Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Ξενοδοχεία: Οι εξελίξεις στο Ισραήλ και ο ευνοϊκός καιρός επηρεάζουν τον τουρισμό – Δηλώσεις του Γ. Τάσιου (ΠΟΞ)

Ξενοδοχεία: Οι εξελίξεις στο Ισραήλ και ο ευνοϊκός καιρός επηρεάζουν τον τουρισμό – Δηλώσεις του Γ. Τάσιου (ΠΟΞ)

Την αστάθεια στον καιρό του Ιουνίου που επηρέασε αρνητικά τα ξενοδοχεία στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, φαίνεται τώρα ότι αναπληρώνει ο ζεστός Οκτώβριος και παρά τις ακυρώσεις από το Ισραήλ, λόγω των εξελίξεων, το μήνυμα για παράταση της τουριστικής σεζόν είναι θετικό. Ειδικά για τη Θεσσαλία, μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας, η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά από τα Χριστούγεννα και μετά.

Τα παραπάνω για τα ξενοδοχεία σε σχέση με τον πόλεμο του Ισραήλ, ανέφερε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, ενώ με αφορμή την λήξη της θητείας του, κάνοντας έναν απολογισμό, τόνισε ότι το 2023 αποτέλεσε μία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό της Ελλάδας, καλύτερη κι από το 2019.

Τουρισμός από το Ισραήλ

Λόγω της επικαιρότητας, ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε ειδικά στους Ισραηλινούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δείχνουν σαφή προτίμηση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επισκέπτονται τη χώρα μας περισσότεροι από 1 εκατ. το χρόνο. «Οι εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή είναι πλήγμα για την ελληνική αγορά, καθώς η ισραηλινή είναι πολύ σημαντική αγορά για εμάς» είπε ο κ. Τάσιος, διευκρινίζοντας ότι οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν όλο το χρόνο κι επισκέπτονται τόσο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως Κρήτη, Ρόδο και Κω, αλλά και τις μεγάλες πόλεις με μεγάλο αριθμό αφίξεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, το 11% των διανυκτερεύσεων προέρχεται από Ισραηλινούς.

Προκρατήσεις μέχρι το 2025

Με κριτήριο την μέχρι σήμερα πορεία του τουρισμού και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό ο κ. Τάσιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η καλή πορεία θα συνεχιστεί και το 2024, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του για την επιπτώσεις που θα έχει στο τουριστικό προϊόν, η σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το 2023 ήταν μια καλή χρονιά όχι μόνο για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, αλλά και για το γεγονός ότι είχαμε προσέλευση και από νέους προορισμούς, καθώς και οι Αμερικάνοι επέστρεψαν δυναμικά, ενώ κινητικότητα υπήρξε ακόμη από Πολωνία, Γαλλία και Βαλκανικές χώρες.

Τουρισμός στη Θεσσαλία

Για το πιο κοντινό διάστημα τουριστικού ενδιαφέροντος, την αργία της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Τάσιος εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία κι εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο όπως ανέφερε η κατάσταση θα αποκατασταθεί πλήρως τα Χριστούγεννα για τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Ρόλος της Ομοσπονδίας αποτελεί η στήριξη των ξενοδοχείων της περιοχής μετά το μεγάλο χτύπημα της κακοκαιρίας, κίνηση που θα πετύχει με την προβολή σε Ελλάδα κι εξωτερικό, στο πρότυπο της Ρόδου, για την οποία μετά τις απώλειες εξαιτίας των πυρκαγιών, έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες κι επιτυχημένες όπως αποδείχθηκε. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΠΟΞ επιχειρεί έμπρακτη στήριξη της Θεσσαλίας, με τη φιλοξενία του πρώτου τουριστικού Φόρουμ από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο Βόλο τον προσεχή Μάιο.

Αναφορικά με το 2024, ο ξενοδοχειακός κλάδος θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που αφορούν κυρίως τον επαναπροσδιορισμό των εργασιακών σχέσεων, καθώς κι άλλα ουσιαστικά θέματα όπως το νέο πλαίσιο που θα διέπει την οικονομία του διαμοιρασμού, τις ρυθμίσεις του αιγιαλού και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ παραμένει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις