Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ενεργειακό deal: «Πράσινο φως» σε ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil για επένδυση 375 εκατ. στην Κομοτηνή – Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας

Ενεργειακό deal: «Πράσινο φως» σε ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil για επένδυση 375 εκατ. στην Κομοτηνή – Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας

Μεγάλη ενεργειακή επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή είναι πλέον έτοιμοι να υλοποιήσουν από κοινού οι όμιλοι Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη AE και ΓΕΚ Τέρνα ΑΕ Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την απόκτηση κοινού ελέγχου επί της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Μονοπρόσωπη ΑΕ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι δύο ισχυροί όμιλοι θα προχωρήσουν από κοινού στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο όμιλος Μότο Όιλ είναι ένας σύγχρονος ενεργειακός όμιλος με ηγετικό ρόλο στον κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχει παρουσία μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., ενώ η NRG είναι πρωτοπόρος και στο χώρο της ηλεκτρο­κίνησης. Ο όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σχετικά με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω της ΗΡΩΝ, ήταν ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα το 2004. Σήμερα διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ μέσω της ΗΡΩΝ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράλληλα, μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις