Σάββατο, 13 Ιουλ.
32oC Αθήνα

ΕΖΑ: Στα 31,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2023 – Μείωση ζημιών και καθαρού δανεισμού

ΕΖΑ: Στα 31,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2023 – Μείωση ζημιών και καθαρού δανεισμού

Βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών (πωλήσεων και κερδών) παρουσίασε η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) το 2023, σύμφωνα με σημερινή (11.7.2024) ανακοίνωση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της ΕΖΑ ανήλθαν στα 31,5 εκατ. ευρώ, έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2022. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 11,2 εκατ. ευρώ έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το 2022, με το περιθώριο μικτού κέρδους να βελτιώνεται σημαντικά και να φτάνει στο 35%, από 28% την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) φθάνοντας τα 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,8 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Οι καθαρές ζημίες μετά φόρων περιορίστηκαν σημαντικά σε 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 23,5 εκατ. ευρώ, από 26,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Βελτιωμένα κατά 6% διαμορφώθηκαν τα ίδια κεφάλαια, καθώς ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, μετά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο κατά 3,5 εκατ. ευρώ.

«Η επαναφορά των αποτελεσμάτων σε θετική τροχιά επιβεβαιώνει την ορθότητα του νέου επιχειρηματικού σχεδίου και των στρατηγικών επιλογών της εταιρείας για την αξιοποίηση των σημαντικών επενδύσεων των τελευταίων ετών, όπως της νέας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής στην Αταλάντη, και την επικέντρωση στις συσκευασίες που παρουσιάζουν υψηλότερη κερδοφορία» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης, δήλωσε πως «η εκτέλεση των απαιτητικών έργων ανάπτυξης, κάτω από την ομπρέλα της στρατηγικής μας, συνεχίζεται απρόσκοπτα και δημιουργεί ισχυρή αισιοδοξία για σημαντική περαιτέρω βελτίωση το 2024, όπως φαίνεται και από τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Τα τελευταία χρόνια επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων, όπως η γραμμή παραγωγής στην Αταλάντη, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της εικόνας των εμπορικών σημάτων για τις μάρκες. Το ανθρώπινο δυναμικό ενισχύεται με την προσθήκη έμπειρων στελεχών της αγοράς και την ανάδειξη των εργαζομένων με πολυετή εμπειρία μέσα στην εταιρεία.

Άλλωστε οι μπύρες της ΕΖΑ είναι οι άνθρωποί της. Παράλληλα, επενδύουμε στην απόκτηση νέων εμπορικών σημάτων, όπως πολύ πρόσφατα του σήματος της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας. Μια πολλά υποσχόμενη μάρκα με σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης την επόμενη τριετία».

Λαμβάνοντας ώθηση από τα παραπάνω, η ΕΖΑ επενδύει στον εκσυγχρονισμό της εικόνας των εμπορικών της σημάτων και επανασυστήνει στο κοινό την PILS HELLAS επενδύοντας σε καμπάνια επικοινωνίας, αλλά και τις premium μπύρες ΕΖΑ Lager, ΕΖΑ Pilsener και ΕΖΑ Alcohol Free.

Η νέα ταυτότητα και οι νέες συσκευασίες αναδεικνύουν την υψηλή ποιότητα, την ελληνικότητα και τις αυθεντικές συνταγές, που έχουν καθιερώσει την ΕΖΑ ως την κορυφαία ανεξάρτητη ζυθοποιία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η ΕΖΑ με παραγωγικό δυναμικό 80 εκατ. λίτρα και ένα διευρυμένο δίκτυο διανομής, καλύπτει το σύνολο της χώρας. Στην εταιρεία απασχολούνται περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι.

Τα τελευταία χρόνια στο εργοστάσιό της στην Αταλάντη εγκατέστησε δυο νέες, υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής, οι οποίες διασφαλίζουν απόλυτα την ευελιξία, ασφάλεια και ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων της και εντάσσονται στο συνολικό πλάνο επενδύσεων της εταιρείας, ύψους 31,9 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2013 – 2023.

Σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, η ΕΖΑ εφαρμόζει επιτυχώς ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής φροντίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις