Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Ελληνικός Χρυσός: Παίρνουν ξανά μπρος οι μηχανές στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Ελληνικός Χρυσός: Παίρνουν ξανά μπρος οι μηχανές στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Την πλήρη επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών, ένα φιλόδοξο μεταλλευτικό έργο χρυσού και χαλκού, συνολικής επένδυσης 1,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Ελληνικός Χρυσός, η εμπορική παραγωγή σε χαλκό και χρυσό από τις Σκουριές αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα του 2025.

Η σημασία του έργου

Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της χώρας. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιηθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων. Στο σημείο αυτό η διοίκηση τόνισε ότι, τα κεφάλαια θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκοσμίου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.

Η επένδυση στις Σκουριές

Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Στο β΄ εξάμηνο του 2023 είναι προγραμματισμένη η έναρξη χωματουργικών εργασιών & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.

Το έργο της Ολυμπιάδας

Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Από επενδυτικής πλευράς, έμφαση δίνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του μεταλλείου, καθώς έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Κατά την παρουσίαση του φιλόδοξου project και των προοπτικών που ανοίγονται, η διοίκηση έδωσε επίσης έμφαση στις Αρχές Βιωσιμότητας που εφαρμόζονται, τόσο για το περιβάλλον που αναπτύσσεται το έργο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις