Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στο «ραντάρ» εταιρειών και real estate η αναθεώρηση του άρθρου 16 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Έρχονται επενδύσεις

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στο «ραντάρ» εταιρειών και real estate η αναθεώρηση του άρθρου 16 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Έρχονται επενδύσεις

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μία υπόθεση που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία, γι’ αυτό Πανεπιστήμια απ’ όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους από την Κύπρο, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία αναζητούν στη χώρα μας ακίνητα, ενώ εταιρείες από την Υγεία, την Πληροφορική κι αλλού εκφράζουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να ιδρύσουν τα πρώτα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα, επισήμως την πρόθεσή του για δημιουργία Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Ιατρικής στην Αθήνα έχει εκφράσει το Ιατρικό Αθηνών και ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ενώ περισσότερες ανακοινώσεις από εταιρείες που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να  δραστηριοποιηθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένονται το ερχόμενο διάστημα.  

«Οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο δρόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια φέρνουν νέες επενδύσεις» παραδέχονται εκπρόσωποι του real estate και του επιχειρείν. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, μεσίτες αναζητούν πυρετωδώς ακίνητα που να πληρούν τις προδιαγραφές για να ανεγερθούν τα πρώτα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αυτές τις ημέρες τουλάχιστον δύο Κυπριακά Πανεπιστήμια, ένα Ισπανικό και ένας πολυεθνικός όμιλος που στην ομπρέλα του βρίσκονται ιδιωτικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχουν αναθέσει την ανεύρεση ακινήτου σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία των Αθηνών.

Οι προδιαγραφές

Καθοριστικός παράγοντας αποτελεί τόσο το μέγεθος της έκτασης που θα φιλοξενήσει τα πρώτα ιδιωτικά κτίρια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και η τοποθεσία και κυρίως το δεύτερο, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση.  Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων αναζητούν ακίνητα κοντά σε σταθμούς του Μετρό, αλλά και των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς, ενώ στις προδιαγραφές βρίσκεται και η κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα μεγάλα αυτοτελή κτίρια, που πληρούν υψηλές προδιαγραφές είναι δυσεύρετα στο κέντρο, γι’ αυτό οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων εξετάζουν με την ίδια βαρύτητα, τόσο την αγορά ακινήτου και τη μετατροπή του σε ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και το ενδεχόμενο ανέγερσης κτιρίων με δικές τους προδιαγραφές.  Υπενθυμίζεται, η ενέργεια που έκανε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με την προκήρυξη δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου, με σκοπό να στεγάσει τις δομές του.

Πρώτη επένδυση

Την ίδια στιγμή εταιρείες που όλο και περισσότερο αποκτούν ενεργό ρόλο στη σχέση τους με τα Πανεπιστήμια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους και παρέχοντας ευκαιρίες σύνδεσης με την αγορά εργασίας, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

Σ’ αυτή τη θέση βρίσκεται ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος στο πλαίσιο της πολύπλευρης και πολυδιάστατης στρατηγικής ανάπτυξής του, εξετάζει σοβαρά την ίδρυση ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου στον τομέα της Υγείας.   Τις ανακοινώσεις είχε κάνει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Β. Αποστολόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα αποτελεί ένα όνειρο για τον όμιλο, το οποίο θα τεθεί προς πραγμάτωση όταν το Ελληνικό Σύνταγμα το επιτρέψει με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Για το εγχείρημα αυτό η διοίκηση προτίθεται να αξιοποιήσει την  δεκάδων στρεμμάτων ιδιόκτητη έκταση στην Παιανία, όπου θα ανεγερθούν οι υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, σε περίπτωση που η εξαγορά ενός ετοιμοπαράδοτου ακινήτου κριθεί ασύμφορη».

Το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει την μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία της στην τεχνολογία εξετάζει ακόμη, μεγάλη εταιρεία Πληροφορικής, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο, προτού προχωρήσει σε ανακοινώσεις. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις