Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Η νέα «χρυσή» εποχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η νέα «χρυσή» εποχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας
Φωτογραφία-Eurokinnisi

Σε έναν κορυφαίο διεθνή προορισμό αναμένεται να μετατραπεί η Αθηναϊκή Ριβιέρα τα επόμενα χρόνια, καθώς σε φάση εκκίνησης βρίσκονται επενδύσεις εκατομμυρίων. Πρόκειται για σημαντικά έργα ανάπλασης που υλοποιούν ισχυροί όμιλοι και μαζί με τις επενδύσεις της Lamda Development, των οποίων η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2026, θα δημιουργήσουν ένα «πεντάστερο» παραλιακό μέτωπο.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις που θα αναπλάσουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα και θα φέρουν μια νέα «χρυσή» εποχή αφορούν την Ακτή Βάρκιζας, την Β΄ Ακτή Βούλας, την Α’ πλάζ Βούλας, το Project Voula και το Saronida Olympos Golf Project.

Μεταμορφώνεται η Ακτή Βάρκιζας

Μία από τις επενδύσεις που ξεχωρίζουν στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2024, είναι του ομίλου Γιαννακόπουλου και της εταιρεία συμφερόντων του, Black Wave Varkiza, η οποία μετά από διαγωνισμό προχώρησε στην υπομίσθωση της Ακτής Βάρκιζας για 25 χρόνια έναντι του ποσού του 1,31 εκατ. ευρώ ετησίως συν 6% επί του τζίρου. Η Ακτή της Βάρκιζας που ρήμαζε επί χρόνια θα αποκτήσει σύντομα ξανά ζωή, καθώς στην εν λόγω έκταση αν και δεν έχει οριστικοποιήσει το επενδυτικό πλάνο, προβλέπεται να δημιουργηθούν ήπιες χρήσεις με τα κεφάλαια ωστόσο που θα επενδυθούν να φτάνουν τα 16 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία του Γιαννακόπουλου αναμένεται να προχωρήσει σε μια γενική ανάπλαση που θα περιέχει λουτρικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και πολυάριθμους αθλητικούς χώρους. Ακόμη, στην έκταση θα μεταφερθεί και ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βάρης Βάρκιζας. Σε πρώτη φάση, και συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2024, θα ξεκινήσουν κάποιες βασικές εργασίες, ώστε να έρθει η έκταση σε μια λειτουργική φάση μέχρι το καλοκαίρι για τους λουόμενους. Τα μεγάλα έργα, ωστόσο, θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024, όταν αναμένεται να έχουν παρθεί όλες οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις για το έργο.

Νέα πνοή ύστερα από 30 χρόνια για την Β’ Ακτή Βούλας

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για την ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας, την οποία υλοποιεί η ΤΕΜΕΣ, μέσω της εταιρείας Athens Beach Club, στην οποία μέχρι πρόσφατα μοναδικοί μέτοχοι ήταν η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και οι Σαουδάραβες του ομίλου Olayan. Πρόσφατα ωστόσο έγινε γνωστό ότι στην εν λόγω επένδυση θα εμπλακεί η Litti, η θυγατρική της Intracom Ventures και ο όμιλος Προκοπίου. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκινά μετά από καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που συνάντησε αλλά και της πανδημίας που ξέσπασε. Η ανάπλαση της Ακτής Β΄ Βούλας θα φτάσει τα 16 εκατ. ευρώ και με βάση το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται μέσα το 2024. Πρόκειται για ένα οικόπεδο περίπου 60 στρεμμάτων όπου θα δημιουργηθεί μια μεγάλη κολυμβητική έκταση. Ο κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης που προγραμματίζει η υπομισθώτρια Athens Beach Club Α.Ε. είναι η δημιουργία οικογενειακής ζώνης σε έκταση 40 στρεμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα 20 στρέμματα θα διατεθούν για τη δημιουργία ζώνης αθλητισμού. Στη Β’ Πλαζ αναμένεται ακόμα να λειτουργήσουν δυο εστιατόρια, τρία αναψυκτήρια, παιδότοποι και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ολοκληρώνεται το νέο glamping στην Α’ πλαζ Βούλας

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η νέα ανάπτυξη με το όνομα «91 Athens Riviera» στην Α’ Πλαζ Βούλας. Οι εργασίες για το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη και το νέο camping πέντε αστέρων, ή αλλιώς και glamping, που θα περιλαμβάνει 30 πολυτελείς σκηνές, με την υπογραφή της Grivalia Hospitality, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει για δοκιμαστικούς λόγους τον Φεβρουάριο, ενώ θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούνιο του 2024. Η επένδυση αναπτύσσεται σε έκταση 45 στρεμμάτων, η οποία παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ στον Δήμο για 40 χρόνια μετά από διεθνή διαγωνισμό. Εκτός από το πολυτελές κάμπινγκ θα δημιουργηθεί και ένα tennis club που θα αποτελείται από 8 γήπεδα τένις. Παράλληλα, ο χώρος θα περιλαμβάνει εσωτερικό και εξωτερικό γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, καθώς και γήπεδο για beach volley.

Voula Project

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά αποτελεί και το Project Voula στα Κτήματα Κόνιαρη στη Βούλα. Η επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει η Hines μαζί με τον ευρωπαϊκό επενδυτικό όμιλο ακινήτων Henderson Park, προβλέπει τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών, το οποίο θα ολοκληρωθεί τμηματικά σε βάθος πενταετίας. Τα έργα κατασκευής στο πρώτο από τα εφτά οικοδομικά τετράγωνα που θα υλοποιηθεί η επένδυση αν και θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, μετά από μια σειρά καθυστερήσεων αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Δεκέμβρη με αρχές του 2024. Ήδη έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Ο Δήμος για περίπου δύο ολόκληρα χρόνια ήταν σε μεγάλη ένταση με τους Αμερικανούς επενδυτές και είχε καταθέσει τρεις προσφυγές σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή υλοποίησης της επένδυσης. Κύριο αίτημά του ήταν να μη δημιουργηθεί μια περίκλειστη πόλη με πολυτελείς κατοικίες σε όλη την έκταση των κτημάτων Κόνιαρη, αλλά ένα μέρος τους να περάσει στον Δήμο, ώστε να γίνουν «πράσινοι» χώροι, κοινόχρηστα πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις. «Λευκός καπνός», ωστόσο, μεταξύ των δυο πλευρών βγήκε τον περασμένο Σεπτέμβρη του 2022, μετά τη συμφωνία παραχώρησης στον Δήμο των 11,5 στρεμμάτων. Αυτήν τη στιγμή προβλέπεται η δόμηση περίπου 63 στρεμμάτων από πλευράς των επενδυτών.

Saronida Olympos Golf Project: Το μικρό Ελληνικό των Νοτίων Προαστίων

Στα σκαριά βρίσκεται και μία νέα επένδυση στη Σαρωνίδα που αναμένεται να αποτελέσει το «μικρό» Ελληνικό των Νοτίων Προαστίων. Ο λόγος για το Saronida Olympos Golf Project, έργο συνολικού προϋπολογισμού 840 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο καθεστώς fast track των Στρατηγικών Επενδύσεων και υλοποιείται από την εταιρεία Vita Development. H επένδυση αν και βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο θα υλοποιηθεί σε 6.500 στρέμματα, τα οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν εδώ και δεκαετίες στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία». Ειδικότερα, εντός της έκτασης σχεδιάζεται να υλοποιηθεί ένα σύνθετο τουριστικό χωριό, όπου προβλέπεται η ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας, μαρίνας, γηπέδου γκολφ 18 οπών έκτασης 550 στρεμμάτων, καθώς και συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Ακόμη, θα υπάρχει έντονο το πράσινο στοιχείο, ενώ στην έκταση θα δημιουργηθεί και ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Επιπλέον, θα παραχωρηθούν στο Δημόσιο 2.000 στρέμματα και θα αναδασωθούν 1.000 στρέμματα στον ορεινό όγκο στον οποίο εκτείνεται η επένδυση.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις