Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Μασούτης: Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ – Επενδύσεις σε real estate και νέα καταστήματα

Μασούτης: Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ – Επενδύσεις σε real estate και νέα καταστήματα

Την απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία που διαγράφει η οικογενειακή αλυσίδα σούπερ μάρκετ εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μασούτης, καθώς για πρώτη φορά φέτος ο όμιλος Μασούτη θα σπάσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στις πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου που προβλέπει νέα καταστήματα, καθώς και οικιστικά συγκροτήματα σε οικόπεδα που θα αναπτυχθούν Grand Μασούτης.  Όπως ανέφερε ο κ. Μασούτης, εκπρόσωπος δεύτερης γενιάς, τα καινούργια καταστήματα που θα ανοίξουν φέτος είναι τέσσερα κι αφορούν τις περιοχές Συκιές Θεσσαλονίκης, Λαμία (ανοίγει σε 15 περίπου ημέρες), Γλυφάδα (το Grand Μασούτης κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο) και Πάτρα, στα Ψηλά Αλώνια σε κτίριο του 1827, όπου εκτός από το σούπερ μάρκετ Μασούτης θα λειτουργήσει κι ένα κατάστημα της αλυσίδας Pepco.  

«Αττική, Βόρεια και Νότια Ελλάδα αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ωστόσο υπάρχουν προσφορές και για τις Κυκλάδες» ανέφερε ο κ. Μασούτης, για το πλάνο που αφορά την ανάπτυξη δικτύου.

Στο real estate

Ειδική αναφορά έγινε για το εμβληματικό Grand Μασούτης στην περιοχή Τρεις Γέφυρες της Αττικής, η κατασκευή του οποίου αναμένεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο, με προοπτική να λειτουργήσει το 2024. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project, όπου εκτός από το μεγάλο σούπερ μάρκετ Μασούτης προβλέπει ακόμη τη δημιουργία 110 διαμερισμάτων, ενώ αναφορικά με το κόστος, αναμένεται να δαπανηθούν έως και 17 εκατ. ευρώ.  Το εν λόγω project αλλά και τα υπόλοιπα της κατηγορίας που προβλέπουν μικτή ανάπτυξη, αποτελούν το λόγο που η διοίκηση Μασούτης σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναπτύξει αυτόνομη δραστηριότητα στο real estate, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο με τα προς αξιοποίηση ακίνητα.

Η εταιρεία με αριθμούς

Το 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 940 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6,5%  έναντι του 2021. Για το 2023 ο κ. Μασούτης ανέφερε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν στο 1,1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία. «Είναι η ανταμοιβή για όλους εμάς που κάνουμε προσπάθεια όλο το χρόνο» τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «Στην αρχή της χρονιάς ξεκινήσαμε με χαμηλότερο στόχο, τον οποίο αναπροσαρμόσαμε στη συνέχεια, όταν είδαμε ότι η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη». 

Αναπτυξιακή πολιτική

Για την ταχεία ανάπτυξη της Μασούτης μίλησε και ο γενικός διευθυντής της Θοδωρής Γεροστεργιούδης, τονίζοντας ότι «Εμφανίζουμε πάνω από 17,4% ανάπτυξη το 2023 και κερδίζουμε συνεχώς μερίδια αγοράς. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και ίσως ξεπεραστεί».

Από την αρχή του χρόνου το δίκτυο ενισχύθηκε με 17 νέα καταστήματα, εντάσσοντας νέα καταστήματα σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα και Κυκλάδες.  Οι επενδύσεις στα νέα καταστήματα υπολογίζονται σε 20 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος. Όσον αφορά το δίκτυο αυτή τη στιγμή διαθέτει 389 καταστήματα (349 λιανικές, 14 Grand Μασούτης, 1 πράσινο κατάστημα, 24 καταστήματα cash & Carry και 1 dark store). Επιπλέον ο όμιλος διαθέτει Logistic center και e-shop για την εξυπηρέτηση 50 πόλεων.

Τιμολογιακή πολιτική

Το 2022 ήταν μια διαφορετική χρονιά, ανέφερε ο κ. Μασούτης, εστιάζοντας στην εκτόξευση τιμών που προκάλεσε η τιμή του πετρελαίου.  «Δεχθήκαμε 13% ανατιμήσεις , ωστόσο η Μασούτης συγκράτησε τις τιμές στο 9% κι αυτό αναγνωρίστηκε από τους καταναλωτές μας, οδηγώντας την εταιρεία σε ανάπτυξη έως και διπλάσια σε σχέση με τον ανταγωνισμό».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης του ομίλου, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια η διοίκηση μίλησε για το κοινωνικό της έργο, καθώς όπως είπε ο κ. Μασούτης «κάθε μέρα η εταιρεία προσπαθεί να κάνει μια δράση, από τον καθαρισμό του Θερμαϊκού και τη διανομή  νερού ή κρουασάν σε σχολεία, μέχρι τη στήριξη των ανθρώπων στη Θεσσαλία, όπου πρώτοι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κάθετη μείωση 20% στα προϊόντα του δικτύου της περιοχής, για διάστημα 2 εβδομάδων».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις