Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ελλάκτωρ: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα σχέδια της Reggeborgh

Ελλάκτωρ: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα σχέδια της Reggeborgh

Τα σχέδια της επόμενης ημέρας, χαράσσει η διοίκηση της Ελλάκτωρ, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ.  

Ψηλά στις προτεραιότητες της Ελλάκτωρ βρίσκεται η ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα και οι επενδύσεις στον τομέα ενέργειας.

Η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δημιουργεί νέες προσδοκίες στη διοίκηση Reggeborgh Invest BV, για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, με κινητήριο δύναμη την ενίσχυση της ρευστότητας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Περί τα 98,6 εκατ. ευρώ, προβλέπεται ότι θα δαπανηθούν για τη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.   

Αναλυτικά δε, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα πάει για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου, το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για να καλυφθούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και έξοδα δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.   Ήδη, τα 31,8 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 50 εκατ., έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση  φωτοβολταϊκών πάρκων στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα 21,4 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές και υπεργολάβους της ελληνικής αγοράς.

Το υπολειπόμενο ποσό, ήτοι το 48,6 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα 18,2 εκατ. ευρώ που παραμένουν αχρησιμοποίητα από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο, θα διατεθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της Άκτωρ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (Biosar Australia PTY Ltd, Biosar Energy (UK) Ltd και Biosar Brazil – Energia Renovavel) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού, καθώς και για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Άκτωρ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους της ελληνικής αγοράς.

Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η χρηματοδότηση επενδύσεων στον Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της νέας στρατηγικής της Ελλάκτωρ. 

Έτσι, περί τα 20,3 εκατ. ευρώ των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών. 

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διατεθεί, αναλόγως των ευκαιριών και των αναγκών που θα προκύψουν σε αυτήν την αγορά, η οποία αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται, τόσο η εξαγορά «ώριμων» αδειών για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, όσο και η απόκτηση έτοιμων ή ενεργειακών πάρκων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Ενεργειακά σε Νότια Εύβοια και Άγραφα

Ακόμη προβλέπεται η χρηματοδότηση αναπτυξιακών δαπανών όπως για παράδειγμα μελέτες, άδειες και engineering, στις εταιρείες ειδικού σκοπού Enercoplan & Sofrano, οι οποίες έχουν άδειες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος έως 496 MW στην κεντρική και νότια Εύβοια. 

Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν επίσης, υπάρχει πρόθεση για συμπλήρωση ιδίας συμμετοχής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στις εταιρείες ειδικού σκοπού «Ανεμοδομική ΑΕΕ» και «Πουνέντης ΑΕΕ» που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα ισχύος 46,2 MWκαι 42 ΜW αντιστοίχως, στα Άγραφα.

Μετοχική σύνθεση

Να σημειωθεί, ότι σχετικά με τη συμμετοχή της Reggeborgh Invest B.V.  στην Ελλάκτωρ, το ποσοστό συμμετοχής της μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να αυξηθεί από το 27,34% που σήμερα, στο 42,30%.

Στους υπόλοιπους μετόχους και συγκεκριμένα στην Greenhill Investments Limited το ποσοστό μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να υποχωρήσει στο 20,32% από το 25,58%, της ATLAS N.V. στο 7,78% από το 9,80% που κατέχει σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι αναμένεται ότι θα κατέχουν το 29,6% του μετοχικού κεφαλαίου, από το 37,28% που κατέχουν σήμερα.

Υπενθυμίζεται, ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ εκάστης και τιμής διάθεσης 0,90 ευρώ.

Με παλαιότερη επιστολή της η Reggeborgh Invest B.V, είχε δεσμευθεί προς το διοικητικό συμβούλιο ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση δε, που οι μέτοχοι δεν ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, η ίδια θα εξασκήσει τυχόν αδιάθετα δικαιώματα, μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις