Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ελλάκτωρ: Στα 193 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου – Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης

Ελλάκτωρ: Στα 193 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών  πρώτου τριμήνου – Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης

Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ να οδεύει προς την υλοποίησή της, η νέα στρατηγική του ομίλου Ελλάκτωρ με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Ευθύμιο Μπουλούτα στο «τιμόνι», εστιάζει σε κινήσεις αναδιοργάνωσης, τόσο στην λειτουργική, όσο και στη χρηματοοικονομική δομή. 

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, διάστημα κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 193 εκατ. ευρώ, με ζημιές προ φόρων 7 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά:  Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 193 εκατ. ευρώ, έναντι 225 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 14%.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου, τομέας όπου τα έσοδα μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση εσόδων παρουσίασε και ο κλάδος των παραχωρήσεων.   

Ωστόσο τα έσοδα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Περιβάλλον αυξήθηκαν σε 32 εκατ. ευρώ και 24 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.   

Όπως τονίζει η διοίκηση, ο όμιλος κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο Αιολικών στην Ελλάδα.

Η κερδοφορία του ομίλου

Όσον αφορά το μικτό κέρδος του ομίλου, κατέγραψε μείωση το εξεταζόμενο διάστημα, εξαιτίας των μειωμένων εργασιών στους κλάδους κατασκευής και παραχωρήσεων. 

Παρά τις προκλήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19, ο όμιλος επέδειξε, ωστότο, ανθεκτική λειτουργική επίδοση, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕBITDA) διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι ζημιές προ φόρων το πρώτο τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκαν σε 7 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη 2,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα Καθαρά Κέρδη / Ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ζημιές 9,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο 2020.

Όσον αφορά τη ρευστότητα του ομίλου, ανήλθε στις 31.03.2021 σε 403 εκατ. ευρώ, έναντι 406 εκατ. στις 31.12.2020.  Ο καθαρός δανεισμός, εξαιρουμένου του Μορέα (δάνειο χωρίς αναγωγή €444 εκατ. και καταθέσεις €38 εκατ.), διαμορφώθηκε σε 715 εκατ. ευρώ, στις 31.03.2021 έναντι 707 εκατ. στις 31.12.2020, διαμορφώνοντας το δείκτη Net Debt / EBITDA σε 4,4x .

Νέες προοπτικές

Αυτή την περίοδο ο όμιλος έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κατάρ.  Στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπογράφηκαν νέες συμβάσεις για εργασίες στην Εγνατία Οδό, ενώ η Άκτωρ αναδείχθηκε προτιμώμενος πλειοδότης για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και αγωγών σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας, Πικερμίου και Σπάτων.

Όσον αφορά, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής δομής που ανακοίνωσε και υλοποιεί ο όμιλος, αυτό έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ στην Άκτωρ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου. Μιλώντας για τις προοπτικές και στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, η διοίκηση τόνισε ότι: «Οι κινήσεις αναδιοργάνωσης σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, δημιουργούν νέες βάσεις και προοπτικές βελτίωσης στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις