Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Γιάννης Αγγελικούσης: Η κατάσταση της υγείας του ισχυρού άνδρα της ναυτιλίας

Γιάννης Αγγελικούσης: Η κατάσταση της υγείας του ισχυρού άνδρα της ναυτιλίας

Με πλούσια ναυτιλιακή παράδοση που μετρά πολλά χρόνια ιστορίας, ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης τα τελευταία 32 χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του Angelicoussis Shipping Group, ενός ισχυρού ομίλου με στόλο 149 πλοίων και δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο. 

Την επιχείρηση ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης, «γιγάντωσε» ο ίδιος, και με τη σειρά του βλέπει ότι η επιθυμία του για να αποτελέσει η κόρη του Μαρία επάξιο συνεχιστή της ναυτιλιακής παράδοσης, έχει γίνει πραγματικότητα. 

Είναι ο ισχυρός άνδρας των θαλασσών κι ο εφοπλιστής που ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων με ελληνική σημαία. Στην επαγγελματική του πορεία έχει εισαγάγει πολλές καινοτομίες στον τομέα της ναυτιλίας κι έχει αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις, ενισχύοντας έτσι το καλό «όνομα» που έχουν οι Έλληνες εφοπλιστές ανά τον κόσμο.

Η ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του

Ο ισχυρός άνδρας της ναυτιλίας δίνει μάχη αυτές τις ώρες και όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του: “Με αισθήματα βαθιάς ανησυχίας ανακοινώνουμε ότι ο Κύριος Γιάννης Αγγελικούσης, Πρόεδρος του Angelicoussis Shipping Group Ltd, ασθενεί από το πρωί του Σαββάτου”.

Click4More Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον εφοπλιστή Γ. Αγγελικούση που νοσηλεύεται

Η ανακοίνωση που βγήκε το βράδυ της Κυριακής, μετά την είδηση ότι ο εφοπλιστής είναι στο νοσοκομείο.

“Παραμένει νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, λαμβάνοντας τη βέλτιστη δυνατή ιατρική φροντίδα” συνεχίζει η ανακοίνωση. Και καταλήγει: Η Μαρία Αγγελικούση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα acting CEO του Angelicoussis Group, δήλωσε σήμερα: «Κατανοούμε πλήρως και εκτιμούμε ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του πατέρα μου. Θα επανέλθουμε με νεώτερες πληροφορίες όταν αυτό καταστεί εφικτό, στο μεταξύ όμως παρακαλούμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα του πατέρα μου και της οικογενείας του σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Σας ευχαριστώ». 

Το ξεκίνημα

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1948 από τη Μαρία Παπαλιού γόνο εφοπλιστικής οικογένειας και τον Αντώνη Αγγελικούση πρώην ασυρματιστή και μετέπειτα εφοπλιστή, γεννημένο στα Καρδάμυλα της Χίου. 

Αναφερόμενος στην καταγωγή του και στις ελληνικές του ρίζες, ο ίδιος έχει δηλώσει, ότι η οικογένειά του προερχόταν από τη Μάνη, καθώς, στα μέσα του 18ου αιώνα μετακόμισε στο βόρειο τμήμα της Χίου, που εκείνη την εποχή ήταν ακατοίκητο και της έδωσαν το όνομα Καρδάμυλα. 

Σκοπός της μετεγκατάστασης ήταν η πειρατεία, να επιτίθενται σε πλοία που κατευθύνονταν ή έρχονταν από την Μαύρη Θάλασσα στην Μεσόγειο, εξηγούσε ο ίδιος.

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Γ. Αγγελικούσης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην οικογενειακή τους επιχείρηση, ενώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε το 1989, σε ηλικία 41 ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του, ο οποίος άφησε πίσω του ένα αξιοσημείωτο στόλο πλοίων ξηρού φορτίου.

Click4More Με έμφραγμα στο νοσοκομείο ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης

Αμέσως έβαλε «πλώρη» για να δυναμώσει την εταιρεία που παρέλαβε, χαράσσοντας νέα στρατηγική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής του. Έτσι,  τα επόμενα χρόνια διαχώρισε τις δραστηριότητες του ομίλου, ιδρύοντας την Kristen Navigation (που μετέπειτα ονομάστηκε Maran Tankers Management) με εξειδίκευση τον τομέα των tankers. 

Στη συνέχεια, διαβλέποντας τις προοπτικές που έχει ο τομέας για χύδην φορτία, αρχές τις δεκαετίας του ΄90 παρήγγειλε 5 υπερσύγχρονα πλοία, τα μεγαλύτερα για την εποχή τους που αποκτούσε Έλληνας εφοπλιστής, ενώ το 2000 έλαβε την απόφαση να επεκτείνει τον τομέα των τάνκερς, προχωρώντας σε νέες παραγγελίες τριών πλοίων. 

Την ίδια χρονιά, από τον όμιλο αποχώρησε η αδελφή του Άννα, ιδρύοντας το δικό της εφοπλιστικό όμιλο με τις εταιρείες Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas, οπότε ο Γ, Αγγελικούσης, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Angelicoussis Shipping Group.  

Ακολούθησαν κι άλλες εξαγορές πλοίων από τον Γ. Αγγελικούση, αυτή τη φορά για μεταφορά υγρών κι αερίων, μέσω της Maran Gas Maritime, που ιδρύθηκε γι’ αυτό το σκοπό.   Στην ομπρέλα του ομίλου περιλαμβάνονται πλέον πολλές εταιρείες, εξειδικευμένες τόσο ανά τομέα που δραστηριοποιούνται, όσο και ανά γεωγραφική περιοχή (Maran Asia, Maran UK Ltd).

Διεθνείς διακρίσεις

Κατάφερε να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο εφοπλιστικό όμιλο ελληνικών συμφερόντων και τον όμιλο που διαθέτει τα περισσότερα πλοία με ελληνική σημαία. Το 2020 δημοσίευε ότι στην ιδιοκτησία του ομίλου βρίσκονται 139 πλοία και άλλα 14 πλοία υπό παραγγελία, ενώ σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, σήμερα ο στόλος αριθμεί τα 149 πλοία.

Αν κι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές, ο Γ. Αγγελικούσης πάντα απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, διατηρώντας χαμηλό προφίλ, ακόμα κι όταν η πιο καταξιωμένη λίστα των ισχυρών της ναυτιλίας, η Lloyd΄s τον τοποθετούσε στις πρώτες της θέσεις.  Το 2019 κατατάχθηκε στην 7η θέση των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, ενώ το όνομά του φιγουράρει στην λίστα κάθε χρόνο, όπως το 2018 που κατατάχθηκε στην 6η, το 2017 στην 8η, το 2016 στην 7η, το 2015 στην 5η θέση, το 2014 στην 4η κοκ. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Bloomberg, τον Μάρτιο του 2015, η περιουσία του υπολογιζόταν  στα 2,4 δισ. δολάρια.

Συνοδοιπόρος στη ζωή του είναι η Ελισάβετ Αγγελικούση, ενώ στο πρόσωπο της μοναχοκόρης τους Μαρίας Αγγελικούση βλέπει τ συνέχεια της ναυτικής παράδοσης της οικογένειας. 

Η Μ. Αγγελικούση αν και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κι εργάστηκε αρχικά ως νοσοκομειακός γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το 2009 εισήλθε στην Angelicoussis Shipping Group.

Εκπρόσωπος τρίτης γενιάς η Μ. Αγγελικούση απέδειξε ότι διαθέτει το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη διορατικότητα και το ήθος της οικογένειάς της, καταφέρνοντας μάλιστα το 2015 να αποσπάσει το Βραβείο Ελληνικής Ναυτιλίας Επόμενης Γενιάς της Lloyd’s List για: την επιτυχή αντιμετώπιση της πρόκλησης της διαχείρισης μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σεβαστές οικογενειακές ναυτιλιακές ομάδες στον κόσμο.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις