Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρι Κρι: Τα σχέδια για γιαούρτι, παγωτό, Δωδώνη και οι νέες βιώσιμες επενδύσεις στις Σέρρες

Κρι Κρι: Τα σχέδια για γιαούρτι, παγωτό, Δωδώνη και οι νέες βιώσιμες επενδύσεις στις Σέρρες

Μία νέα Μονάδα Βιοαερίου για Παραγωγή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας αποκλειστικά  από τα υγρά απόβλητα και παραπροϊόντα έθεσε σε λειτουργία η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, ολοκληρώνοντας επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1 MW από φωτοβολταϊκά πάνελς που έχουν τοποθετηθεί στις στέγες του εργοστασίου.

Οι νέες αυτές επενδύσεις μαζί με την εναρμόνιση της εταιρείας με τους δείκτες ESG του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, αποτελούν το σκέλος της στρατηγικής της Κρι Κρι που αφορά τον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Παναγιώτης Τσινάβος στο πλαίσιο ξενάγησης εκπροσώπων του Τύπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σέρρες.  

Στο πλαίσιο της ξενάγησης ο κ. Τσινάβος αναφέρθηκε στα νέα σχέδια που εστιάζουν στην επέκταση των εξαγωγών σε νέες αγορές, με προτεραιότητα την Ιαπωνία, την ενίσχυση της παρουσίας σε αγορές που ήδη δραστηριοποιείται, την είσοδο σε νέες κατηγορίες όπως είναι το γιαούρτι vegan, αλλά και στη στρατηγική απόκτησης των παγωτών Δωδώνη, έχοντας ήδη περάσει στη β’ φάση διαγωνισμού για την πώληση της. Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία απασχολεί 450  εργαζόμενους, ενώ το διάστημα  2014-2021 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους  78 εκ.€ για πάγιο εξοπλισμό.

Ταχεία ανάπτυξη

Η πορεία της Κρι Κρι παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη πωλήσεων την τελευταία εξαετία, καθώς το 2021 πέτυχε πωλήσεις ύψους 135 εκ.€. Κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους παραγωγούς γιαουρτιού στην Ελλάδα και τη δεύτερη θέση ως μάρκα στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, με το μερίδιό της να ανέρχεται σε 16,9% σε αξία (Ιαν.-Μάρτιος 2022, IRI). Τα προϊόντα γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας είναι επίσης σημαντικά για την Κρι Κρι, καθώς, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης κατηγορίας, αναπτύσσει συνεχώς νέα προϊόντα, σε συνεργασία με πελάτες της. Μαζί λοιπόν με τα επώνυμα Κρι Κρι, το συνολικό της μερίδιο ξεπερνά το 30% σε όγκο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα 1 στα 3 γιαούρτια στην Ελλάδα να παράγεται από την Κρι Κρι.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά παγωτού, η Κρι Κρι βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το μερίδιό της να ανέρχεται στο 15,0% (σε όγκο, Nielsen), ενώ αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία παγωτού με πανελλαδική διανομή. Σε αυτό συμβάλλει κυρίως το ανεπτυγμένο δίκτυο 18.200 σημείων πώλησης, στην παραδοσιακή αγορά.

Η εξωστρέφεια βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της Κρι Κρι, με τις πωλήσεις από τις εξαγωγές σε 41 χώρες να αποτελούν το 46% του συνολικού εταιρικού τζίρου. Οι ευκαιρίες της Κρι Κρι στις διεθνείς αγορές είναι σημαντικές τόσο για το γιαούρτι όσο και για το παγωτό, όπου κινητήρια δύναμη αποτελούν τα προϊόντα Frozen Yogurt που έχουν ήδη επιτύχει υψηλές πωλήσεις στις χώρες που έχουν λανσαριστεί.

Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική και την επίδραση που έχει, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ο κ. Τσινάβος ανέφερε ότι η πρώτη αύξηση τιμών έγινε το Δεκέμβριο σε ποσοστό 4%, ενώ το Μάιο ακολούθησε δεύτερη αύξηση της τάξης του 5% με 6%.  

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις