Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Εναλλακτικές επενδύσεις: Στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας στρέφονται επιχειρηματίες – Οι νέες κινήσεις

Εναλλακτικές επενδύσεις: Στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας στρέφονται επιχειρηματίες – Οι νέες κινήσεις

Σε «θησαυρό» της οικονομίας αναδεικνύεται η υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, καθώς όλο και πιο πολλά ηχηρά ονόματα του επιχειρείν αξιολογώντας την διψήφια ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης, επιλέγουν να επενδύσουν στον κλάδο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε μία και μόνο συνεδρίαση, νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη δημιουργία μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας, –  μόνο στην περιοχή της Χαλκίδας – έλαβαν το πράσινο φως για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο.

Πρόκειται για επενδύσεις των εταιρειών: GreenFarm, Tomato Lab, Θερμογόνος, Electreco, Ener-Gh AE, Καπράλος Υδροπονική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Hellenic Hydro Crops, ΜΕΚΟ Μ. ΙΚΕ, Agrotech και Energy Production IKE, οι οποίες έλαβαν την έγκριση για να υλοποιήσουν επιπλέον επενδύσεις, που η κάθε μία απ’ αυτές κυμαίνεται από 600 χιλ. ευρώ έως 1,3 εκατ. ευρώ.

Πρωτογενής παραγωγή

Όπως τονίζουν στο newsit.gr παράγοντες της αγοράς, ο πρωτογενής τομέας διαθέτει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί ακόμα στη χώρα μας κλάδο προτεραιότητας για τους επενδυτές. 

Η τάση αυτή, ωστόσο τείνει να αλλάξει, καθώς όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η ζήτηση για τρόφιμα παγκοσμίως βαίνει σε ανοδική πορεία. Επιπλέον, τα έσοδα από την υδροπονική καλλιέργεια έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις έναντι των εσόδων που προέρχονται από τη συμβατική γεωργία. Από στοιχεία του GlobeNewswire, που παρέχει υπηρεσίες διανομής δελτίων τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο, το προηγούμενο έτος, η αξία της αγοράς της υδροπονίας έφτασε τα 2,56 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, έως το 2028, αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 13,4 δισ. δολάρια.   

Έμπειροι «παίκτες»

«Πίσω» από τα φιλόδοξα σχέδια βρίσκονται άτομα γνωστά στο «επιχειρείν» από άλλες δραστηριότητες, όπως ο απερχόμενος πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος στην ΑΒ Βασιλόπουλος κ. Κ. Μαχαίρας. Επιπλέον, τις ισχυρές προοπτικές της υδροπονίας διαπίστωσαν από νωρίς, επιχειρηματίες με εμπειρία σε κλάδους των σνακ, της αρτοβιομηχανίας, των τροφίμων και του εμπορίου γενικότερα, όπως οι κ.κ. Θεοδωρόπουλος, Νένδος, Αραμπατζής, Φώλιας και Μακρής που μέσω της Wonderplant, δραστηριοποιήθηκαν στον κλάδο από το 2012, επενδύοντας σε θερμοκήπια, συσκευαστήρια και υποδομές για την παραγωγή ντομάτας.

Υδροπονικά θερμοκήπια υψηλών προδιαγραφών δημιούργησαν εδώ και μια δεκαετία επίσης, επιχειρηματίες από τους κλάδους πλαστικών και χαλυβουργικών προϊόντων. Στα Θερμοκήπια Θράκης συμμετέχουν οι οικογένειες Χαλιωρή, Καλπίνη και Σίμου, ενώ στη Βοιωτία επένδυσε πριν από ένα χρόνο περίπου η εταιρεία Intelligent Green Crops, του επιχειρηματία Κ. Φιλιππίδη, με εμπειρία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το σίγουρο είναι ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει έντονη κινητικότητα, τόσο από επιχειρηματίες που έχουν ήδη επενδύσει στον κλάδο της υδροπονικής καλλιέργειας, όσο και από  νέους που έχουν ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις σε εξέλιξη σε Μεγαλόπολη, Λαμία,  Μαγνησία κι αλλού.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις