισροές της λίπανσης του εδάφους, όπως και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών».

Ο Norbert TOTSCHNIG, Ομοσπονδιακός Υπουργός Γεωργίας, Δασών, Περιφερειών και Διαχείρισης Υδάτων της Αυστρίας επέμενε στην ανάγκη να αντιληφθούμε τον μετασχηματισμό των διατροφικών μας συστημάτων ως «μια διαδικασία που δεν πρέπει να θεωρείται μόνο οικολογικά αλλά μάλλον οικολογικά-κοινωνικά πολύπλευρη – οικονομικά βιώσιμη, οικολογικά εφικτή και κοινωνικά ισορροπημένη».

Να σημειωθεί, ότι η Interbev αποτελεί την Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Κτηνοτροφίας και Κρέατος της Γαλλίας, που ιδρύθηκε το 1979 με πρωτοβουλία οργανώσεων που εκπροσωπούν τη γαλλική κτηνοτροφία και βιομηχανία κρέατος.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις